Solceller på platt tak: Är det en bra idé?

Att skaffa solceller är det många som gör, men går det att ha solceller på platt tak, och är det lönsamt att ha det? Dessa frågor och fler svarar vi på i denna artikel.

Artikelns innehåll

 • Jämför solcellsofferter gratis
 • Smidig solcellskalkylator
 • Inga förpliktelser
 • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Är solceller på platt tak en bra idé?

Ja, det är en bra idé att skaffa solceller även om du har ett platt tak. Takets exakta lutning spelar ingen större roll då den går att korrigera med montageställningar. Det viktigaste är att ha en skuggfri och stor sammanhängande yta på taket som du kan montera dina solceller på.

Vad kostar solceller på platt tak?

Kostnaden för en solcellsinstallation på platt tak är ungefär lika hög som en solcellsinstallation på ett "vanligt" hustak.

Om särskilt höga krav ställs på montagesystemet är det vanligt att solceller på platta tak blir dyrare än solceller på lutande hustak, men det finns också fall där solceller på platta tak är billigare än solceller på lutande hustak.

Det smidigaste är att ta in ett par gratis solcellsofferter för att se vad solcellsinstallatörerna erbjuder dig för priser.

Fördelar och nackdelar

Här nedan går vi igenom viktiga för- och nackdelar med att skaffa solceller på platt tak.

Fördelar

 • Det är enkelt att installera solceller på platta tak då gott om plats finns. Att ytan är slät och jämn är också en stor fördel.
 • Underhållet blir problemfritt då installatörerna kan röra sig fritt och utan dyr skyddsutrustning när de är på taket.
 • En solcellsanläggning på platt tak är i normalfallet diskret då det år få som ens ser solcellsanläggningen från marknivå.
 • Då montagesystem krävs för att vinkla solpanelerna kan du själv bestämma vilken riktning de ska ha. Nästan alla solcellsanläggningar på platt tak vetter åt söder som är den bästa riktningen att ha sina solceller mot.

Nackdelar

 • Solceller på platta tak har en flackare lutning, vilket innebär att regnet inte sköljer bort saker som pollen och jord lika effektivt.
 • Flacka tak är mer drabbade av skuggade solceller jämfört med solcellsanläggningar på tak med en naturlig lutning.
 • Solceller på platta tak har problem att få bort den snö som kommer på vintern då snön inte glider av lika lätt på grund av den flackare lutningen.
 • Solpaneler på platta tak är mer drabbade av hårda vindar, vilket ställer höga krav på att installatören säkerställer att montageanordningen och solpanelerna sitter stabilt på taket.

Hur är montagesystemen utformade?

Montagesystem för solceller på platt tak har ofta olika upphöjningar och radlängder, men generellt är de okomplicerade att sätta fast. När montagesystemet är säkrat i taket klickar man bara på solpanelerna, sen sitter de stenhårt.

Nästan alla montagesystem för solceller på platta tak är masstillverkade, vilket är bra för det sänker inköpspriset och i förlängningen installationskostnaden.

Vilken lutning ska solceller på platt tak ha?

Solceller på platt tak borde ha en lutning på mellan 15–25 grader. I normalfallet är den ideala lutningen på solceller ca 30–50 grader, men vid en solcellsinstallation på platt tak är en flackare lutning än så att föredra.

Anledningen till det är att solceller med högre lutning än 15–25 grader skuggar varandra på platta tak. När skuggade solceller blir ett problem vid installation på platt tak måste solpanelerna monteras med större avstånd. Då får färre solpaneler plats på taket, och då blir lönsamheten för dina solceller sämre.

Klarar solceller på platt tak av snö?

Ja, solceller på platt tak klarar av snö på ett bra sätt. Men särskilt stora krav ställs på installatören som måste se till att solpanelerna och taket klarar av den extra belastning som kraftiga snöfall bidrar med.

I Norrland kan det vara behövligt att skotta platta tak med solpaneler vid kraftiga snöfall, men i normalfallet behöver snön inte skottas bort.

Ett stort plus med att ha solceller på platt tak är att taket är lättillgängligt så man enkelt kan skotta det eller ta bort snölager som kan ha satt sig på vintern. Om du vill skotta bort snö från solcellerna ska du använda en mjuk borste som inte riskerar att skada solcellerna.

Behövs bygglov för solceller på platt tak?

Ja, det är vanligt att bygglov krävs vid solcellsinstallation på platt tak. Den största anledningen till det är att ett montagesystem krävs vid installationen, vilket i regel påverkar byggnadens form och utseende.

Platta tak som har en sarg omkring sig behöver normalt inte bygglov för solceller ifall solpanelerna döljs helt eller delvis från marknivå. Tänk också på att bygglov för solceller ofta är en tolkningsfråga, så visar du att du är beredd att kompromissa med kommunens byggnadsnämnd får du normalt bygglov.

Vad händer om man inte får bygglov?

Om du inte får bygglov finns det tre alternativ att välja på:

 • Överklaga bygglovsbeslutet utan att förändra något i din bygglovsansökan.
 • Sök bygglov för markmonterade solceller i stället. Att ha solpaneler på marken går hur bra som helst.
 • Ansök om bygglov där solcellerna monteras platt på taket. Solelsproduktionen blir i detta fall lägre, men som nödlösning kan detta alternativ passa. Men hör noggrant med installatören och be denne beräkna på vilket sätt solelstillverkningen påverkas av helt platt monterade solpaneler.

Vanliga frågor

Kan jag byta ut mitt platta tak med solcellerna på det?

Ja, men det är ganska krångligt. Man måste först montera ner solcellerna, och efter det byta ut taket. När taket är utbytt måste monteringsställning och solpaneler återigen fästas på taket. Det bästa är om taket är i bra skick redan innan solcellsinstallationen så du slipper reparera eller byta ut det när solcellerna är på taket.

Klarar solpaneler på platta tak av krafig vind?

Ja, solcellsinstallatören säkerställer alltid att solpanelerna sitter så stadigt att de klarar av kraftfull vind.

Läs mer: Alla olika solcellstekniker sammanfattas

Hur nöjd var du med innehållet?

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Sirwin Casino: Recension och hämta bonus

Läs mer

Paf Poker: Recension och test (+ Hämta bonus)

Läs mer

Vad är pocket rockets inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Phil Ivey: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle