Solcellsanläggning: Vad ingår och var kan den monteras?

Här berättar vi allt om vad som ingår i en solcellsanläggning och var en sådan kan monteras, såsom på taket och på marken.

Artikelns innehåll

Vad ingår i en solcellsanläggning?

I en solcellsanläggning ingår alltid solpaneler, montagesystem och växelriktare. Du kan också välja att ha med optimerare, solcellsbatteri och/eller solföljare, men det är frivilligt. Nedan går vi igenom varje beståndsdel av en solcellsanläggning.

1. Solpaneler

Solpaneler är seriekopplade solceller som omvandlar solenergi till elektricitet. I solcellsanläggningen seriekopplar man solpanelerna så de bildar ett stort och energiskapande system.

Om du vill veta hur mycket solceller som behövs i en solcellsanläggning har vi en bra artikel om det som heter "hur mycket solceller behöver man".

2. Montagesystem

Montagesystemet består av skenor och fästen som man sätter fast solpanelerna i. Olika tak kräver olika montagesystem, och solceller på marken kräver markställningar som passar för solpaneler.

3. Växelriktare

Växelriktaren ser till att solcellernas likström blir till växelström som du kan använda i din villa. Den optimerar också solelsproduktionen i hela solcellsanläggningen, och har normalt avancerade funktioner som gör att du till exempel kan följa solelsproduktionen i realtid via en app.

4. Optimerare

En solcellsoptimerare optimerar dina solpaneler på ett mer effektivt sätt än vad växelriktaren gör. Men tänk på att en optimerare sällan är värd pengarna, och att växelriktaren nästan alltid gör ett tillräckligt bra jobb med optimeringen.

Den enda gång en optimerare kan vara värd att överväga är om du har skuggade solceller, men ett bättre alternativ är då att byta plats på solcellsanläggningen och att exempelvis gå från en takinstallation till en markinstallation.

5. Solcellsbatteri

Solcellsbatterier lagrar den solel som dina solceller tillverkar under dagen så du kan använda den på exempelvis kvällen och natten.

Idag är solcellsbatterier som lagrar den solel du själv tillverkar inte lönsamma, men de kan bli lönsamma ifall du använder dem med en nätutjämningstjänst såsom CheckWatt.

Var kan man montera en solcellsanläggning?

  • Solceller på taket är vanligast och det självklara förstavalet.
  • Solceller på marken är en bra nödlösning ifall en markinstallation inte är möjlig.
  • Solceller på lantbruksfastighet såsom ett stall, en ladugård eller en maskinhall går också bra.
  • Solceller på företagsfastighet är populärt då företag tjänar pengar på det och samtidigt får bra PR.
  • Solceller för bostadsrättsförening är en bra idé, särskilt ifall alla lägenheter får ta del av den solel som skapas.

Vad kostar en solcellsanläggning?

En normalstor solcellsanläggning på 10 kW kostar ca 135 000 kr inklusive installation och det gröna avdraget som drar av 20 % på totalpriset för hela anläggningen. Faktorer som påverkar priset är bland annat val av installatör, solpaneler och montagesystem.

Vanliga frågor

Vad är en solcellsanläggning?

En solcellsanläggning består av komponenter som omvandlar solens strålar till elektricitet som du kan använda i din villa. De viktigaste komponenterna är solpaneler, montagesystem och växelriktare.

Hur länge håller en solcellsanläggning?

En solcellsanläggning håller i minst 30 år, och förmodligen betydligt längre än så. Läs gärna mer om detta i vår artikel om livslängden för solceller.

Är solcellsanläggning och solcellssystem samma sak?

Ja, en solcellsanläggning och ett solcellssystem är samma sak.

Får jag installera solcellsanläggningen själv?

Nej, du får inte installera solceller själv. Du får göra en viss del av arbetet om du kommer överens om det med solcellsinstallatören, men allt arbete som rör el måste installatören sköta enligt lag.

Behöver jag bygglov för min solcellsanläggning?

Nej, vanligtvis inte. Så länge anläggningen följer takets form och lutning behövs normalt sett inte bygglov. Men undantag finns, vilket du kan läsa om i vår artikel om bygglov för solceller.

Är det svårt att sälja solel från solcellsanläggningen?

Nej, att sälja solel från sin solcellsanläggning är inte svårt. All solel som solcellsanläggningen tillverkar som du själv inte gör av med matas automatiskt ut på elnätet, och pengar för det får du av nätägaren.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är riffle inom poker?

Läs mer

Vad är varians inom poker?

Läs mer

Poker utan svensk licens: Hur fungerar det?

Läs mer

Solceller på tak: På vilka tak passar solceller?

Läs mer
cross-circle