Ordlista inom betting: Alla viktiga begrepp

Här kommer en komplett lista inom betting som vi tror du kommer tycka är intressant och lärorik att läsa. På bara några minuter lär du dig alltså de viktigaste begreppen inom betting och odds.

Genvägar

Klicka på någon av bokstäverna nedan för att lättare hitta rätt ord.

1-9 A B D E F G H K L M N P S T U V W Y

Ord på 1-9

12 efter förlängning

12 efter förlängning innebär att du tror att bortalaget eller hemmalaget vinner efter förlängning. Vid X eller avgörande på straffar förlorar du din insats.

12 efter straffar

12 efter straffar betyder att du bettar på att antingen hemmalaget eller bortalaget vinner efter straffar. Vid vinst för hemma- eller bortalag vid full tid eller förlängning förlorar du din insats.

1X

1X betyder att du spelar på två av tre utfall i en match. När du tippar 1X innebär det att du vinner vid hemmavinst eller oavgjort resultat, men förlorar vid bortaseger.

1X2

1X2, eller helgardering betyder att du spelar på alla utfall i en match. Du kan alltså inte förlora när du bettar 1X2, men det kostar samtidigt mycket pengar att helgardera matcher. Det finns också sporter som tennis där en helgardering är 1 och 2 då det inte kan bli oavgjort.

1X2 är också en förkortning på alla utfall du kan satsa på när du bettar.

 • 1 betyder att du satsar på hemmavinst.
 • X betyder att du satsar på ett oavgjort resultat.
 • 2 betyder att du satsar på bortavinst.

X2

Vid X2 spelar du på två av tre utfall i en match. Vid hemmavinst förlorar du, men vid lika eller bortavinst vinner du.

Ord på A

Amerikanskt odds

I USA använder man inte decimalodds utan odds som är positiva eller negativa. Deras odds kallas för Moneyline och vad som bestämmer om oddset är positivt eller negativt är om oddset i decimalform är över eller under 2,0.

Ett amerikanskt odds som är negativt visar hur mycket du måste satsa för att vinna 100. Vid ett decimalodds på 1,25 är det amerikanska oddset 400. Du måste alltså satsa 400 för att vinna 100.

Om decimaloddset hade varit 1,5 hade det amerikanska oddset varit 200. Detta då du i det fallet måste satsa 200 för att vinna 100.

Ett positivt amerikanskt odds visar hur mycket du vinner i netto när du satsar 100. Så om decimaloddset är 3 är det amerikanska oddset 200. Du vinner alltså 200 netto (vinst på 300 minus insatsen på 100 är 200) när du satsar 100.

Antal mål

Antal mål innebär att du spelar på hur många mål det blir i en match. En vanlig brytpunkt är över 2,5 eller under 2,5 mål. Alltså 2 mål eller mindre eller 3 mål eller mer.

Asian handicap

Asian handicap är en spelform där du bettar på 1 eller 2. Det kan inte bli oavgjort för då går pengarna tillbaka till dig.

Spelbolaget ger båda lagen ett handikapp som gör att det inte kan bli oavgjort, men du vinner samtidigt inte lika mycket pengar som om alla resultat (1,X,2) skulle vara spelbara.

Tips: Läs gärna vår guide om hur asian handicap fungerar.

Ord på B

Bad beat

Bat Beat är när du förlorar ett bet med låga odds som du borde ha vunnit. Du har alltså otur och förlorar trots att du rent statistiskt borde ha vunnit. Bad beat är också en vanlig pokerterm som du kan läsa om i vår ordlista med pokertermer.

Beard

En beard är en person som bettar i någon annans ställe. Den vanligaste anledningen till att man använder en beard är för att professionella spelare inte ska behöva avslöja sin riktiga identitet.

Bet

Bet, eller betta, betyder att du satsar pengar på något såsom en fotbollsmatch eller att köpa in dig på en pokerturnering. Två svenska översättningar på bet är att satsa eller tippa.

Betting exchange

Betting exchange är att du istället för att spela mot ett spelbolag spelar mot andra spelare. Här kan du sätta egna odds som andra spelare antingen accepterar och spelar mot eller avfärdar. Plattformen tar samtidigt ut en avgift för att den för samman den som spelar och oddssättaren.

Betting med svensk licens

Du bettar hos ett spelbolag som har svensk spellicens.

