Vad är buy-in inom poker?

Här lär du dig allt om vad termen buy-in (sv. inköp) innebär i pokersammanhang.

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är buy-in?

Buy-in är den lägsta summa pengar du måsta lägga in för att få vara med i en pokerturnering eller vid ett pokerbord. Buy-in ska alltså ses som en inträdesbiljett till att få vara med vid ett pokerbord och spela pokerspel såsom Texas Holdém eller Omaha.

Buy-in vs. re-buy

Buy-in är den lägsta summa du behöver för att få vara med, medan re-buy är när du får fylla på med mer marker när du redan spelar vid ett pokerbord.

Hur ser man vilken buy-in det är?

Buy-in för turneringar

Om du spelar online-poker ser du ofta meningar som denna: Limit Holdém €20+€2.

Det betyder att man spelar Limit Holdém i pokerturneringen. Din totala insats är €22, €20 går till prispotten och €2 går till pokerplattformen för att täcka deras kostnader.

Buy-in för vanliga pokerbord

För vanliga pokerbord, även kallat ringspel, kan du ofta läsa detta: €200 NL Holdém.

I detta fall spelar man No Limit Hold´em vid pokerbordet, alltså Texas Holdém med obegränsade höjningar. Den summa du får ta med dig som mest är €200, så den summan är alltså pokerbordets maximala buy-in per spelare.

Vanligast är det att buy-in är den lägsta summa som krävs för att vara med vid ett pokerbord eller vid en pokerturnering. Så när någon pratar om buy-in ska du förutsätta att det är den minimala buy-in man pratar om, och inte den maximala buy-in.

Anledningen till att det inte står så här: €10/€200 NL Holdém vid ringspel är för att arrangören inte tar ut någon fast avgift, i detta exempel €10. Pokerplattformen tar i stället en liten del av varje pott för att täcka sina utgifter. Den summa som tas kallas för rake.

Finns det undantag till buy-in?

Ja, det finns undantag till buy-in. Om en pokerturnering pågår och en spelare byter bord för att tävlingsledningen vill det spelar sällan den minimala buy-in-summan någon roll.

Så om du blir ombedd att byta bord och du har €200 i marker blir du förmodligen insläppt ändå, även om den minimala buy-in-summan är exempelvis €500 vid det pokerbord du flyttar till.

Om du vill byta bord i en pokerturnering självmant, alltså utan att någon säger till, finns det nästan alltid krav om att du ska uppfylla buy-in-kravet vid det pokerbord du hamnar hos.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är small blind/lilla mörken inom poker? (+ strategitips)

Läs mer

Vad är ett c-bet (continuation bet) i poker?

Läs mer

Spellicens från Curacao: Hur fungerar den och är den säker?

Läs mer

Vad är tidig position inom poker?

Läs mer
cross-circle