Solceller och skugga: Så påverkas solpaneler av skuggning

Här lär du dig allt du behöver veta om de problem som skuggning av solceller ställer till med, och vad du kan göra åt dem.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Hur stort problem är skuggning av solceller?

Skuggning av solceller är ett större problem än många tror. Skuggade solceller minskar elproduktionen med 30–80 %, vilket gör att det normalt inte är lönt att skaffa solceller om man inte har ett skuggfritt läge att placera solcellerna på.

Det finns saker man kan göra för att mildra problemet med skuggade solceller. Det mest effektiva är att skaffa solcellsoptimerare som optimerar ström och spänning, vilket gör att skuggningen inte påverkar solelsproduktionen alltför mycket.

Optimerare är samtidigt inte värt pengarna då den ökade solelsproduktionen inte väger upp det höga inköpspriset. Skuggning kan också skada solcellsanläggningen genom att skapa så kallade hot spots. Mer om vad det är får du reda på längre ner i artikeln.

Vad avgör hur skuggningen påverkar elproduktionen?

När solcellerna skuggas

Solpaneler som skuggas mitt på dagen har en högre produktionsförlust än solpaneler som skuggas morgon eller kväll. Anledningen till det är att solen lyser som starkast mitt på dagen, vilket innebär att man har "mest att förlora" på skuggning vid det tillfället.

För att nämna ett exempel är solinstrålningen i normalfallet dubbelt så stor klockan 12 jämfört med klockan 17.

Hur många solpaneler som skuggas

Ju fler solpaneler som skuggas, desto mindre solel producerar solcellsanläggningen.

Om en optimerare finns i systemet

En moduloptimerare ser till att de solceller som underpresterar optimeras. Tack vare det förblir elproduktionen så nära det normala som möjligt trots att delar av anläggningen är skuggad.

Varför är skugga dåligt för solceller?

Den andel solinstrålning som når solcellerna blir lägre, och solcellsanläggningens elproduktion blir ojämn då den skuggade delen av systemet inte klarar av att producera lika mycket solel som den oskuggade delen. Ojämn solelsproduktion kan skada hela solcellssystemet.

Kan skuggade solceller skada dina solceller?

Ja, skugga kan skada dina solceller genom att skapa hotspots. Hotspots uppstår när en del av en solpanel är skuggad medan den andra delen inte är det. Solpanelen klarar alltså inte av att hantera effektskillnaden, vilket leder till värmeutveckling och smälta lödningar och en förstörd solpanel.

Du ska samtidigt tänka på att det är ovanligt att drabbas av hotspots även om solcellsanläggningen är skuggad, men risken finns där. Går en solcellspanel sönder är det omkring 25 % risk att det var en hotspot som orsakade felet.

Hotspots kan också ske på grund av defekta kristaller i solcellerna så det är inte bara skuggning som orsakar hotspots.

Vad gör jag ifall min solcellsanläggning blir skuggad?

Om din solcellsanläggning blir skuggad kan du försöka ta bort de objekt som orsakar skuggan, såsom träd. Grannens eller kommunens träd kan man i regel inte göra mycket åt, men träd på din egen tomt kan du alltid fälla ner. Ett annat bra tips är att ha solcellerna på marken ifall de får ett skuggfritt läge där.

Ifall permanent skuggning finns som du inte kan göra något åt är det lika bra att strunta i att skaffa solceller. Det finns solcellstillverkare som säger att skuggning inte är så farligt, men lyssna inte på dem. Permanent skuggning saboterar solelsproduktionen för mycket och det är för dyrt att göra något åt det.

Läs mer: Köpguide för solceller i enkla steg

Vanliga frågor

Kan min växelriktare minska skuggförluster?

Ja, din växelriktare hjälper till att minska skuggförluster, men inte alls lika effektivt som en optimerare. Ju fler MPPT:er (De optimerar ström och spänning i anläggningen) en växelriktare har, desto mer effektivt minskar växelriktaren skuggförluster.

Kan bypassdioder minska skuggförluster?

Ja, bypassdioder kan minska skuggförluster genom att "stänga av" solpaneler som underpresterar. Den solel som oskuggade solpaneler producerar går alltså förbi de skuggade solpanelerna, vilket gör att de inte saboterar elproduktionen för hela systemet. Inte heller bypassdioder är värda pengarna på grund av att inköpskostnaden är för hög.

Vad händer rent tekniskt i en solcell som skuggas?

En solcell som skuggas slutar leda ström eller leder mindre ström än normalt. Det betyder att solcellen blir en belastning för hela systemet; dels då den tar el från de oskuggade solcellerna, och dels då den genererar värme som kan skapa farliga hotspots.

Fungerar solceller i skugga?

Ja, solceller fungerar i skugga då de inte kräver direkt solljus för att producera solel. Men ett skuggat solcellssystem producerar mycket mindre solel än vad det hade producerat i ett skuggfritt läge.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Pokerspelaren Chris Björin: Biografi och karriär

Läs mer

Sälja Solel: Guide med allt du behöver veta

Läs mer

Vad är the nuts (eller nut hand) inom poker?

Läs mer

Kravbrev till fildelare: Vad är det och ska du betala?

Läs mer
cross-circle