Läs mer: 10 fördelar och nackdelar med casino utan svensk licens

Betting utan svensk licens

Du bettar hos ett spelbolag som inte har svensk spellicens. Spelbolag med svensk licens är att föredra, bland annat då dina vinster är skattefria och då du får ett starkt konsumentskydd.

Bettingstrategi

En bettingstrategi handlar om att du gör saker som ökar dina vinstchanser när du bettar mot exempelvis ett spelbolag. Den mest grundläggande bettingstrategin är att läsa på ordentligt innan man bettar.

Bomben

Bomben, eller Oddset Bomben, är ett spel från Svenska Spel där du ska försöka förutsäga slutresultatet i mellan 3 och 4 matcher. Svenska Spel bestämmer vilka matcher som ingår i varje Bomben-spel.

En variant av Bomben som finns för ishockey är att du ska försöka förutse slutresultatet i varje period i samma hockeymatch. Om du får rätt på alla periodresultat vinner du pengar. I det fallet räknas varje period som en enskild match.

Oddset Bomben lanserades 2001 och de sporter du kan spela på är fotboll, ishockey, bandy och innebandy.

Bookmaker

En bookmaker är den som erbjuder spel på odds. I Sverige är det spelbolag som erbjuder bookmaking. Att som privatperson själv agera bookmaker är olagligt. Ett annat ord för bookmaker är sportsbook.

Bortalaget gör mål

Här tippar du på om bortalaget gör mål eller inte. Hur mycket pengar du har möjlighet att vinna beror på hur bra bortalaget är.

Båda lagen gör mål

Här tippar du på om båda lagen gör mål eller inte.

Ord på D

Decimalodds

Decimalodds, eller europeiskt odds är det oddssystem vi använder i Sverige. Nedan ger vi dig 5 exempel på decimalodds:

 • Odds på 1,15. Du får tillbaka 115 kr om du satsar 100 kr (1,15x100=115).
 • Odds på 1,5. Du får tillbaka 150 kr om du satsar 100 kr (1,5x100=150).
 • Odds på 2. Du får tillbaka 200 kr om du satsar 100 kr (2x100=200).
 • Odds på 5,8. Du får tillbaka 580 kr om du satsar 100 kr (5,8x100=580).
 • Odds på 41. Du får tillbaka 4 100 kr om du satsar 100 kr (41x100=4100).
 • Odds på 102. Du får tillbaka 10 200 om du satsar 100 kr (102x100=4100).

Dubbel

En dubbel är när du spelar på att två saker ska hända. Om du satsar på att Hammarby ska vinna och att en viss anfallare ska göra minst ett mål spelar du en dubbel. Om en sak går fel vinner du ingenting, men om båda sakerna stämmer får du multiplicera båda oddsen när du vinner.

Exempelvis:

 • Att Hammarby vinner ger 1,5 i odds.
 • Att Hammarby Hammarbysson gör mål ger 3,5 i odds.

Du vinner i detta fall 5,25 gånger pengarna (1,5x3,5=5,25). Att spela en dubbel är samma sak som att spela ett kombinationsspel.

Dubbelchans

En dubbelchans innebär att du spelar på att du spelar på två utfall av tre möjliga. Du kan till exempel spela på 1X om du tror på hemmavinst eller lika, eller på 12 om du tror på antingen hemma- eller bortavinst.

Det bästa med dubbelchans är att det är enkelt att vinna, men det sämsta är att du i regel vinner lite pengar per satsning.

Duellen

Duellen är en spelform där du bettar på vem som placerar sig bäst inom ett visst sammanhang. Exempel på spel på duellen är om Liverpool eller Arsenal kommer före varandra i Premier League, eller om Australien eller Spanien gör flest mål i gruppspelet i VM.

Ord på E

Engelska odds

Engelska odds, eller fraktionella odds är i bråkformat, alltså till exempel 1/2, 3/1, 12/10 och så vidare.

För att översätta engelska odds till europeiskt odds ska du se den första siffran som det du vinner, och den andra siffran som det du måste satsa för att vinna. Nedan ger vi dig 2 exempel på hur engelska odds fungerar.

 • När oddset är 1/4 måste du satsa 4 för att vinna 1. Decimaloddset är i detta fall 1,25 (1/4+1= 1,25),
 • När oddset är 2/7 måste du satsa 7 för att vinna 2. Decimaloddset är i det fallet cirka 1,28 (2/7+1=0,28)

Ord på F

Femling

Du satsar på att fem saker kommer att stämma. Om en eller fler av dessa fem saker inte stämmer vinner du ingenting, men om alla fem saker stämmer vinner du oftast mycket pengar.

