Finlands 10 största städer

Nu ska vi titta på vår östliga grannes tio största städer. Stackars Finland som var en del av Sverige ända fram till 1809 och sedan en del av Ryssland fram till december 1918.

Genväg: Hoppa direkt till listan.

Finland är inte bara landet med fantastiska hockeyspelare, rallyförare och backhoppare. Finland är landet som utvecklats starkt på de flesta områden och dessutom inrymmer ett stort antal vackra och folkrika städer.

Vi lutar oss mot finska Kommunförbundets siffror. Vi utgår från Finlands 309 kommuner varav 108 kallar sig städer. Dominerar gör helsingforsregionen som belägger platserna ett, två och fyra på listan. Alla invånarantal är avrundade till närmaste tusental.

Lista med Finlands största städer

Nedan berättar vi om de städer vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt.

10. Björneborg (84 000 inv.)

Bild: Kalerna

Björneborg är en stad som tidigare ansåg att en stark industri skulle räcka för att hålla staden vid liv. Detta höll inte på lång sikt. I samband med att många finska städer ställde om till en tjänsteekonomi kunde Björneborg inte göra det, mycket på grund av att staden saknade ett universitet.

Något universitet har ännu inte kommit, men samarbeten har inletts med andra städers universitet. Befolkningsmängden minskar dock och ett eget universitet behövs sannolikt för att kunna vända på den trenden.

9. Lahtis (120 000 inv.)

Bild: Kalerna

Lahtis är en typisk sportstad som främst är känd för att de ofta arrangerar skidtävlingar av olika slag. Staden har också många stora företag och en ständigt ökande befolkningsmängd.

En rolig detalj är att Lahtis har en av Sveriges största städer, nämligen Västerås, som en vänskapsort. Anledningen till det är att Västerås var särskilt duktiga på att hjälpa Lahtis vid Finska vinterkriget.

8. Kuopio (122 000 inv.)

Bild: University of Kuopio

I Kuopio är tjänstesektorn större än tillverkningssektorn. Flest arbetar dock inom den offentliga sektorn. Staden har ett universitet sedan 1966 och idag finns det omkring 6 000 studerande där. Kuopio har även ett stort universitetssjukhus.

Deras vänort i Norge är Bodø som trots sin befolkning på cirka 40 000 invånare inte klassas som någon av Norges största städer.

7. Jyväskylä (145 000 inv.)

Bild: Tiia Monto

Jyväskylä är särskilt tätbefolkad med finska mått mätt. Större delen av stadens byggnader byggdes efter Första världskriget, och stadens ganska stora universitet är Jyväskylä universitet.

I Jyväskylä finns också ett känt hockeylag i form av JYP som idag spelar i Finlands högsta liga. Tjänstesektorn är för övrigt stor och invånarantalet ökar i en snabb takt, och har gjort så sedan 1970-talet.

6. Åbo (195 000 inv.)

Bild: Markus Koljonen

Åbo är Finlands äldsta stad och en av totalt sex medeltida städer i landet. I staden finns det tre universitet och här finns ett stort fokus på tjänsteföretag. Turku Science Park är ett stort center för nystartade it-företag för att nämna ett exempel.

Åbo lever också mycket på sin turism. Många vill uppleva stadens unika byggnader såsom Åbo domkyrka och Åbo Saluhall. Stadens många öar är också populära resmål för turister.

5. Uleåborg (210 000 inv.)

Bild: Estormiz

Uleåborg är Finlands femte största stad och har en minoritet på cirka 500 svensktalande personer. Det finns ett stort universitet i staden, och så även en domkyrka och ett konstmuseum. Ett viktigt företag här är skogsindustrikoncernen Stora Enso som har en stor pappersfabrik i staden.

Vänorter har de många. Däribland Hangzhou som trots sin befolkning på cirka 6,5 miljoner invånare inte är någon av Kinas största städer.

4. Vanda (239 000 inv.)

Bild: Simi Räsänen

Vanda ingår i huvudstadsregionen men är inte en del av städerna Helsingfors eller Esbo som ligger i närheten. Det förtydligar vi med kartan nedan.

Staden är med finländska mått mätt mångkulturell. Det finns personer från totalt 120 nationaliteter här, och sammanlagt talas det omkring 80 språk.

I Vanda finns även en flygplats och ett stort vetenskapscenter som lockar många turister.

3. Tammerfors (244 000 inv.)

Bild: Visa580

Tammerfors är Finlands tredje största stad, till och med störst om man räknar bort städerna i huvudstadsregionen. Det är också populärt att bo i Tammerfors. Enligt en undersökning där drygt 4 000 finländare deltog hade 40 % av de svarande Tammerfors som förstaval om de var tvungna att flytta direkt.

I staden finns även två högskolor och många företag inom såväl industri- som tjänstesektorn.

2. Esbo (297 000 inv.)

Bild: Drefer

Som du ser på kartan nedan är Esbo en del av huvudstadsregionen och ligger strax väster om både Helsingfors och Vanda. Den inre "ringen" på kartan är staden Grankulla som är en enklav inuti Esbo.

I staden hittar du Aalto-universitetet som Esbo delar med Helsingfors. Men universitet har samtidigt sitt huvudcampus i Esbo. Universitetet har bidragit till en stark teknik- och it-sektor i staden, och två av de största företagen i Esbo är Nokia och Enator.

1. Helsingfors (659 000 inv.)

Bild: Kallerna

Helsingfors är Finlands huvudstad och den största staden i Finland. Här finns alla de viktigaste politiska, kulturella, mediala och ekonomiska byggnaderna. Staden ökar dessutom snabbt och stadigt sin folkmängd.

På kartan nedan ser du hur Helsingfors avgränsar sig mot Esbo och Vanda.

Det är ovanligt många som talar svenska i Helsingfors, alltså strax över 5 % av befolkningen. Ryska och somaliska är två ytterligare större språk jämte finskan som omkring 80 % av invånarna talar.

Förutom Aalto-universitetet som delas med Esbo finns här även Försvarshögskolan, Konstuniversitetet och Hanken Svenska handelshögskolan. Tack vare en generellt hög utbildningsnivå exporterar Helsingfors också mycket högteknologiska produkter såsom it-system.

Bland de mest populära sevärdheterna i Helsingfors hittar du Finlands nationalopera, Finlands nationalteater, Helsingfors Olympiastadion och Helsingfors ishall.

Bild: Roopeank
Medelvärde: 4.8 Antal betyg: 9

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är table cop (bordspolis) inom poker?

Läs mer

Kinas 10 största städer (efter folkmängd)

Läs mer

Så fungerar blind steal inom poker

Läs mer

Pokerspelaren Martin de Knijff: Biografi och karriär

Läs mer
cross-circle