Solceller på vintern: Hur fungerar solceller med snö och kyla?

Här lär du dig allt du behöver veta om hur solceller fungerar på vintern, alltså när det är mörkt, kallt och ofta snöar.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Fungerar solceller på vintern?

Ja, solceller fungerar bra på vintern, men de producerar betydligt mindre solel på vintern än vid övriga årstider, främst på grund av mörkret och snön.

Mörkret gör att solelsproduktionen minskar rejält sett över hela dagen, för när det är helt mörkt tillverkar din solcellsanläggning ingen solel över huvud taget. Likaså är snö ett stort problem som gör att solelsproduktionen minskar med omkring 85–100 % när snötäckningen är från 2 cm.

Hur påverkas solceller av snö?

Solceller påverkas av snö på både positiva och negativa sätt, Här nedan går vi först igenom negativa effekter av snö och därefter positiva effekter.

Negativa effekter av snö

Dina solceller påverkas negativt genom att slitaget på solcellernas yta ökar och elproduktionen minskar. Anledningen till att solcellernas yta påverkas är att snön ger ett konstant tryck mot panelerna, och för att snö ofta smälter och fryser igen, vilket även det påverkar ytan.

Minskningen av solelsproduktionen är ca 85 % när solcellerna är täckta med 2 cm snö, och 100 % när solcellerna är täckta med tio centimeter snö. Ju tjockare snötäcket är, desto högre är tappet i elproduktion. Tappet beror på att snön inte släpper igenom det ljus som solceller behöver för att tillverka solel.

Solceller som säljs i Sverige klarar av svenska vintrar

Tänk på att solceller som monteras av svenska solcellsinstallatörer är anpassade för det nordiska klimatet och klarar av snö på ett bra sätt. Du behöver alltså inte vara orolig för att snö eller is ska förstöra dina solceller då de är byggda för att klara av tuffa förhållanden.

Likaså följer solcellsanläggningar i Sverige Boverkets regler om snölaster. De är därför anpassade för att klara snölaster som är så pass tunga att de bara inträffar ungefär en gång på 50 år.

Positiva effekter av snö

De positiva effekterna av snö är minimala jämfört med nackdelarna, men fördelar finns. Snö reflekterar solens strålar vilket leder till att dina solceller tillverkar mer solel när solen är framme och snö finns på marken. Nysnö reflekterar ca 90 % av solinstrålningen och gammal snö reflekterar runt 60 %.

Snö faller vanligtvis av solcellerna

Har dina solceller bara en bra lutning brukar snön falla av utan att du behöver göra något. Det bästa är att ha sina solceller åt söder med en lutning på minst 40 grader. Då faller nästan all snö av dina solceller.

Men oavsett lutning och riktning brukar snön falla av tack vare lutningen, så att skotta solcellerna på vintern är inte nödvändigt anser vi. Det förtydligar vi under nästa rubrik.

Ska jag skotta mina solceller på vintern?

Nej, vi tycker inte du ska skotta dina solceller på vintern. Det finns tre anledningar till det: du kan skada solcellerna, du kan skada dig själv och det arbete du lägger ner är inte värt ökningen i producerad solel.

Hur skottar man sina solceller på vintern?

Om du trots vår avrådan vill skotta dina solceller råder vi dig att följa dessa tips:

  • Använd en borste och inte en skyffel. Snöskyfflar kan repa dina solceller lättare än vad en borste kan.
  • Gå inte på solpanelerna. Dels för du riskerar att ramla, och dels för att solceller inte är byggda för det plötsliga tryck som kommer av att du går på dem.
  • Låt rikligt med snö vara kvar på solpanelerna. Det är bra om ett snölager på minst 8–10 cm får finnas kvar då man annars riskerar att repa solcellerna vid snöborttagningen.
  • Använd säkerhetsutrustning. Vid arbete på tak borde du ha fallskydd såsom en sele och kopplingslina som fästs på ett säkert sätt. Om du inte har ett fallskydd kan du slå dig rejält ifall du exempelvis halkar på taket och faller ner.

Hur påverkas solceller av svalt väder?

Svalt väder är bra för dina solceller då det gör att dina solceller producerar mer solel. Vid en temperatur på 15 grader producerar dina solceller 4 % mer solel än om temperaturen hade varit 25 grader.

Verkningsgraden för dina solceller blir alltså högre ju kallare det blir, främst då solceller använder ljusenergi för att tillverka solel och inte värmeenergi.

Hur påverkas solceller av mörker?

När det är helt mörkt tillverkar dina solceller ingen el över huvud taget, så mörkret är den största anledningen till att dina solceller producerar en mindre mängd el på vintern.

Om du vill kunna använda din solel när det är mörkt måste du ha ett solcellsbatteri som lagrar den solel som som tillverkats under dagen.

Hur påverkas solceller av is?

Is är dåligt för dina solceller men sannolikheten för att dina solceller skadas är mycket små.

Då snön ofta fryser och tinar flera gånger om på vintern och våren bildas is som fördelar om trycket på panelerna. Det gör att fukt enklare kan komma in i panelerna då ramarna på solpanelerna trycks ut på grund av isens expansion. Över tid kan detta leda till att solpanelerna skadas.

Du ska samtidigt veta att frysskador på solpaneler är mycket ovanliga och sett till alla solcellsanläggningar i Sverige är det bara en anläggning i Umeå som förmodligen skadades av upprepade frysningar och avsmältningar.

Hur mycket el producerar solceller på vintern?

Under vintermånaderna december, januari och februari och tillverkar solceller bara omkring 5 % av den årliga solelsproduktionen. Den största anledningen till att färre antal kWh tillverkas är på grund av mörkret och den svagare solinstrålningen.

I tabellen nedan ser du hur lite solel som tillverkas på vintern jämfört med övriga årstider. Siffrorna i tabellen nedan förutsätter att du har en normalstor solcellsanläggning på 10 kW.

MånadProduktion i kWh
Januari132
Februari335
Mars862
April1 176
Maj1 380
Juni1 365
Juli1 349
Augusti1 157
September901
Oktober541
November196
December96

Vanliga frågor

Kan man installera solceller på vintern?

Ja, det finns många solcellsinstallatörer som installerar solceller på vintern. Men om det är snö eller is på taket är en solcellsinstallation inte möjlig på grund av den ökade risken för personskada.

Är solcellsbatterier lönsamma på vintern?

Nej, det är inte lönsamt att ha solcellsbatterier på vintern som lagrar el från dagen och låter dig förbruka den på kvällen. Elproduktionen på dagen är inte tillräcklig för att solcellsbatterier som lagrar egenproducerad el ska vara värt pengarna, oavsett årstid.

Är solceller lönsamt i norra Sverige där vintrarna är långa?

Ja, det är lönsamt att ha solceller i norra Sverige trots att vintern är lång där. Solinstrålningen är lite lägre i norra Sverige än i södra Sverige, men det kallare klimatet i norra Sverige gör att solelstillverkningen är ungefär samma i exempelvis Malmö och Luleå.

Kan man värma bort snön från solcellerna?

Ja, det finns system som klarar av att värma bort snö från solceller, men de är så pass dyra att det inte är värt pengarna att installera dem på villatak. Solparker har däremot större nytta av dessa värmesystem som bland annat svenska Soltech Energy Solutions tillverkar.

Vad händer om solcellsanläggningen slutar producera solel?

Om din solcellsanläggning skulle sluta producera solel på vintern, exempelvis för att det är ett stort snölager på panelerna, händer i princip ingenting. Det är normalt och inte heller farligt, och så fort rätt förutsättningar finns tillverkar din anläggning el igen.

Hur nöjd var du med innehållet?

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är slots med 243 vinstvägar?

Läs mer

Så fungerar blind steal inom poker

Läs mer

50+ smeknamn på pokerhänder: Komplett lista

Läs mer

Så fungerar pottodds inom poker (enkel guide)

Läs mer
cross-circle