7 tidiga tecken och symptom på demens

Här berättar vi om 7 tidiga tecken och symptom som tyder på att man har demens.

OBS: Vi som skriver är inte läkare eller utbildade inom sjukvård. Kontakta sjukvården ifall du misstänker att du eller någon du känner kan ha en begynnande demens.

7 tidiga tecken på demens

  1. Minnesförluster som stör det dagliga livet
  2. Svårigheter att lösa enkla problem
  3. Svårigheter att komma ihåg tider och datum
  4. Svårigheter med samtal och språk
  5. Bristande omdömesförmåga
  6. Sociala problem som rör relationer
  7. Milda personlighetsförändringar

Nedan berättar vi närmare om alla symptom vi precis tagit upp.

1. Minnesförluster som stör det dagliga livet

Ett vanligt tecken på begynnande demens är att man har så grava minnessvårigheter att vardagslivet påverkas. Man kanske glömmer att handla, ett möte med anhöriga eller att besiktiga bilen.

Vad räknas som normalt beteende?

Det är normalt att glömma lite möten eller andra förpliktelser ibland, men bara ifall man kommer ihåg vad tidigare glömt vid ett senare tillfälle.

2. Svårigheter att lösa enkla problem

Som svårigheter att lösa enkla problem räknas bland annat att inte klara av att betala räkningarna eller att inte hitta hem från en släkting eller kompis.

Vad räknas som normalt beteende?

Att ibland behöva hjälp att komma ihåg hur avancerade saker med tv:n fungerar, och hur man ställer in olika program på mikron, hör till ett normalt beteende.

3. Svårigheter att komma ihåg tider och datum

Att glömma bort vilken tid det är på dygnet och vilket datum det är, är vanligt vid begynnande demens. Likaså är det ett tecken om man befinner sig på en plats utan att man kom ihåg hur man kom dit.

Vad räknas som normalt beteende?

Det är normalt att glömma bort vilken dag det är ifall man kommer ihåg det senare, alltså när man tänkt efter lite.

4. Svårigheter med samtal och språk

Att regelbundet ha svårt att följa med i samtal och att ha svårt att hitta rätt ord när man pratar är två tecken på demens.

Det är också vanligt att personer med begynnande demens hittar det ord de letar efter även om det inte är rätt ord. De kan till exempel kalla sin klocka för en tidvisare och så vidare.

Vad räknas som normalt beteende?

Att ibland ha svårt att hitta rätt ord är helt normalt ifall det inte händer allt för ofta.

5. Bristande omdömesförmåga

Det är vanligt att personer som har tidig demens gör dåliga och impulsiva beslut såsom att köpa en bil eller boka en resa för att de "känt för det" för stunden. Att säga något dumt som man annars hade hållit för sig själv är också vanligt, såsom "jisses vad tjock du har blivit!" eller något liknande.

Vad räknas som normalt beteende?

Att ibland göra dumma och impulsiva beslut, och att senare förstå att beslutet eller handlingen var dålig och ogenomtänkt.

6. Sociala problem som rör relationer

Att personer med tidig demens drar sig undan från sociala aktiviteter och vänskapsrelationer är vanligt. Det händer främst på grund av, och i takt med att förmågan att följa med i samtal och diskussioner försämras.

Vad räknas som normalt beteende?

Att vara lite tankspridd ibland och att dra sig undan från personer man inte gillar är helt normalt.

7. Milda personlighetsförändringar

Att oftare än vanligt känna sig deprimerad, ledsen, ångestladdad och/eller rädd utan att veta varför är tydliga tecken på begynnande demens.

Vad räknas som normalt beteende?

Att ha ett skiftande humör om man alltid haft det är helt normalt. Likaså finns det många naturliga anledningar till att någon är arg, ledsen eller rädd.

Vanliga frågor

Vad orsaker demens?

Två starka orsaker sägs vara ärftlighet och långvarig stress.

Är demens och alzheimer samma sak?

Nej, alzheimer är en form av demens. Demens är alltså ett samlingsnamn för många olika demenssjukdomar, och alzheimer är en av de vanligaste demenssjukdomarna.

Är det lätt att man "virrar bort sig" som dement?

Ja, när sjukdomsförloppet är i ett senare stadium är det vanligt att man virrar bort sig och glömmer bort var man är och vart man ska. För att underlätta för anhöriga finns bland annat GPS-klockor för personer med demens. Det hjälpmedlet kan anhöriga använda för att se var den sjuke befinner sig, och för att prata med den sjuke i realtid.

Finns det något botemedel för demens?

Nej, idag finns inget botemedel för demens. Inom sjukvården behandlar man symptomen och gör vad man kan för att i bästa fall sakta ner sjukdomsförloppet.

Hur förminskar man risken för demens?

Du kan förminska risken för demens genom att motionera regelbundet, inte röka, dricka alkohol med måtta och genom att inte stressa allt för mycket.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en mekaniker inom poker?

Läs mer

Vad är pocket pair inom poker?

Läs mer

Vad är en proposition player inom poker?

Läs mer

Vad är angle shooting inom poker?

Läs mer
cross-circle