Så spelar du 6+ Holdém (Regler + Tips)

Här lär du dig allt om hur du spelar pokerspelet 6+ Holdém, som ibland också kallas för Short Deck Holdém.

Artikelns innehåll

Vad är och hur spelar du 6+ Holdém?

6+ Holdém uppstod 2014 och påminner om Texas Holdém, men viktiga skillnader finns. I 6+ Holdém är alla kort mellan 2–5 bortplockade, så i stället för 52 kort spelar du här med 36 kort.

Totalt plockar man alltså bort 16 kort i 6+ Holdém. Det gör att handrankingen förändras jämfört med normal poker.

Två exempel på förändringar är att färg rankas högre än kåk, och att den stege som är lägst är A, 6, 7, 8, 9. Den exakta handrankingen för 6+ Holdém berättar vi om längre ner i artikeln.

Satsningsregler

En annan skillnad mot Texas Holdém är att du här inte spelar med small blind och big blind, utan med en tvingande insats kallad ante och en button blind.

Ante lägger alla spelare in innan en ny spelomgång påbörjas, medan button blind bara betalas av den spelare som har knappen. Precis som ante lägger man in button blind blint innan kortutdelningen.

Generellt spelar man inte med limit, så det finns inte några satsningsbegränsningar i detta pokerspel.

Bäst hand vinner

Den eller de spelare som fortfarande är kvar i handen och har bildat den bästa femkortshanden vinner potten.

Alla omgångar

Första satsningsomgången

Först lägger alla spelare in ante. Spelaren vid knappen lägger också in button blind. Alla får sedan två kort, och den person som sitter till vänster om spelaren med knappen börjar satsa.

Floppen

The flop, eller floppen börjar med att dealern lägger ut tre gemensamma kort på bordet. Dessa, och resten av alla kort som delas ut kan användas av alla spelare för att skapa den bästa femkortshanden.

Efter att de tre floppkorten delats ut startar den andra satsningsomgången.

Turnen

The turn, eller turnen börjar med att dealern lägger ut ett till öppet kort. Nu finns det fyra kort på bordet som alla spelare kan använda för att skapa sina pokerhänder.

Efter att turn-kortet delats ut börjar den tredje satsningsomgången.

Rivern

The river, eller rivern börjar med att dealern lägger ut det sista öppna kortet, alltså riverkortet. Det kortet skapar din slutgiltiga hand för denna 6+ Holdém-omgång.

Rivern avslutas med en showdown där de spelare som fortfarande är med i potten visar upp sina kort. Den spelare som har högsta femkortshand vinner, och har två eller fler samma hand med eventuella sidokort inräknade delas potten.

Hur är handrankingen i 6+ Holdém?

Handrankingen i 6+ Holdém är lite speciell och är enligt nedan.

En exempelomgång med 6+ Holdém

Nu spelar du en exempelomgång med din kompis Basse. Nedan har du genvägar till alla omgångar som du och Basse spelar mot varandra.

Första satsningsrundan

Vid första satsningsrundan får du och Basse två hålkort vardera. Du får par i femmor som är en ganska bra starthand. Vad Basse fått vet bara han själv. Du höjer med 5 euro och Basse synar.

Andra satsningsrundan (floppen)

Vid floppen får du och Basse tre öppna kort av dealern. Du får en träff med dina femmor och har därmed triss. Överkortet kung är samtidigt lite oroande. Du höjer återigen med 5 euro och Basse synar.

Tredje satsningsrundan (turnen)

Vid turnen delas ett fjärde öppet kort ut. Det är ruter ess vilket är ett dåligt kort för dig. Dels för att det är ett överkort till ditt par som Basse kan använda, och dels för att Basse nu kan ha fått färg i ruter. Du höjer med 10 euro och Basse synar.

Fjärde satsningsrundan (rivern)

Vid den fjärde satsningsrundan kommer det sista kortet, alltså riverkortet. På rivern får du och Basse klöver kung, vilket betyder att du precis fått en kåk.

Du höjer nu med 20 euro. Din strategi i denna omgång har alltså varit att c-betta, alltså att betta relativt högt och konsekvent. Du hoppades på att skrämma Basse till en läggning med den taktiken, men Basse är envis och synar. Det blir alltså en showdown.

Showdown

Då du höjde sist är det du som börjar visa dina kort. Du visar upp en kåk med 5,5,5,K,K. Men vad har Basse då?

Jo, han har också kåk fast med 2,2,2,K,K.

Det som händer nu är att dealern säger att du har vunnit. Anledningen till det är att man först tittar på trissen i kåk, och reglerna säger att högst triss vinner vid kåk. Då dina femmor slår Basses tvåor vinner du.

Hade Basse haft samma triss i kåken som du hade sidokorten jämförts, alltså paret. Potten hade i detta fall delats då ditt och Basses par hade varit lika (K,K).

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en donkey (donk/åsna) inom poker?

Läs mer

Vad är underdog inom poker?

Läs mer

Vad är put on inom poker?

Läs mer

Vad är suited inom poker? (+ strategitips)

Läs mer
cross-circle