5 intressanta fakta om stödstrumpor

Här berättar vi om 5 saker om stödstrumpor som vi tycker är intressanta, och som du sannolikt har nytta av att veta. Särskilt om du är intresserad av att börja använda stödstrumpor.

5 fakta om stödstrumpor

  1. Stödstrumpor är ofta dyrare än vanliga strumpor
  2. Stödstrumpor är bra vid träning
  3. Stödstrumpor är bra på flyget
  4. Stödstrumpor hjälper vid åderbråck
  5. Många gravida har stödstrumpor

Nedan berättar vi om varje fakta om stödstrumpor mer detaljerat.

1. Stödstrumpor är ofta dyrare än vanliga strumpor

Stödstrumpor som du köper i Sverige kostar i regel mellan cirka 100 och 200 kr. Snittpriset på en stödstrumpa är omkring 130 kr. Vanliga strumpor, alltså strumpor utan kompression, kan du få betydligt billigare än så.

Fast stödstrumpor har samtidigt funktioner och egenskaper som vanliga strumpor inte har, vilket vi också kommer förtydliga i denna artikel.

Läs mer: 10 träningsprylar som gör dig bättre

2. Stödstrumpor är bra vid träning

Om du har på dig stödstrumpor när du tränar ökar musklernas kapacitet vilket sannolikt kommer ge dig ett bättre träningsresultat. En annan bra sak med att ha på sig stödstrumpor vid träning är att musklerna återhämtar sig fortare och att du förhindrar träningsvärk i musklerna.

3. Stödstrumpor är bra på flyget

När du flyger har du en begränsad möjlighet att röra på dig i kombination med att du ofta sitter trångt när du flyger. Allt stillasittande leder till att blodcirkulationen i benen avtar, vilket gör att det blir svårare för blodet att ta sig tillbaka till ditt hjärta.

Den problematiken leder ofta till problem som du först märker genom att du får ökad ömhet och svullnad i benen. Men de symptomen är mest ett obehag. Det värsta är om du får medicinska åkommor i benen såsom åderbråck och blodproppar på grund av att cirkulationen i dina ben är för dålig.

Stödstrumpor hjälper mot den ovan nämnda problematiken. Detta då de förbättrar cirkulationen i benen och således kan "knuffa tillbaka" allt blod från benen till hjärtat.

Att det är bra att ha på sig stödstrumpor när du flyger har fastställts i ett flertal studier, däribland den som finns publicerad på National Library of Medicine.

4. Stödstrumpor hjälper vid åderbråck

Stödstrumpor både lindrar och förebygger åderbråck. Stödstrumpor förebygger åderbråck då de trycker ihop benvävnaden och förbättrar cirkulationen, och förebygger symptom för åderbråck genom att ge lindring vid svullnad och smärta.

När du väljer stödstrumpor för åderbråck är det viktigt att du köper stödstrumpor klass 2, alltså stödstrumpor med ett högre tryck, eller rättare sagt en högre kompression än klass 1-stödstrumpor.

Stödstrumpor klass 1 ger oftast en bra effekt, men stödstrumpor klass 2 ger en bevisat bättre medicinsk effekt vid åderbroåck.

5. Många gravida har stödstrumpor

Omkring hälften av alla gravida kvinnor upplever svullnad i benen någon gång under graviditeten. Stödstrumpor för gravida både lindrar vanliga obehag såsom svullnad och smärta, och hjälper till att förebygga åderbråck i benen.

Som gravid är det en bra idé att bära stödstrumpor hela dagen, men det fungerar också bra att bara bära stödstrumporna när du står eller sitter under en längre period.

Tumregeln säger också; ju längre gången du är i din graviditet, desto mer nytta gör stödstrumporna. Men att ha på sig stödstrumpor under hela graviditeten är samtidigt det säkraste valet.

Om du som långt gången gravid skulle ha svårt att få på dig stödstrumporna själv kan du be eventuell partner hjälpa dig, alternativt finns strumppådragare så du kan få på dig strumporna utan hjälp.

Läs mer: Alla listor inom träning och hälsa

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Alla USA:s presidenter (komplett lista)

Läs mer

Var är up (som t ex aces up) inom poker?

Läs mer

Vad är Dealers Choice inom poker?

Läs mer

Vad är inside straight draw inom poker?

Läs mer
cross-circle