Vad är en tell inom poker? (+ exempel på tells)

Här lär du dig allt om vad en tell är inom poker. Vi kommer bland annat berätta om exempel på typiska tells, och ge dig tips om hur du undviker att själv ge tells till motspelarna.

Artikelns innehåll

Vad är en tell inom poker?

En tell inom poker är att man beter sig på ett speciellt sätt när man exempelvis fått en bra eller en dålig pokerhand. Vanliga tells är att man pratar mer eller mindre än vanligt, eller att man kliar sig i ansiktet eller på örat.

Att ge ifrån sig tells är alltid dåligt då man informerar motståndarna om hur bra pokerhand man har. Om man exempelvis har en tell när man bluffar eller semibluffar är det katastrofalt då man således lätt blir synad och sannolikt förlorar pengar på det.

Likaså är det inte någon dröm att ha en tell när man har en bra pokerhand. Då kommer spelare som inte har bra kort förmodligen lägga sig, vilket du också förlorar pengar på då potten inte blir så stor som den borde ha blivit.

Vilka typiska tells finns det?

Det finns fem tells som är särskilt vanliga, och de berättar vi om nedan.

Man pratar för mycket/för lite

Om man pratar mer eller mindre än vanligt, eller undviker vissa ämnen är det något som kan vara en tell.

Att få en bra hand innebär att man får lite press på sig, och då är det lätt att bli nervös och kanske bli helt knäpptyst.

Man undviker ögonkontakt

Att undvika ögonkontakt är ett typiskt tecken på att man antingen har bra eller dåliga kort. Likaså finns det pokerspelare som mer gärna vill ha ögonkontakt och behålla ögonkontakt om de får bra eller dåliga kort.

Vad man tittar på spelar också roll. Ifall man snabbt tittar på sina pokermarker efter man fått sin starthand är det ett tecken på att man fått bra kort, åtminstone enligt pokerproffset Daniel Negreanu.

Hur man hanterar markerna och korten

Att hålla och pilla med sina pokermarker och leka runt med sina kort kan i många fall vara tydliga tells som avslöjar vilka kort man har.

Vanligtvis tyder bestämda rörelser att man är säker på att man har en stark pokerhand, medan fipplande med marker och kort vanligtvis indikerar osäkerhet och nervositet.

Tiden det tar att agera

Hur lång tid det tar innan man agerar är ibland en tell. Om det går snabbt innan man bestämmer sig hur man ska göra är det ett tecken på att man har en bra hand.

Likaså signalerar mer långsamma rörelser och att det tar lång tid innan man bestämmer sig att man har dåliga kort. Men alternativt är man bara mitt uppe i att planera för hur man ska spela längre fram i handen.

Uppmärksamhetsnivån

Dålig inlevelse och uppmärksamhet signalerar generellt att man har en dålig hand, medan ett ökat fokus vanligtvis tyder på att man har en bra pokerhand.

När man har en bra pokerhand behöver man ju planera för hur man ska spela i framtida omgångar. Men om man har en dålig hand spelar inlevelsen och intresset inte så mycket roll då man ändå tänkt lägga sig.

Hur undviker du att ge tells till motspelarna?

När du spelar poker är det viktigt att du döljer dina tells så gott det går. Motspelare som lärt sig läsa av pokertells kommer ha stora fördelar mot personer som inte lärt sig det. Men om du vet hur du minimerar eller i bästa fall eliminerar dina tells har de inget att hämta hos dig.

Nedan berättar vi om fyra tips för hur du kan dölja dina tells när du spelar poker.

Tänk på hur du gör när du agerar

När du agerar vid pokerbordet borde du alltid agera på samma sätt. Höjer du ska du alltid höja på samma sätt och med samma rörelser, för då minimerar du risken för att någon ska hitta en tell hos dig.

Har du ett sätt att höja på när du är osäker och ett annat sätt att höja på när du bluffar kommer vana pokerspelare göra potatismos av din stack.

Tänk på hur lång tid du tar på dig

Tänk på att alltid ta ungefär samma tid på dig när du agerar vid pokerbordet. Brukar du agera lite fortare när du bluffar eller ha en riktigt stark hand, så ha det i åtanke och vänta en extra stund innan du bluffar eller agerar med en stark hand nästa gång.

Ta det lugnt med skådespeleriet

Det är lätt att vilja komma på "låtsastells" i syfte att lura motspelarna att tro att du har en stark eller svag hand. Att skådespela i det syftet är nästan alltid en dålig idé.

Det är generellt enkelt att genomskåda försök med att göra låtsastells, och i många fall kan hittepå-tells vara en tell i sig självt.

Agera lugnt och säkert

När du spelar poker ska du vara så lugn och självbehärskad du bara kan vara. Om du börjar agera känslomässigt är det lättare att du avslöjar eventuella tells, men om du är lugn och fin finns det färre saker att kartlägga och då blir det svårare att hitta dina eventuella tells.

Övriga tips gällande tells

När du själv kartlägger hur andra pokerspelare spelar ska du inte dra för snabba slutsatser om vad som är en tell och inte. Motståndare som ofta gör samma sak, till exempel pillar sig i skägget när han bluffar, kan i många fall vara en slump.

Så var säker på att det verkligen rör sig om en tell innan du sätter pengar på det. Om en spelare inte har ögonkontakt med någon förrän en timme in i pokerturneringen är det förmodligen ingen tell det rör sig om utan ett försök att få motståndarna att tro att man har en tell som egentligen inte finns.

Om du inte är jättesugen på att ta reda på vilka tells motståndarna har så lägg åtminstone märke till hur mycket marker motståndarna bettar med när de har bra kontra dåliga kort.

Det är ett smidigt och lätt sätt att försöka förutsäga vad motståndarna har på handen utan att behöva lägga ner allt för mycket energi på det.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Hur många landskap har Sverige egentligen?

Läs mer

Vad är mittenposition inom poker?

Läs mer

Världens 10 högsta berg

Läs mer

Vad är en miss inom poker?

Läs mer
cross-circle