Ett exempel på en femling är:

 1. Att Djurgården vinner ger 2,5 i odds.
 2. Att Djurgården gör mål i första halvlek ger 2 i odds.
 3. Att både Djurgården och Hammarby gör mål innan slutsignal ger 1,3 i odds.
 4. Att HV71 vinner ger 1,6 i odds.
 5. Att Hv71 leder efter första perioden ger 1,25 i odds.

Om alla saker vi nämnt ovan stämmer vinner du 13 gånger pengarna (2,5x2x1,3x1,6x1,25=13) på din femling.

Fullträff

Fullträff är ett poolspel från Svenska Spel där du ska förutsäga hur många mål det blir i varje match. Varje kupong har 13 matcher och det kostar en krona per rad att spela.

Det bästa med Fullträff är att du har möjlighet att vinna stora pengar om du får 13 rätt, men det sämsta är att det är mycket svårt att vinna. En annan sak som är bra är att återbetalningsprocenten ligger på 75 %, vilket ska räknas som bra.

Fyrling

Du satsar på att fyra saker ska hända. Om en eller fler av de fyra sakerna inte händer vinner du inget, men om alla fyra saker går in vinner du generellt ganska mycket pengar.

Första lag att göra mål

Du bettar på vilket lag som gör det första målet. Oddset är ofta lågt så detta spel passar i regel bra i ett kombinationsspel såsom trippel eller fyrling.

Första spelare att göra mål

Du bettar på vilken spelare som gör det första målet i matchen. Oddset är generellt högt på detta spel.

Förutsägelsen

Här tippar du på om ett visst påstående kommer att stämma eller inte, såsom om Person X kommer bli statsminister eller inte.

Ord på G

Grand Salami

När du spelar på Grand Salami försöker du förutsäga om det kommer bli över eller under ett visst antal mål i flera matcher en dag. I Sverige och Europa är Grand Salami vanligast inom hockey, men i USA är spelsättet vanligast inom baseboll.

Ord på H

Bortalag gör mål

Här bettar du på om hemmalaget gör mål eller inte.

Halvtid/Full tid

När du spelar på Halvtid/Full tid försöker du förutsäga resultatet i en match efter både halvtid och full tid. Du måste få rätt på både ditt halvtidsresultat och ditt fulltidsresultat för att vinna.

Ett exempel på ett Halvtid/Full tid-spel är om du bettar på att Hammarby leder efter första halvlek men förlorar vid full tid.

Handikapp

Handikapp handlar om att du tippar på hur en match ska sluta samtidigt som du ger ett av lagen ett handikapp. Om till exempel bortalaget är storfavoriter kan du ge hemmalaget ett försprång med ett mål som räknas mot slutresultatet.

Nedan ger vi dig ett exempel på ett handikappsspel.

Kalmar spelar hemma och är storfavoriter möt Östers IF. Hemmavinst för Kalmar ger ett odds på 1,1, men du vill ha chans att vinna mer pengar och ger öster ett handikapp på 2. Du tippar alltså på att Kalmar vinner trots att du låtsas att Östers IF leder med 2-0 redan vid avblåsning.

Tack vare handikappet får du ett odds på 2,25 och har möjlighet att vinna betydligt mer pengar på en hemmavinst än om du inte spelat med handikapp.

Head to head

Head to head handlar om att du ska betta på vem som vinner av två eller tre deltagare. När du till exempel bettar på SHL eller bettar på ishockey generellt stöter du ofta på head to head-betting.

Ett exempel på head to head-betting är att du bettar på att HV71 kommer före Färjestad i grundeserietabellen i Elitserien i ishockey. Ett annat är att Spelare 1 och Spelare 2 individuellt kommer göra fler mål än Spelare 3 i grundserien i SHL.

Ord på K

Kombinationsspel

Kombinationsspel handlar om att du bettar på att minst 2 saker ska stämma för att du ska vinna pengar.

Om du bara spelar på en match kallas det för singel, så att du bettar på minst 2 matcher krävs för att det ska räknas som ett kombinationsspel. Och för att något ska kombineras krävs förstås mer än en sak i vilket fall, vilket även det förklarar innebörden av kombinationsspel.

Vid kombinationsspel måste alla matcher du tippar på sitta för att du ska vinna. Vanliga kombinationsspel är dubbel, trippel och fyrling.

Det bästa med kombinationsspel är att du kan satsa smått men ändå vinna stort. Det lite sämre är att det är ofta är svårt att vinna då du måste satsa på att många matcher ska sitta.

Ord på L

Livebetting

Livebetting är när du har möjlighet att betta på en match som redan pågår. Liveoddset förändras hela tiden och bestäms främst av det nuvarande resultatet och matchbilden.

Vanliga saker du kan livebetta på är:

 • vilket lag som vinner matchen
 • vem nästa målskytt blir
 • vilket lag som gör nästa mål
 • hur många hörnor det blir
 • vilket lag som får nästa hörna
 • hur många mål det blir

Långtidsspel

Långtidsspel är som namnet säger ett spel som pågår under en längre tid. Långtidsspel är vanliga vid bland annat Fotbolls-VM och Hockey-VM, men även vid evenemang såsom Melodifestivalen.

Det är vanligast att man tippar på vem som vinner vid långtidsspel. Till exempel att Brasilien vinner fotbolls-VM för herrar, att AIK vinner allsvenskan eller att ditt favoritparti blir största parti i riksdagsvalet.

Ord på M

Matchodds

Matchodds är oddset för ett lag att vinna en match. i oddset inkluderas inte oavgjort.

Moneyline

Moneyline är USA:s version av vinnarspel. Här kan bara ett lag stå som segrare, och det spelar ingen roll om det blir oavgjort efter full tid eller straffar.

Målskytt

När du bettar på målskytt försöker du förutsäga vem som exempelvis gör första målet i matchen eller nästa mål i matchen. Oddset är generellt högt när du bettar på målskytt.

Ord på N

Non starter

Non starter används främst inom trav för att säga att en häst inte startar, exempelvis på grund av skada. Det är vanligast att få pengarna tillbaka när man bettat på en non starter.

Ord på P

Pengarna tillbaka vid oavgjort

Pengarna tillbaka vid oavgjort innebär som namnet säger att du får tillbaka din insats vid oavgjort. Här spelar du alltså på antingen hemmavinst eller bortavinst, medan lika inte ens finns med som alternativ.

Du får alltid en lägre vinst om du bettar på pengarna tillbaka vid oavgjort än om du bettat med alla utgångar öppna, alltså 1,X och 2.

Pengarna tillbaka vid oavgjort kallas för DNB på engelska, som är en förkortning för Draw No Bet.

Placering

När du bettar på placering försöker du förutsäga om till exempel ett fotbollslag hamnar före ett annat fotbollslag i en ligatabell.

Placeringsbetting är också vanligt när man bettar inom tennis och padel. Generellt är oddset högt när du bettar på placering, vilket innebär att du ofta har möjlighet att vinna mycket pengar.

Ord på S

Safe bets

Safe bets, som även kallas för sure bets är en spelstrategi som går ut på att du oddsar på ett sätt som gör att du alltid vinner. För att safe bets-strategin ska fungera måste du vara kund hos många olika spelbolag och exempelvis spela 1 hos en bookmaker, X hos nästa bookmaker och 2 hos en annan bookmaker.

I det ovanstående fallet måste du ha ett odds på minst 3 för varje satsning för att denna strategi ska fungera. Tänk också på att safe bets ses som fusk hos många spelbolag, vilket kan göra att du blir avstängd om de kommer på att du använder systemet.

Scorecast

Scorecast är ett spel där du ska förutsäga både rätt resultat och rätt målskyttar i en specifik match. Det är svårt att betta rätt när man spelar scorecast, så om du vinner får du nästan alltid mycket pengar tillbaka på din insats.

Sexling

En sexling är ett kombinationsspel där du tippar på att sex saker ska hända. Går en sak fel vinner du inget, men går allt in vinner du oftast mycket pengar.

Singelspel

Singelspel handlar om att du spelar på att en sak ska stämma, såsom att Hammarby vinner sin hemmamatch mot Häcken. Här kombinerar du ingenting, utan får generellt ett lite lägre odds om du vinner.

Sista lag att göra mål

När du bettar på sista laget att göra mål kan du göra det för antingen en halvlek, en period eller en hel match.

System patent bet

System patent bet handlar om att du bettar på sju spel i tre matcher. Du gör ett enkelspel per spel, 3 kombinationsspel och en 3-kombination. Det är vanligast att göra system patent bet när man spelar på hästar.

Ord på T

Timecast

När du lägger ett timecast-spel försöker du förutspå vem som gör det första målet och vilken matchminut målet görs. Oddsen är i princip alltid skyhöga inom timecast betting.

