Så fungerar pottodds inom poker (enkel guide)

Att veta hur pottodds fungerar är viktigt för att du ska kunna bli en bra pokerspelare, så av den anledningen berättar vi här om allt viktigt som rör begreppet pottodds.

Artikelns innehåll

Vad är pottodds?

Pottodds är en matematisk uträkning som berättar om det är lönt att syna eller inte när du spelar poker. Mer specifikt är pottodds förhållandet mellan pottens storlek och hur mycket du måste satsa för att ha möjlighet att vinna potten.

Ett enkelt exempel

Ett enkelt exempel är om det finns 20 kr i potten, och din motståndare Basse höjer med 10 kr. Dina pottodds är nu 3:1 då du måste lägga in 1/3 av pottens värde (10 av 30 kr) för att ha möjlighet att vinna potten.

Så fungerar oddset 3:1 osv

Om du är osäker på hur odds såsom 5:1, 4:1 och 3:1 fungerar ska vi berätta det nu. Om vi tar 3:1 som exempel betyder det "tre mot ett", vilket betyder att en händelse generellt kommer att inträffa en gång av tre. Vid 4:1 kommer en händelse generellt inträffa en gång av fyra och så vidare.

Vid de lite mer avancerade uträkningarna nedan kommer vi räkna i procent, men inledningsvis är det lättast att räkna med odds i fraktioner såsom 4:1 i stället för 25 % och så vidare.

Hur räknar du ut pottodds?

Vi börjar med att räkna på det du redan kan. I potten finns 100 kr, motståndaren höjer 50 kr, och det kostar dig 50 kr att syna. Oddset är 150:50 som förenklat blir 3:1.

Steg 1: Ta reda på vad potten är värd om du synar.

Det gör du genom att ta pottens nuvarande storlek inklusive alla höjningar (150 kr) och lägger på vad du måste syna med (50 kr). Pottens värde blir alltså 200 kr (150+50=200) om du synar. Vi kommer hänvisa till denna siffra som pottens värde eller pottvärdet.

Steg 2: Dividera kostnaden för att syna med pottvärdet.

Vi vet redan att kostnaden för att syna är 50 kr, och att pottvärdet är 200 kr. Då tar du 50/200 som blir 0,25.

Steg 3: Multiplicera med 100.

För att få ett tal i procent ska du multiplicera 0,25 med 100, som blir 25 % (0,25x100=25).

Denna siffra, alltså 25 %, betyder att du måste vinna mer än 25 % av gångerna för att din syning ska löna sig.

Nästa sak vi ska räkna på är om du har en pokerhand som är tillräckligt stark jämfört mot din del av potten (din equity).

Att räkna ut dina pottodds vid floppen

I detta exempel spelar du Texas Holdém och vi befinner oss innan floppen.

Det finns ingen satsningsbegränsning, lilla och stora mörken är 1/2 kr, och du har en starthand med 7♥ 5♥. På floppen kommer det J♥ 8♣ 2♥, vilket innebär att du är ett kort från en färg.

Steg 1: Ta reda på vad potten är värd om du synar.

Det finns en höjning på 5 kr vid bordet, du har lagt in 2 kr via stora mörken och en motspelare har lagt in 1 kr via lilla mörken. Att syna kostar 3 kr då du redan lagt in pengar för stora mörken, annars hade du behövt lägga in 5 kr för att syna.

Pottens värde räknar du ut genom att ta 5 kr (höjningen) + 3 kr (lilla och stora mörken) + 3 kr (din kostnad för att syna) = 11 kr. Pottvärdet är alltså 11 kr.

Steg 2: Dividera kostnaden för att syna med pottvärdet.

Det kostar 3 kr att syna och pottvärdet är 11 kr. Då tar du 3/11 som blir ca 0,27 % (3/11=0,272).

Steg 3: Multiplicera med 100.

Nu tar du 0,27 och multiplicerar den summan med 100, då ser du att du måste ha en equity på minst 27 % för att det ska vara värt att syna.

Steg 4: Räkna på om en syning är värt det

De hålkort du har är 7♥ 5♥, och de öppna kort som finns är J♥ 8♣ 2♥. Nu måste vi börja räkna med det antal outs som finns.

  • Du har 9 kort som du kan få färg med (A♥ 3♥ 4♥ 6♥ 8♥ 9♥ 10♥ Q♥ K♥). Du kommer få färg på turnen ungefär 19 % av gångerna (9 hjärter kvar / 47 kort kvar = 0,191).
  • Du har också 6 outs för att få par vid turnen, och 6 outs för att vara ett kort kvar till stege vid turnen. Du har en sannolikhet att något av det händer på 24 %. Även om par och "nästan stege" inte alltid är något du vinner potten med är det ofta anledning nog att följa med till rivern.
  • Du behövde uppnå en del av potten på 27 %, men fick en equity på 43 % (24+19=43). Det betyder att det är värt det att syna.

Måste du verkligen kunna det här?

Att kunna räkna pottodds är viktigt, men du behöver inte kunna allt utantill. Som du märkte ovan har du en möjlighet på ca 19 % att få färg om du har fyra hjärterkort vid floppen.

Genom att memorera oddsen för alla vanliga händer slipper du räkna på nytt varje gång, och det hjälper en hel del.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Solceller på fasad och vägg: Hur fungerar det?

Läs mer

Vad är onlinepoker (eller internetpoker)

Läs mer

Hur fungerar en pokerturnering?

Läs mer

Vad är tidig position inom poker?

Läs mer
cross-circle