Installera solceller: Så går en solcellsinstallation till

Här lär du dig allt om hur det går till att installera solceller.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad borde man tänka på innan installationen?

Nedan går vi igenom frågor du borde ställa dig innan du väljer att installera solceller.

Har du råd med solceller?

Säkerställ först att du har råd att skaffa solceller, alternativt att du kan ta ett lån på den summa som krävs. Priset för en normalstor solcellsanläggning på 10 kW är ca 130 000 kr inklusive det gröna avdraget på 20 % av totalkostnaden.

Att betala för solcellsanläggningen på en gång ger den lägsta återbetalningstiden, men att ta ett solcellslån är också något många gör.

Kan du skaffa solceller på taket?

Är taket i tillräckligt bra skick?

Att installera solceller på taket är det som flest väljer att göra, men taket måste vara i bra skick för att du ska kunna göra det.

Så om taket är i behov av en renovering eller ett utbyte ska du ta hand om det innan solcellerna sätts fast på taket. Att renovera eller byta ut taket efter solcellsinstallationen är utförd är både krångligt och dyrt.

Är taket skuggat?

Skuggade solceller tillverkar mindre solel än normalt, så har du ett tak som är permanent skuggat är det bäst att avstå från att skaffa solceller på taket.

Ett bra reservalternativ är att installera solceller på marken. Det är lite dyrare än en takinstallation men det är samtidigt ett lönsamt alternativ när en takinstallation inte är möjlig.

Vilken typ av tak har du?

Plåttak, tegeltak och tak med betongpannor är enkla att installera solceller på, men det finns taktyper som du inte kan ha solceller på. Eternittak är ett av de tak som du inte kan ha solceller på.

Vilken lutning och väderstreck har taket?

Takets lutning bör vara mellan 15–50 grader, och taket ska helst vetta åt söder. Ett öst- och väst-lutande tak passar samtidigt också bra för solceller, medan du aldrig ska ha solceller åt norr. Solen lyser nämligen som starkast mot söder, och som svagast mot norr.

Läs mer: Optimal lutning och väderstreck för solceller.

Krävs bygglov?

Bygglov för solceller krävs sällan, men det kan krävas ifall solcellsanläggningen till exempel ändrar byggnadens form eller om anläggningen ska installeras på en K-märkt byggnad.

Den myndighet som beslutar om bygglov för solceller är din kommuns byggnadsnämnd, så hör gärna av dig dit för att säkerställa vad som gäller.

Har du rätt till grönt avdrag?

För att ha rätt till grönt avdrag på 20 % av totalkostnaden för solcellsanläggningen måste du bland annat ha betalat tillräckligt mycket i skatt så det finns pengar att dra av. Det finns även en regel som säger att du eller dina föräldrar måste äga fastigheten för att du ska ha rätt till grönt avdrag.

Men som tumregel gäller: äger du din fastighet och betalar du skatt i Sverige har du rätt till grönt avdrag för solceller.

Vill du ha solcellsbatteri?

Med ett solcellsbatteri kan du lagra den solel din villa inte kan göra av med för tillfället, vilket betyder att du kan använda din lagrade solel när solen inte längre lyser såsom på natten.

Du kan även använda ditt solcellsbatteri för att stabilisera elnätet via en tjänst såsom CheckWatt. Men tänk på att du inte får något grönt avdrag på 50 % av totalkostnaden på ditt solcellsbatteri ifall du använder det tillsammans med en nätutjämningstjänst.

Skyddas anläggningen av din hemförsäkring?

I normalfallet ingår solcellsanläggningen i din hemförsäkring. Men olika regler gäller för olika försäkringsbolag, så hör med ditt försäkringsbolag gällande vilka regler som gäller vid en solcellsinstallation.

Jämför solcellsofferter

Det är en bra idé att jämföra minst 3 solcellsofferter mot varandra, vilket också är det som Energimyndigheten rekommenderar.

Hos de partnertjänster vi länkar till kan du jämföra minst 3 solcellsofferter mot varandra helt gratis och utan att binda upp dig till något. Du kan alltså tacka nej till alla offertförslag utan att något händer.

Hur går en solcellsinstallation till?

Nedan berättar vi om de generella steg som finns i en solcellsinstallation.

1. Förarbete

Installatören sätter upp skenor i taket som solpanelerna ska sättas fast på, och om en byggnadsställning krävs monteras den i detta skede.

2. Montering och driftsättning

Nu monteras solcellerna på rätt plats av monteringspersonal. Växelriktaren installeras och därefter driftsätter certifierade elektriker din solcellsanläggning.

3. Efterkontroll och instruktioner

När anläggningen är installerad säkerställer installatören att allt fungerar som det ska. Efter det får du instruktioner om hur du underhåller och rengör dina solceller, och därefter är det du och inte installatören som ansvarar för att solcellsanläggningen sköts som den ska.

Vanliga frågor

Får jag installera mina solceller själv?

Nej, du får inte installera dina solceller själv. Du får göra saker som att hjälpa till att montera solcellerna och sätta upp byggställningen, men allt som rör elarbete måste göras av auktoriserade elektriker.

Hur lång tid tar det att installera solceller?

En normalstor solcellsanläggning på 10 kW kan man installera på ca 1–4 dagar. Den faktor som påverkar tidsåtgången mest är hur mycket solcellsinstallatören har att göra, och hur förutsättningarna ser ut hos dig.

Kommer en solcellsinstallation skada mitt tak?

Nej, taket skadas inte av en solcellsinstallation. Faktum är att monteringsanordningen som solpanelerna vilar på, och även själva solpanelerna, skyddar taket mot normalt slitage.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är låga odds inom poker? (Förklaring och Exempel)

Läs mer

Vad är top pair inom poker?

Läs mer

Vad är family pot (familjepott) inom poker?

Läs mer

Så dejtar du säkrare på Tinder med en VPN-tjänst

Läs mer
cross-circle