Allt du behöver veta om stötpoker

Här lär du dig allt viktigt om stötpoker.

Artikelns innehåll

Vad är stötpoker?

Stötpoker, som på engelska är stud poker, är ett samlingsnamn för pokerspel där du spelar med både dolda kort och öppna kort.

En stor skillnad mot pokerspel som Texas Holdém är att det inte finns några gemensamma kort när du spelar stötpoker. Alla kort är dina egna, och du får inte använda någon annans öppna kort för att skapa en bättre pokerhand.

Satsningsrundor

Efter varje kortutdelning kommer en satsningsrunda. Hur många satsningsrundor det finns beror på vilket stötpokerspel du spelar. Exempelvis har Femstöt fyra satsningsrundor medan Sjustöt har fem satsningsrundor.

De satsningsrundor som finns i Femstöt är:

 1. Hålkort + dörrkort
 2. Tredje gatan
 3. Fjärde gatan
 4. Femte gatan

De satsningsrundor som finns i Sjustöt är:

 1. Hålkort + tredje gatan
 2. Fjärde gatan
 3. Femte gatan
 4. Sjätte gatan)
 5. Sjunde gatan

Vilken gata du är på just nu kan du hålla koll på genom att tänka på det kort som läggs ut. Är det kort nummer fyra som läggs ut är det fjärde gatan du spelar, och är det kort nummer sex som läggs ut är det sjätte gatan du spelar och så vidare.

Satsningsregler

Vanligtvis används en tvingande satsning som kallas ante i början av varje giv. Huvudsyftet med att lägga in ante är för att belöna aggressivt och lite mer risktagande spel.

Visningen

Efter den sista gatan är över ska de spelare som fortfarande är kvar i potten visa upp sina kort. Detta för att kunna avgöra vem/vilka som vinner. Detta moment kallas även för showdown.

Tips inom stötpoker

 1. Det är bättre att vara offensiv snarare än defensiv när du har bra kort. C-betting är en bra taktik om du vill spela offensiv stötpoker.
 2. Variera ditt spel med exempelvis bluffar och semibluffar. Det är nämligen bra att göra sig svår att läsa när man spelar stötpoker.
 3. Försök dölja eventuella tells som riskerar att avslöja hur du kommer spela i framtiden.
 4. Ha tålamod ifall du får dåliga kort, och gå inte med i för många potter där du bara har en liten möjlighet att vinna.
Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är låga odds inom poker? (Förklaring och Exempel)

Läs mer

Pokerspelaren Martin de Knijff: Biografi och karriär

Läs mer

Vad är seating list inom poker?

Läs mer

Vad är cash game inom poker? (+ cash game-strategi)

Läs mer
cross-circle