Vad betyder check-raise inom poker?

Här lär du dig allt om vad check-raise är och innebär inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är check-raise?

En check-raise är en "luring" inom poker där du hoppas på att en annan spelare ska börja höja, idealt bluffa, för att du sedan ska kunna göra en stor mothöjning. Med en lyckad check-raise kan du alltså mjölka ur dina motståndare på särskilt mycket pengar när du väl har en riktigt bra hand.

En tydlig fördel med att göra en check-raise är att dina motspelare får en helt annan bild av den hand de tror att du har.

Vanligtvis checkar man när man har dåliga eller mediokra kort för att få se ett gratiskort, så i regel tror dina motståndare att dina kort inte är så bra i början av en check-raise. Tack vare det får du en stor fördel om du väl lyckas göra en check-raise på dina motståndare.

Du misslyckas med din check-raise när alla andra spelare checkar. Om det händer får du inte den fördel du hoppats på då spelet går vidare utan att du fått möjlighet att höja.

Exempel på check-raise

En lyckad check-raise

Nedan ger vi dig ett exempel på en lyckad check-raise vid rivern. Du har fått fyrtal i kungar och hoppas nu kunna vinna så mycket av dina motståndare som möjligt då du garanterat sitter med den bästa handen.

Du checkar när det är din tur att agera. Då tror spelare 1 och 2 att du har rätt dåliga kort, och en av dem väljer att höja med 200 i ett försök att få dig att lägga dig.

När spelare 2 höjer med 200 blir du superglad, för nu har spelare 2 gått på din luring. Du mothöjer med 600, spelare 2 synar och det blir showdown.

Du vinner showdown då spelare 2 bara hade stege, som inte ens i närheten slår ditt fyrtal.

En misslyckad check-raise

En misslyckad check-raise är ett check-raise-försök som ingen annan nappar på. Säg att du hade exakt samma kort som innan, alltså fyrtal i kungar.

Du checkar men spelare 2, alltså han som har stege, väljer att checka då han inte tycker hans hand är bra nog för att höja med. Likaså spelare 1 checkar, och det slutar med att alla visar upp sina kort.

Du vinner nu en mager pott som borde ha varit mycket större. Nu tänker du att en liten höjning i alla fall kanske fått med sig någon av spelarna, och fått upp värdet på potten ett snäpp. Samtidigt hade du då inte haft möjlighet att få den stora pottvinst som en check-raise eventuellt gett dig.

Att avväga om en check-raise är värt det eller inte är svårt, men generellt lönar det sig. Tänk också på att ju fler spelare det är kvar vid bordet, desto större möjlighet är det för att ditt check-raise-försök lyckas. Detta då det finns fler spelare som eventuellt väljer att höja och således går rakt i din fälla.

Läs mer: Pokerlexikon med alla viktiga begrepp.

När kan man inte göra check-raise?

Om du kan göra en check-raise eller inte beror på vilket pokerspel du spelar. I spel som Texas Holdém är check-raise tillåtet, men i spel som California Lowball är det däremot inte tillåtet.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en provider inom poker?

Läs mer

Vad betyder "in the dark" inom poker?

Läs mer

Vad är pot committed inom poker?

Läs mer

Så spelar du Badugi: Guide med bilder

Läs mer
cross-circle