Är Solceller Lönsamt? Guide och Exempel

Många skaffar solceller, men hur lönsamt är det att göra det? Den frågan och fler får du tydliga svar på i denna artikel.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Är solceller lönsamt?

Ja, det är lönsamt att investera i solceller. En normalstor solcellsanläggning på 10 kW ger dig besparingar och intäkter på ca 11 000 kr per år, vilket motsvarar en avkastning på cirka 12 % per år. Den generella avkastningen på en investering i solceller är normalt 5–15 % per år.

Normal avkastning för solceller för olika investerare

  • Företag med solceller har en avkastning på 10 % per år eller mer.
  • Privatpersoner med solceller har en avkastning på 5–15 % per år.
  • Bostadsrättsföreningar med solceller har en avkastning på 5–30 % per år.
  • Lantbruk med solceller har en avkastning på 5–15 % per år.

Tänk gärna på att antagandena ovan är generella och att avkastningen kan ändras beroende på de faktorer vi berättar om nedan.

Hur tjänar man pengar på solceller?

Med solceller på taket tjänar du pengar på två sätt: Du köper mindre el från ditt elbolag, och du säljer den solel som blir över genom att mata ut den på elnätet. Din avkastning kommer alltså från den egna minskade elförbrukningen och från den solel du säljer till ditt elbolag.

Två indirekta sätt du tjänar pengar på, som många glömmer bort, är att solceller ökar värdet på din fastighet och att du får möjlighet att ta grönt bolån med lägre ränta än normalt.

Vad krävs för att solceller ska löna sig?

Det som krävs för att solceller ska löna sig är en skuggfri plats för solcellerna och en årlig elförbrukning på minst 3 000 kWh.

Det är också ett plus om du har tillgång till billigt investeringskapital och om du köper mer solel än vad du säljer. Du tjänar nämligen mest på att använda den solel du tillverkar själv. Och ju större investeringskapitalet blir, desto längre blir återbetalningstiden för solcellsanläggningen.

Är det lönt att låna till solcellsanläggningen?

Ja, vanligtvis är det lönt att låna till sin solcellsanläggning. Men du ska tänka på att den ränta du måste betala leder till att avkastningen för solcellerna inte blir lika hög som den har potential att bli.

Om du vill veta mer om hur det fungerar att låna till solceller rekommenderar vi att du läser vår artikel om solcellslån.

Faktorer som påverkar lönsamheten

Här nedan berättar vi om de viktigaste faktorerna som påverkar lönsamheten för din solcellsanläggning.

  • Hur mycket solel du producerar. Ju mer solel din anläggning producerar, desto högre blir lönsamheten.
  • Hur mycket solel du använder i din fastighet. Ju mer solel du använder i din egen fastighet, desto högre blir lönsamheten.
  • Hur mycket du betalar för solcellsanläggningen. Ju lägre pris per kW din solcellsanläggning har, desto högre blir lönsamheten.
  • Solcellernas kvalitet och hållbarhet. Ju högre kvalitet och hållbarhet dina solceller har, desto högre blir lönsamheten.
  • Hur elpriset rör sig. Ju högre elpriset blir, desto högre blir lönsamheten.

Elprisets påverkan på avkastningen för solceller

Elpriset har en enorm påverkan på lönsamheten för dina solceller, vilket vi förtydligar i tabellen nedan.

ElprisAvkastning
50 öre/kWh8,5 %
100 öre/kWh11,5 %
150 öre/kWh15%
200 öre/kWh18,5 %
250 öre/kWh22 %

Som du ser ovan dubbleras avkastningen ifall elpriset ökar till 250 öre/kWh från 100 öre/kWh. 2023 hade södra Sverige ett högsta elpris på 295 öre/kWh, och 2022 hade både södra och mellersta Sverige ett högsta elpris på 851 öre/kWh.

2022 och 2023 var elen onormalt dyr på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, vilket visar på att höga elpriser kan bli verklighet vid exempelvis krig och katastrofer.

Man ska ju förstås inte gå och hoppas på krig och elände bara för att solcellerna ska bli extra lönsamma, men vi ville bara nämna elprisets påverkan på avkastningen och vad som påverkar elpriset mest.

Vanliga frågor

Hur lönsamt är solceller med batterilagring?

Solcellsanläggningar med batterilagring är lönsamt ifall det köps som ett paket. Men själva solcellsbatteriet är det svårt att få någon lönsamhet i, särskilt ifall du bara lagrar egentillverkad solel i batteriet. Stödtjänster som CheckWatt kan däremot göra solcellsbatterier lönsamma.

Vad leder till att lönsamheten för solceller minskar?

Lönsamheten för dina solceller minskar ifall solcellsanläggningen går sönder, ifall elpriset sjunker, ifall räntan på ditt solcellslån ökar och ifall staten tar bort bidrag såsom skattereduktionen för solceller och avdraget för grön teknik.

Är solceller verkligen lönsamt i Sverige?

Ja, det är lönsamt med solceller i Sverige. Solinstrålningen i Sverige är ungefär lika stor som den i Tyskland, som är världens fjärde solcellstätaste land. På vintern tillverkar solcellerna relativt lite el, men sett över hela året är det ljust nog för att solceller ska vara lönsamt i Sverige.

Läs mer: Så fungerar solceller på vintern.

Hur nöjd var du med innehållet?

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Så spelar du Sjustöt (Seven Card Stud)

Läs mer

Att installera solceller själv: Får man göra det?

Läs mer

Lär dig spela roulett på bara några minuter

Läs mer

Så spelar du 6+ Holdém (Regler + Tips)

Läs mer
cross-circle