Hur mycket solceller behöver man? (Guide + Tips)

Här berättar vi snabbt och tydligt hur mycket solceller du behöver för att maximera vinsten med din solcellsinstallation.

Artikelns innehåll

Hur mycket solceller behöver man?

Du ska installera lika många watt solceller som storleken på din huvudsäkring x 690. Vanligast är en huvudsäkring på 16A, så om det är storleken på din huvudsäkring är en anläggning på ca 11 kW (16x690=11040) lagom. En sådan solcellsanläggning tar upp en takyta på ca 50 kvm.

Du borde också säkerställa att solcellsanläggningen tillverkar ungefär lika mycket solel som din villa förbrukar. Du sparar nämligen mest pengar på att själv använda den solel du tillverkar i stället för att sälja den till nätägaren.

Hur mycket solceller behöver man som lägst?

För att solceller ska vara lönsamt krävs en solcellsanläggning med en effekt på minst 3 kW, vilket motsvarar omkring 8 solpaneler. Om du inte har plats att installera en solcellsanläggning på 3 kW på taket kan du alltid undersöka om du kan ha dina solceller på marken i stället.

Vad bestämmer hur mycket solceller man behöver?

Det som bestämmer hur mycket solceller du behöver är:

  • Huvudsäkringen, som måste klara av att driva solcellsanläggningen.
  • Elförbrukningen, som idealt ska vara ungefär lika hög som solcellsanläggningens elproduktion.
  • Takytan, som måste vara tillräckligt stor för att alla solpaneler ska få plats. Markinstallation är ett bra andra-alternativ.

Hur stor huvudsäkring krävs?

Solcellsanläggningens effektMinsta huvudsäkring
5 kW16 A
8 kW16 A
10 kW16 A
12 kW20 A
15 kW25 A
20 kW35 A
25 kW50 A

Hur stor elförbrukning kontra elproduktion borde du ha?

Solcellsanläggningens effektFörväntad elproduktion/elförbrukning
5 kW5 000 kWh
8 kW8 000 kWh
10 kW10 000 kWh
12 kW12 000 kWh
15 kW15 000 kWh
20 kW20 000 kWh
25 kW25 000 kWh

Hur stor takyta krävs?

Solcellsanläggningens effektKrav på takyta (indikation)
5 kW23 kvm
8 kW37 kvm
10 kW45 kvm
12 kW55 kvm
15 kW70 kvm
20 kW93 kvm
25 kW115 kvm

Hur mycket solceller har man i genomsnitt?

I Sverige har den genomsnittliga solcellsanläggningen en storlek på ca 50 kvm och en effekt på ca 10,5 kW. Vad snittstorleken för ett solcellssystem är ska du dock inte bry dig om för mycket då det är dina individuella förutsättningar som bestämmer hur mycket solceller du behöver.

Hur mycket solceller får man ha som mest?

Du får ha hur mycket solceller du vill, men har du en solcellsanläggning med en effekt på över 43,5 kW räknas du inte längre som mikroproducent av solel. Det betyder att du i så fall går miste om de skatteförmåner mikroproducenter får såsom skattereduktion på 60 öre per kWh såld solel.

Hur stora är solceller?

Solpaneler har en standardstorlek på ca 1,75 x 1,03 meter, och den vanligaste arean på en solpanel varierar mellan 1,57–2,58 kvm.

Vanliga frågor

Kan jag bli helt energioberoende med solceller?

Ja, men det är inte värt pengarna. För att "spara solel" behövs solcellsbatterier, och de måste bli bättre innan det blir ekonomiskt hållbart att koppla loss bostaden från elnätet.

Kräver ett större hus fler solceller?

Inte nödvändigtvis, men om man utgår från att större hus har en högre elförbrukning än mindre hus stämmer det påståendet.

Är det dåligt att skaffa för mycket solceller?

Om du skaffar en solcellsanläggning som täcker ditt eget behov av el och lite till är det inga problem då du alltid kan sälja solel du själv inte gör av med till elbolaget. Att solcellsanläggningen matchar den egna elförbrukningen är idealt, men är anläggningen lite större gör det i princip ingenting.

Kan jag bygga ut ett litet solcellssystem senare?

Ja, du kan börja med att ha ett mindre system som du bygger ut efter en tid, men det är inte ekonomiskt lönsamt att göra det. Vid en utbyggnad måste förmodligen hårdvara såsom växelriktare bytas ut samtidigt som en ytterligare solcellsinstallation måste göras.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är 5G? (förklaring med bilder)

Läs mer

Vad är en busted hand inom poker?

Läs mer

Sveriges 20 vackraste kyrkor

Läs mer

Vad är add-on inom poker? (Komplett svar)

Läs mer
cross-circle