Vad är bankroll (bankrulle) inom poker?

Här berättar vi allt du behöver veta om både bankrulle (bankroll) och hur du tar hand om den, alltså med bankroll management.

Vad är bankroll inom poker?

Bankroll, eller bankrulle är den summa pengar du har öronmärkt för spel på poker. Bankroll är inte samma sak som de pengar du har vid pokerbordet, och det är inte samma sak som dina besparingar du har i form av pokervinster. Bankroll är förenklat din totala spelbudget för poker.

Det är viktigt att du bara har pengar i din bankrulle som du har råd att vara utan. Du ska alltid ha pengar undanstoppade som inte har med spel att göra som bland annat täcker hyra, mat och oförutsedda utgifter.

Varför har många spelare bankrullar?

Många pokerspelare har bankrullar för att det inte är säkert att man vinner i poker, oavsett hur bra du är och hur bra du spelar. Ett viktigt inslag i poker är tur. Har du inte tur och förlorar är det bra att ha en reservplan eller reservstrategi, och det är din bankrulle.

Ett viktigt begrepp inom poker är risk of ruin, alltså den risk som finns för att du förlorar alla pengar du har att spela poker för. De två största faktorerna som minimerar din risk of ruin är att ha en tillräckligt stor bankrulle och att vara skicklig inom poker.

Hur stor bankroll ska du ha?

Du ska generellt ha en bankroll som motsvarar minst 300 big blinds på det pokerbord du spelar på. Så med en big blind på 10 euro ska din bankrulle vara minst 6 000 euro för att du ska klara de naturliga svängningar som sker vid pokerbordet.

Hur mycket av bankrullen ska du ha vid bordet?

Den generella regeln är att aldrig sätta in mer än 5 % av sin bankrulle vid ett och samma pokerbord. Så om din bankrulle är 6 000 euro ska du inte sätta in mer än 300 euro vid det pokerbord du spelar på.

Vad är bankroll management inom poker?

Bankroll management inom poker handlar främst om att förvalta den bankrulle du har på rätt sätt.

Se bankrullen som en investering

Det bästa är att se bankrullen som vilken investering som helst, såsom en investering i aktier eller fonder.

Sen ska du också tänka på att det inte finns någon som investerar 100 % av sina tillgångar i aktier, så av samma anledning ska du öronmärka en stor del av dina tillgångar till annat såsom sparande.

Välj pokerbord med omsorg

När du har en fast bankrulle att röra dig med ska du se till att bara spela på bord som har begränsningar som du behärskar, exempelvis en buy-in och stora och små blinds på en rimlig nivå.

Om du börjar spela på pokerbord som har för höga maxinsatser, exempelvis no-limit-pokerbord, är det lätt att förlora hela sin insats vid bordet och i förlängningen sin bankrulle.

Byt pokerbord ibland

Om det skulle gå dåligt ett tag är det i regel bra att spela på ett bord med lite lägre insatser och lägre tak för högsta satsningar. När det börjar gå bättre igen kan du välja ett pokerbord med lite större insatser och maxtak för satsningar.

Lästips: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Så spelar du Omaha: guide med bilder

Läs mer

Vad är open-ended straight draw inom poker?

Läs mer

Sveriges 5 äldsta kyrkor

Läs mer

VPN vs Proxy: Vad är skillnaden?

Läs mer
cross-circle