Ökar husets värde om man installerar solceller?

Hur är det med fastighetspriset för de som installerar solceller? Med hur mycket ökar det, eller ökar det över huvud taget? De frågorna och fler svarar vi på nu.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Ökar husets värde om man installerar solceller?

Ja, studier och analyser pekar på att värdet på ditt hus kommer att öka med minst lika mycket som din solcellsanläggning kostade. Så om din solcellsanläggning kostade 100 000 kr kommer husets värde öka med minst 100 000 kr, sannolikt mer än så.

Studier som kartlagt värdeökningen

Här nedan berättar vi om svenska studier och analyser som kartlagt fastigheters värdeökning ifall en solcellsanläggning installeras.

Studie från Vattenfall och SLU (2019)

Enligt en studie från Vattenfall och Sveriges Lantbruksuniversitet ökar en solcellsanläggning värdet på din villa med ca 14 %. Det betyder att om du skaffar en solcellsanläggning för 100 000 kronor ökar husets värde med i genomsnitt 114 000 kr. Tänk på att denna studie är ganska gammal och idag är värdeökningen större.

Analys från Booli och SBAB (2022)

2022 kom Booli och SBAB fram till att en solcellsanläggning i snitt höjer villavärdet med ca 135 000 kr. Det antal hus med solceller som såldes och kartlades var 358 st.

Analys från Booli (2024)

Enligt en analys från Booli från 2024 ökar en solcellsanläggning säljpriset för en villa med ca 250 000 kr jämfört med om ett likvärdigt hus sålts utan solceller på taket.

Ett normalstort solcellssystem med en effekt på 10 kW kostar ca 130 000 kr, så enligt Boolis analys blir värdeökningen av en solcellsinstallation nära 100 %.

Studierna har begränsningar

Tänk på att studier inte ska tolkas som absoluta sanningar. Värdeökningen på din villa beror främst på solcellsanläggningens lönsamhet, som i sin tur beror på faktorer som elpris och skatteavdrag.

Några anledningar till att osäkerhet finns gällande värdeökningen är att husägare som skaffar solceller sannolikt har mer pengar att röra sig med, och därför också har råd att hålla resten av huset i gott skick.

Hänsyn för socioekonomiska skillnader har tagits i vissa studier, men sammanfattat finns det lite osäkerhet kring resultaten.

Vårt råd är att man inte ska avfärda de seriösa studier vi tagit upp som osäkra, utan betrakta resultatet som "ungefär rätt". Samtidigt ska du vara medveten om att det inte finns någon studie i världen som garanterar att du får en viss avkastning på dina solceller.

Vanliga frågor

Är husköpare beredda att betala mer för hus med solceller?

Ja, enligt en undersökning från Novus är ungefär 7 av 10 svenskar beredda att betala mer för ett hus som har solceller på taket.

Måste solcellsanläggningen vara betald för att huset ska öka i värde?

Nej, solcellsanläggningen behöver inte vara fullbetald för att huset ska öka i värde. Anledningen till det är att det är den förväntade avkastningen på dina solceller som höjer värdet på huset.

Räknar mäklarna med den värdeökning som solceller ger?

Ja, vanligtvis räknar mäklare med den värdeökning du får på din bostad när du installerat solceller, men det finns inga absoluta garantier för det.

Spelar solcellsanläggningens ålder någon roll?

Ja, ju äldre din solcellsanläggning är, desto mindre är värdeökningen på huset. Anledningen till det är att den äldre solcellsanläggningen har en lägre förväntad avkastning än en precis installerad solcellsanläggning.

Får jag göra avdrag för solcellsanläggningen när jag säljer huset?

Ja, om du installerat en komplett solcellsanläggning får du dra av för både arbete och material då en solcellsinstallation räknas som en grundförbättring.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en stack inom poker?

Läs mer

Vilken är den högsta färgen inom poker?

Läs mer

Storbritanniens 10 största städer

Läs mer

Vad är Megaways? (+ Exempel på Megaways-slots)

Läs mer
cross-circle