De 5 bästa smarta hemlarmen (+ hur funkar de?)

Här berättar vi snabbt och enkelt vilka de bästa smarta hemlarmen är samtidigt som vi motiverar våra val.

De 5 bästa smarta hemlarmen

1. Ajax Hemlarm

  • Fördelar: Prisvärt, flexibelt, tekniskt fulländat och bra kvalitet.
  • Nackdelar: Vissa tillbehör kostar ganska mycket.

Ett larm från Ajax är Sveriges bästa och mest prisvärda hemlarm. Ajax larm är ett larmsystem som siktar på att vara Sveriges bästa, mest lättanvända och säkraste alternativ för hem och företag. Flexibiliteten är marknadsledande och du kan enkelt komplettera larmet efter hand som behov uppstår.

Samtliga Ajaxlarm styrs av hubben (centralenheten). Hubben kommunicerar trådlöst med samtliga larmsensorer och har inbyggd batteribackup samt stöd för ethernet, wifi och 4G.

Ajax släpper nya produkter flera gånger per år och det som gör systemet unikt är att det skyddar mot både inbrott, brand och vattenläckor. Det finns dessutom en mängd möjligheter till integrationer och automation för smarta hem.

Ajax-larmet kan styras med traditionell manöverpanel men den största användarupplevelsen kommer när du använder den kostnadsfria Ajax-appen. Du kan då styra larmet, se alla dina enheter, deras status och batterinivåer. Du får dessutom alla larm skickade direkt i denna app via pushnotiser.

Du kan välja om du vill installera ditt Ajax larm men rekommenderar absolut att en certifierad Ajaxpartner konfigurerar larmet för att du ska få ut maximalt av ditt Ajaxlarm.

Ajax larmsystem är inget, traditionellt, abonnemangslarm utan du köper ditt larm den enda kostnad som tillkommer är eventuell koppling till larmcentral. Du kan koppla ditt Ajaxlarm till den larmcentral som passar dina behov och din plånbok. Kolla med din Ajaxpartner för att få förslag på larmcentral.

2. Ring Alarm Security system

  • Fördelar: Enkel installation, lätt att anpassa och många smarta tillbehör.
  • Nackdelar: De bästa funktionerna finns bakom betalvägg, lite rörig app.

Ring är mest kända för att göra smarta dörrklockor, men de har också ett komplett sortiment av smarta hemlarmsprodukter. Basstationen, som är den största enheten på bilden ovan, säljs numera som generation 2.

Basstationen sätter du in i ett vanligt vägguttag och till den kopplar du alla enheter du köpt såsom ringklocka, sensorer och kameror. Batteridrift finns, vilket är nödvändigt ifall strömmen går, och ett SIM-kort anpassat för Ring får du också med.

Baspaketet för larmet innehåller det viktigaste, och som tillval kan du bland annat köpa inomhuskamera, utomhuskamera, rökdetektor, läckagedetektor och utomhussiren.

Själva utformningen av systemet påminner om Ajax hemlarm. Inga färdiga paket finns och du betalar bara för de funktioner du använder. Det betyder att detta larmsystem blir prisvärt, och allt du betalar för är själva hårdvaran och abonnemanget Ring Protect Basic eller Plus som kostar 1 000 respektive 400 kr per år.

Ring Protect Basic och Plus ger dig tillgång till bland annat molnlagring av video, delning av video och smarta notifikationer som känner igen saker som personer och paket. De tjänsterna är riktigt bra att ha, men det är samtidigt tråkigt att de ligger bakom en betalvägg. Likvärdiga funktioner tar Ajax-larmet inte betalt för.

3. Securitas hemlarm

  • Fördelar: Securitas är ett trovärdigt bevakningsföretag, och produkterna är av bra kvalitet.
  • Nackdelar: Abonnemang krävs, och avancerade funktioner kräver ett ganska dyrt abonnemang.

Bevakningsföretaget Securitas har en smart larmlösning som du kan beställa på deras webbsida, där du plockar ihop alla delar du vill ha. Installationen tar omkring en timme, men kan gå lite snabbare eller långsammare beroende på hur tekniskt lagd du är.

Själva produkterna är ett hopkok från olika tillverkare, och alltså inte som exempelvis Ring och Ajax som har sin egen hårdvara. Det är lite negativt, men då produkterna som går att beställa håller en hög kvalitet är det svårt att klaga.

Just denna larmlösning har vi inte testat själva, men de som gjort det säger att appen är lite krånglig och rörig. Allt som allt har detta hemlarm allt man kan förvänta sig, och den främsta styrkan är att det är Securitas som ligger bakom det, eftersom de har både egen väktartjänst och larmtjänst.

Läs mer: Alla listor om teknik på vår webbsida.

4. Verisure hemlarm

  • Fördelar: Bra kvalitet och tillförlitlighet.
  • Nackdelar: Dyrt med tanke på inköps- och månadskostnaden.

Verisure Hemlarm är bra men ganska dyr allt-i-ett-lösning för hemlarm. De tar fram sina egna produkter, de har sin egen larmcentral och de har även en bra app som är enkel att förstå sig på. Larmcentralen reagerar bland annat på brand, inbrott och ser till att du får rätt hjälp.

Som vi tidigare sa är priset ganska högt och ligger idag på ungefär dubbla priset jämfört med Ajax hemlarm med ungefär samma funktioner.

Men trots att priset är högt ska Verisure ha beröm för att de har riktigt bra produkter, och det märks att de är en stor spelare inom larmbranschen som levererar ett komplett system som är säkert och lätt att använda.

5. Somfy One

  • Fördelar: Smidig installation och bra app.
  • Nackdelar: Dyr abonnemangstjänst och lite klumpig enhet.

Somfy One är ett komplett larmsystem i en och samma enhet. Engångskostnaden är ganska hög för själva larmet, och vill du lagra videor och bilder måste du betala 40 kr per dag eller 80 kr per vecka för att det ska fungera via deras molntjänst. Lokal lagring via t ex micro-sd-kort finns inte, så det dyra abonnemanget är nästan ett måste.

Installationen är däremot smidig och går på omkring 5 minuter, och huvudenheten är av bra kvalitet, men den är samtidigt ganska stor och klumpig så det är lätt att se att det är ett hemlarm.

Kameran är i sin tur bra. Den har HD-kvalitet, men inte 4K-upplösning, fast då bildkvaliteten är bra gör avsaknaden av 4K-upplösning inte så mycket. Betraktningsvinkeln för kameran är också bred så det är enkelt att övervaka en större yta med en och samma kamera.

Vanliga frågor

Ska jag ha ett färdigbyggt larm eller bygga själv?

I normalfallet är ett smart larm du bygger ihop själv bäst. Om du skaffar det får du mest för pengarna, och då blir du inte påtvingad produkter du kanske inte behöver. Att skaffa ett färdigbyggt larm är samtidigt inte någon dålig idé, men färdigbyggda larm är som sagt att rekommendera.

Får jag en lägre hemförsäkring om jag skaffar ett hemlarm?

Ja, det finns många försäkringsbolag som sänker hemförsäkringsavgiften ifall du skaffar ett hemlarm. Ett exempel på det är Länsförsäkringar som ger rabatt så fort du skickat ett larmintyg som larminstallatören utfärdar till dig.

Behöver jag hemlarm om jag bor i lägenhet?

Behovet av hemlarm i lägenhet är oftast inte lika stort som om du bott i villa, främst tack vare att det i normalfallet är svårare att ta sig in i en lägenhet. Men vad som är rätt och fel bestämmer du själv, många som bor i lägenhet har hemlarm och känner sig mycket nöjda med det.

Äger jag hemlarmet när jag köpt det?

Ja, du äger det ifall du köpt ett fristående larm såsom Ajax Alarm eller Ring Alarm Security system, men om du köper en färdigbyggd larmlösning av ett företag är det vanligast att du hyr hemlarmet och får lämna tillbaka det om du inte längre vill vara kund.

Vad kostar ett hemlarm?

Ett hemlarm har en inköpskostnad på ca 3 000–6 000 kr, och en månadskostnad på 0–700 kr. Ett genomsnittligt hemlarm i Sverige med uppkoppling till larmcentral kostar ca 4 000 kr i inköp och har en månadskostnad på ca 400 kr.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Chilimobil Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer

Vad är drawing hand inom poker?

Läs mer

10 sevärdheter i Stockholm du inte får missa

Läs mer

Sveriges vanligaste fåglar

Läs mer
cross-circle