Trippel

En trippel är ett kombinationsspel där du tippar på att tre matcher ska gå in. Går alla matcher in vinner du, men får du fel på en eller fler matcher förlorar du din insats.

Trixie

Trixie, eller trixie bet är när du bettar på fyra spel i tre matcher. Du gör i detta fall 1 trippel och 3 dubblar.

Ord på U

Underdog

Underdog är motsatsen till favorit. En underdog har alltid högt odds sett till det odds motståndaren har. Om Hammarby spelar mot ett division 3-lag är division 3-laget underdog, och har sannolikt ett vinnarodds på minst 20 gånger pengarna.

Units

Units är ett begrepp som används som ett relativt mått på hur mycket man är beredd att satsa på ett visst spel. En unit är värd lika mycket procentuellt sett, men olika mycket för personer med olika stora bankrullar/spelkassor.

Exempel 1:

Kalle har en spelkassa på 2 200 kr. Han bestämmer att en unit är 1 % av spelkassan, alltså 22 kr.

1 unit är alltså 1 % av 2 200 kr, vilket är 22 kr.

Exempel 2:

Frida har en bankrulle på 7 500 kr. Hon bestämmer att en unit är 1 % av spelkassan, som är 75 kr.

1 unit är alltså 1 % av 7 500 kr, vilket är 75 kr.

Det bästa med att använda units är att du kan anpassa dina insatser procentuellt och relativt oavsett hur stor spelkassa du har.

Ord på V

Vinna och hålla nollan

När du bettar på vinna och hålla nollan säger du att ett lag både kommer vinna och dessutom inte släppa in några mål. Du kan satsa på vinna och hålla nollan i bland annat en hel match, en halvlek eller en period.

Vinnare

Du bettar på att någon kommer vinna, exempelvis ett fotbollslag eller en tennisspelare. Du kan betta vinnare på både enstaka matcher och hela turneringar.

Du kan tippa på om du tror hemmalaget eller bortalaget vinner matchen, halvleken eller perioden eller att dom vinner utan att dom släpper in mål.

Vinstmarginal

När du spelar på vinstmarginal bettar du på hur många mål hemma- eller bortalaget vinner med. Vanligast är det att du kan satsa på en vinst med ett, två, tre eller 4+ mål vid spel med vinstmarginal.

Void

Void är när ett spel ogiltigförklaras. Voids kan inträffa vid odramatiska saker som när en tennisspelare skadar sig och inte kan fullfölja matchen. Men void kan också bero på matchfixning eller annat fusk.

Värdespel

Värdespel, eller valuebet är när du tycker att ett odds är "för bra för att vara sant". Oddset är alltså högre än vad det borde vara. Som bettare är det alltid ett stort plus om du hittat ett värdespel.

Exempel:

Sveriges herrlag i fotboll spelar VM-kvalmatch mot Spanien. Spanien är redan klara för avancemang och kommer vila nästan alla bra spelare. Sverige har i sin tur allt att vinna och har ett toppat lag med spelare i högform. Trots det har Sverige ett vinnarodds på 3.

Spelbolaget tror i detta fall att Sverige har en vinstchans på cirka 33 %. Men du håller inte med och säger att Sveriges vinstmöjlighet ligger på 60 %. I detta fall har du hittat ett värdespel, som i sin tur är extremt eftertraktat.

Ord på W

Wincast

Wincast är när du både ska förutse vem den första målskytten blir och vad slutresultatet blir (1,X eller 2) för att vinna. Generellt är det odds du får högt.

Wise guy

En wise guy är en person som är väldigt duktig på att betta. Han är bland annat bra på att se trender och att få tillförlitlig information om saker som kommer påverka matcherna.

Värt att tänka på är samtidigt att det finns många som tror att de är wise guys, eller låtsas vara wise guys när de egentligen inte är det.

Många av dessa försöker bara luras och exempelvis få många personer att betta på bortavinst för att han själv vill ha bra odds när han bettar på hemmavinst.

Ord på Y

Yankee

Ett Yankee-spel betyder att du spelar totalt 11 spel på 4 matcher. I en Yankee finns det 6 dubblar, 4 tripplar och 1 fyrling.

Läs mer: Komplett ordlista inom casino

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är cash in inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Ola Brandborn: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är free card (eller gratiskort) inom poker?

Läs mer

Vad är död mans hand inom poker?

Läs mer
cross-circle