Alla olika typer av solceller: Kiselsolceller, PERC-solceller mm.

Här berättar vi allt du behöver veta om alla olika typer av solceller som finns.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vilka solceller finns det?

Det finns tre huvudgrupper av solceller:

  • Kiselsolceller, som är monokristallina och polykristallina solceller.
  • Tunnfilmssolceller, som finns i olika typer såsom CIGS och CdTe.
  • Tredje generationens solceller, där bland annat DSSC och PERC-solceller räknas in.

Vilka solceller är vanligast?

Det är monokristallina och polykristallina kiselsolceller som är vanligast i Sverige och världen. Deras verkningsgrad är på mellan ca 16–22 %, och monokristallina solceller är mycket vanligare än polykristallina solceller som nästan är helt utfasade.

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller är gjorda av en och samma kristall och har normalt en verkningsgrad på ca 20–22 %. De har nästan alltid en helsvart färg som många tycker är snyggare än den färg som polykristallina solceller har.

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är gjorda på flera olika typer av kisel vilket gör att de har en blåskimrande färg. Verkningsgraden är ca 16–20 %.

Idag är skillnaden i pris så pass liten mellan polykristallina solceller och monokristallina solceller att nästan alla solcellsföretag väljer att installera solceller som är monokristallina.

Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller har en verkningsgrad på ca 15–17 % och en betydligt kortare livslängd än kiselsolceller. Dessa solceller har framtiden för sig men kan idag inte konkurrera med kiselsolceller.

De främsta fördelarna med tunnfilmssolceller är att de är tunna och böjbara, och därför passar bra vid special-installationer såsom solcellstak eller solceller på vägg.

Tredje generationens solceller

Tredje generationens solceller är solcellstekniker som förmodligen kommer ta över världsmarknaden från kiselsolcellerna i framtiden. Men för att det ska hända krävs det att dessa solceller har en högre verkningsgrad och är enklare att massproducera än kiselsolceller.

Nedan berättar vi om de fem typer av tredje generationens solceller som är längst utvecklade.

1. Perovskit-solceller

Perovskit-solceller har en låg tillverkningskostnad och en verkningsgrad i labb på 25,5 %. Men där tar det roliga slut. Man vet inte hur man ska masstillverka perovskit-solceller effektivt, tungmetallen bly krävs och denna solcell degraderas mycket fortare än kiselsolceller.

Bild: Dennis Schroeder

2. Nano-solceller

Nano-solceller bygger på nanoteknik och potential finns för att dessa solceller ska kunna tillverkas med en låg materialåtgång och en hög verkningsgrad. Några uppgifter om när nano-solceller kommer kunna masstillverkas finns dock inte.

3. Tandem-solceller

Tandem-solceller är solceller byggda i flera lager, som därför kan ta emot solenergi i många våglängder, och därför får en särskilt hög verkningsgrad. Den högsta verkningsgraden för tandem-solceller är ca 40 % i labbmiljö.

Det största hindret för att denna solcellsteknik ska ta över marknaden är att det är svårt och dyrt att masstillverka tandem-solceller, främst då många olika solceller måste byggas ihop och ha flera lager av ljusabsorberande medel.

4. Perc-solceller

Perc-solceller är kiselsolceller fast med ett reflekterande lager bakom solcellen som höjer verkningsgraden. Perc-solceller har normalt en högre verkningsgrad än kiselsolceller, men det är än så länge dyrare att tillverka perc-solceller jämfört med kiselsolceller.

5. IBC-solceller

IBC-solceller har en högre effektivitet än kiselsolceller, och det beror på att nästan allt elektroniskt finns på baksidan, vilket betyder att IBC-solceller får en större yta att generera solel på.

Viktiga fördelar med IBC-solceller är en hög verkningsgrad och en lång livslängd. Däremot är tillverkningen krånglig och dyr, vilket har gjort att dessa solceller inte har slagit igenom på allvar.

Vanliga frågor

Kan jag ha olika solceller i samma solcellsanläggning?

Nej, du kan inte ha olika solceller i samma solcellsanläggning. Det går inte av många orsaker, främst att olika solceller har olika hög effektivitet.

Varför är kiselsolceller bäst av alla olika solceller?

Viktiga anledningar till att kiselsolceller är bäst är att de har en hög verkningsgrad, en låg tillverkningskostnad och bygger på beprövad teknik som förfinas hela tiden.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är snap call inom poker?

Läs mer

Världens 10 mest populära sporter (med flest fans)

Läs mer

Världens 10 bästa tv-serier genom tiderna

Läs mer

Så lyssnar du på UR Play utanför Sverige (med en VPN)

Läs mer
cross-circle