Solceller på tak: På vilka tak passar solceller?

Här går vi igenom vilka tak som är mer och mindre lämpliga för solceller, både vad gäller takets typ och takets utformning.

Artikelns innehåll

Vilka tak kan man ha solceller på?

Nästan alla tak passar för solceller så länge de är i bra skick. Helst ska ditt tak luta åt söder, men en lutning åt öst/väst går också bra.

Tak som vetter mot norr och/eller är i dåligt skick passar inte för solceller. Tak i dåligt skick kan lagas och bytas ut, men tak som lutar åt norr ska du inte ha solceller på.

Måste man byta tak innan man skaffar solceller

Nej, så länge taket är i bra skick kan du montera solceller på det. Är ditt tak så pass dåligt att det måste bytas ut är det en bra idé att göra det i samband med att du installerar solceller.

Det finns solcellsinstallatörer som specialiserar sig på båda momenten, och alltså ger paketpris ifall de både får installera solceller och byta tak. Likaså finns det solcellsinstallatörer som kan reparera ditt tak och efter det installera solceller på det.

Att reparera eller byta ut taket när det finns solceller på det är både krångligt och dyrt, så tänk på att taket ska vara i bra skick innan det hamnar solceller på det.

Vad händer om solceller på tak inte är möjligt?

Om du inte får eller vill installera solceller på taket är en markinstallation av dina solceller en bra väg att gå.

Att ha solceller på marken är ett bra reservalternativ ifall du exempelvis inte får bygglov för att ha solceller på taket eller om solcellerna riskerar att bli skuggade ifall de monteras på taket.

Taktyper och deras lämplighet för solceller

Här nedan berättar vi om fem olika taktyper och deras lämplighet för att ha en solcellsanläggning på sig.

Solceller på tegeltak

Att montera solceller på tegeltak är fullt möjligt, men då tegelpannor är ömtåliga kan installationen dra ut på tiden och bli dyrare än normalt. Det finns många solcellsinstallatörer som tar sig an en solcellsinstallation på tegeltak, men en del tackar nej på grund av den ofta svåra installationen.

Solceller på plåttak

Att montera solceller på plåttak går snabbt, och det är enkelt och billigt. Plåttak passar alltså riktigt bra för solceller.

Solceller på tak med betongpannor

Att montera solceller på tak med betongpannor går hur bra som helst. Nästan alla solcellsinstallatörer klarar av att installera solceller på tak med betongpannor.

Solceller på eternittak

Att montera solceller på eternittak är svårt och dyrt. Det är nästan inga installatörer som tar sig an en solcellsinstallation på eternittak.

Så fort en eternitplatta spricker läcker asbest ut ur plattan, så även om specialkompetens finns för dessa typer av installationer är det få installatörer som vill riskera sin egen hälsa för att någon med eternittak vill ha solceller.

Solceller på papptak

Att montera solceller på papptak är fullt möjligt, men det tar lite längre tid än normalt så du får räkna med att installationen blir lite dyrare än installationer på exempelvis plåttak.

Monteringssystemet för solcellsanläggningen måste här vara särskilt kraftfullt för att kunna hjälpa papptaket orka med solpanelernas vikt. Det krävs också en del arbete för att få infästningarna helt vattentäta.

Det är lönsamt med solceller på papptak, men tänk som sagt på att installationspriset är lite högre än normalt. Men jämför du många olika solcellsofferter mot varandra kan du sannolikt få ett bra pris på solcellsinstallationen i vilket fall.

Takutformningar och deras lämplighet för solceller

Solceller på sadeltak

Sadeltak passar utmärkt för solceller. Dessa tak har en stor yta att fästa solceller på, med bra och okomplicerade vinklar att montera solcellerna i. Sadeltak som vetter mot norr/syd får bara solceller på sydsidan medan sadeltak som vetter mot öst/väst oftast får solceller på båda sidorna.

På norrsidan, där solen är svag och det nästan alltid är skugga, kan du istället placera stegar och ventilationsrör så du kan maximera antalet solpaneler i övriga vinklar.

Solceller på valmat tak

Att ha solceller på valmat tak är fullt möjligt, men det är ibland svårt att få till en snygg installation. Det stora problemet är hur man ska lyckas placera kvadratiska paneler på ett tak som är triangelformat, och samtidigt få det att se snyggt ut.

Men att få till en snygg installation är något i princip alla solcellsinstallatörer klarar av, så det är normalt inget hinder.

Solceller på platt tak

Att ha solceller på platt tak är lönsamt och har både för- och nackdelar. Den största nackdelen är att ett ballastsystem krävs för att vinkla solpanelerna, vilket leder till att installationen blir lite dyrare än normalt.

Det bästa är samtidigt att du kan rikta solcellerna åt vilket håll du vill med hjälp av ballastsystement. Det är vanligast att vinkla solcellerna åt söder för det är i normalfallet mest lönsamt.

Vanliga frågor

Kan man lägga solceller direkt på taket?

Ja, det går bra. Solceller som monteras direkt på taket kallas för solcellstak. Soltak är mycket dyrare än en solcellsanläggning, men många gillar den lite mer stilrena och diskreta designen ett soltak ger. Sammanfattat är en solcellsanläggning en mycket bättre investering jämfört med solcellstak.

Vilket tak passar bäst för solceller?

Betongpannor och plåttak är de bästa taktyperna att ha solpaneler på. Papptak fungerar också bra för solceller. Tegeltak och eternittak är de tak som det är svårast att installera solceller på, men det är fullt möjligt ifall du hittar en erfaren installatör.

Vilken lutning är bäst för solceller?

Om taket har en lutning på 30–40 grader är det att föredra, men en lutning på mellan 10–60 grader är fullt godkänd. Solpanelernas lutning påverkar inte solelsproduktionen i någon större utsträckning, och solpaneler med fel lutning kan enkelt riktas rätt med ballastsystem och skenor.

Hur nöjd var du med innehållet?

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är fourth street (fjärde gatan) inom poker?

Läs mer

Solcellstak: Vad är det + Är det värt pengarna?

Läs mer

Vad är flush draw inom poker?

Läs mer

Lista med olika typer av casinobonusar

Läs mer
cross-circle