Vad är 5G? (förklaring med bilder)

Här berättar vi allt om vad 5G är och hur 5G fungerar.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är 5G?

5G är den femte generationens mobilnätverk. Det mest imponerande med 5G är att du får en snabbare hastighet, en lägre latens och en mer energisnål uppkoppling som gör att din mobiltelefons batteri håller längre. De tidigare versionerna är 1G, 2G, 3G och 4G.

På bilden nedan ser du exempel på hur 5G skiljer sig från de tidigare versionernas mobilnät.

Hur fungerar 5G?

5G fungerar med hjälp av mobilmaster som skickar ut radiovågor som pratar med din mobiltelefon. Radiovågorna är "kodade" och tillhör en operatör, vilket innebär att du måste betala en mobiloperatör för att få 5G. De radiovågor 5G-nätet har är designade för att ge dig en mycket hög surfhastighet.

Mer specifikt har radiovågorna för utvalda delar av 5G-nätet en kortare räckvidd än vad de förra mobilnäten hade.

Tumregeln säger: ju sämre räckvidd en 5G-mast har desto snabbare blir din internetuppkoppling. Men 5G-täckningen blir dock inte dålig då operatörerna sätter upp fler master än annars ifall det skulle behövas.

Hur snabbt är 5G-nätet?

Din internethastighet i 5G-nätet är generellt mellan 200–600 Mbit/s. Det är ungefär 10 gånger snabbare jämfört med om du hade haft en 4G-uppkoppling. I och med att 5G-nätet i Sverige byggs ut kommer hastigheten sannolikt bli högre. Maxhastigheten för 5G är ca 10 Gbit/s, alltså 10 000 Mbit/s.

Vilka typer av 5G-nät finns det?

Det finns tre typer av 5G-nät: Low-band, Mid-band och High-band. Alla dessa tre nät kräver olika typer av antenner som överför 5G-radiovågorna från mobilmasten till din telefon. Nedan förklarar vi skillnaden mellan de olika frekvensbanden, eller näten inom 5G.

Low-band

Low-band eller lågbandsnätet ger lågfrekventa radiovågor som räcker långt men sällan ger riktigt höga hastigheter. Lågbandsnätet är fortfarande snabbare och bättre än 4G-nätet, och det används främst när operatörerna vill täcka stora landområden utan att behöva betala för mycket pengar.

Att ge tre glesbefolkade kommuner i Norrland supersnabb 5G är inte ekonomiskt försvarbart för att ge ett exempel.

Mid-band

Mid-band eller mellanbandsnätet ger mellanfrekventa radiovågor som täcker relativt stora landområden och ger en relativt bra hastighet. Som namnet antyder är mellanbandsnätet en kompromiss mellan lågbandsnätet och högbandsnätet.

High-band

High-band, eller högbandsnätet ger högfrekventa radiovågor som ger en extremt snabb internetuppkoppling men samtidigt en kort räckvidd.

Lösningen till den korta räckvidden är att sätta upp fler master och/eller låta de mer lågfrekventa 5G-näten rycka in när kapaciteten eller räckvidden inte finns i högbandsnätet.

I den röda rektangeln nedan får du reda på hur 5G-utrustningen hos en mobilmast brukar se ut.

Bild: Thomas Freies

Fungerar 5G i Sverige?

Ja, 5G-nätet fungerar i Sverige och de flesta större mobiloperatörer erbjuder 5G-abonnemang. Men generellt är 5G-täckningen dålig utanför Sveriges storstäder. Bäst är 5G-täckningen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

5G-nätet byggs samtidigt ut och kommer att fungera i nästan hela Sverige inom kort. Telia har sagt att 99 % av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G-nätet 2025.

Vilka svenska operatörer erbjuder 5G?

  • Comviq erbjuder 5G-abonnemang.
  • Halebop erbjuder 5G-abonnemang.
  • Tre erbjuder 5G-abonnemang.
  • Tele2 erbjuder 5G-abonnemang.
  • Vimla erbjuder 5G-abonnemang.
  • Telenor erbjuder 5G-abonnemang.
  • Telia erbjuder 5G-abonnemang.

Exempel på mobiloperatörer som inte erbjuder 5G är Fello, Hallon och Tellus. Om du räknar med alla mobiloperatörer i Sverige erbjuder ungefär 80 % av dem stöd för 5G.

Bild: Amin

Vad behövs för att 5G ska fungera?

För att 5G ska fungera behöver du:

  • En telefon med stöd för 5G-nätet.
  • Ett mobilabonnemang med 5G.
  • Täckning i operatörens 5G-nät.

Kan man spela i 5G-nätet?

Ja, 5G-nätet passar bra för gaming tack vare den höga hastighet och den låga latens du får. Svarstiden för en 5G-uppkoppling är ca 2 millisekunder medan den ligger på ca 55 millisekunder för en 4G-uppkoppling. Den låga latensen gör att allt känns snabbare, även internetsurf och streaming.

Är 5G farligt?

Nej, 5G är inte farligt. All forskning tyder på att det inte finns några hälsorisker med 5G. Tre tunga organisationer som säger att 5G inte är farligt är Världshälsoorganisationen, Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige och USA:s livsmedelsverk FDA.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämförelse av slutprodukter

fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
fr.
kr/mån
Jämförelse

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Positionsspel inom poker: Guide och exempel

Läs mer

Vad betyder check (passa) inom poker?

Läs mer

10 fakta om solceller och solpaneler du kanske inte kände till!

Läs mer

Pokerspelaren Dan Smith: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle