Spotpris för el: Vad är det och vad bestämmer priset?

Här lär du dig allt du behöver veta om vad spotpris är.

Artikelns innehåll

Vad är spotpris för el?

Spotpriset för el är vad elbolagen betalar för den el de köper in, det är alltså elbolagens inköpspris för el. När elbolagen säljer vidare elen till konsumenter gör de ett påslag för att täcka sina omkostnader och för att kunna tjäna pengar.

Hur högt är spotpriset på el?

Spotpriset för el är i genomsnitt 60 öre per kWh, men det händer att det ligger på mellan 30–200 öre per kWh. Utöver spotpriset måste du som konsument betala moms, elbolagets påslag, elcertifikat och elnätsavgift. Inklusive skatter och avgifter är spotpriset normalt mellan 2–3 kr per kWh.

Vad bestämmer spotpriset?

Spotpriset bestäms främst av tillgång och efterfrågan på el. Övriga faktorer som är viktiga är, väder, priser för utsläppsrätter för koldioxid, världsmarknadspriser på kol, olja, gas och politiska beslut.

Exempel på när spotpriset är lågt

Spotpriset är lågt ifall det blåser ordentligt en varm vårdag. Vind- och vattenkraft producerar då mycket energi vilket höjer tillgången, och efterfrågan på el är låg då el inte krävs för att värma upp alla bostäder.

Exempel på när spotpriset är högt

Spotpriset är högt när det är vindstilla en kall vinterdag. Vind- och vattenkraft producerar i princip ingen energi vilket leder till en låg tillgång på el. Efterfrågan på el är däremot hög då mycket el krävs för att bland annat värma upp alla bostäder.

Läs mer: Så fungerar solceller på vintern.

Ditt elområde bestämmer också spotpriset

Sverige har fyra elområden där 1 är i norr och 4 är i söder. Spotpriset är i princip alltid högre för elområde 3 och 4 än för 1 och 2.

Anledningen till att spotpriset nästan alltid är lägre i elområde 1 och 2 är för att efterfrågan på el är låg i norra Sverige medan utbudet av el är mycket stort, främst tack vare all vattenkraft. I södra Sverige är det tvärtom; utbudet av el litet men efterfrågan på el är stor tack vare all tätbebyggelse.

När bestäms spotpriset?

Spotpriset för el bestäms ett dygn i förväg för varje enskild timme nästa dygn.

Var ser man vad spotpriset är?

Vad spotpriset är ser du hos Nord Pool. Det är en gemensam elbörs där Sverige, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Storbritannien, Tyskland och Österrike ingår. Webbadressen till Nord Pool är Nordpoolgroup.com.

Kan man köpa el till spotpris?

Nej, du kan inte köpa el till spotpris, men du kan köpa el med ett elavtal som följer spotpriset antingen per timme eller per månad. Elabonnemang som följer spotpriset ger dig el till spotpriset plus moms, påslag från elbolaget, elcertifikat och elnätsavgift.

Elabonnemang som följer spotpriset per månad ger dig ett elpris som är medelvärdet av vad elen kostat per timme under en viss månad. Elabonnemang som följer spotpriset per timme ger dig ett nytt elpris varje timme, precis som det låter.

Vanliga frågor

Vad är negativt spotpris?

Vid negativt spotpris är tillgången på el så pass stor att elbolaget betalar dig som kund för att använda den el som finns i nätet. Negativt spotpris är extremt ovanligt.

Vad är positivt spotpris?

Vid positivt spotpris är allt som vanligt: du betalar elbolaget pengar för den el du använder enligt det avtal som finns.

Påverkar spotpriset ersättningen för såld solel?

Ja, spotpriset påverkar den summa per kWh du får ifall du säljer solel som du tillverkat med dina solceller.

Hur ofta ändras spotpriset?

Spotpriset ändras en gång per timme, alla dagar om året. Om ditt elpris ändras lika ofta som spotpriset beror på vilket elavtal du har.

Kan jag spara pengar på att ha ett elavtal som följer spotpriset per timme?

Ja, du kan tjäna pengar på att ha ett elavtal som följer spotpriset per timme. Ett exempel på det är om du laddar din elbil på natten då timpriset för el normalt är som lägst.

Medelvärde: 4 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är longhanded inom poker (+ så spelar du longhanded)

Läs mer

5 intressanta fakta om stödstrumpor

Läs mer

De 10 bästa starthänderna i Texas Holdém

Läs mer

Vad är family pot (familjepott) inom poker?

Läs mer
cross-circle