Sveriges 10 minsta kommuner

Vilka är de minsta kommunerna i Sverige, var ligger de och vad finns det att göra där? Dessa frågor och fler svarar vi på här.

OBS: Alla siffror har avrundats till närmsta hundratal, och med minsta kommuner menar vi de kommuner i Sverige som har den lägsta befolkningsmängden.

De 10 minsta kommunerna i Sverige

Nedan berättar vi om varje kommun vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt.

10. Norsjö kommun (ca. 4 100 inv.)

Bild: Wikimedia

Även om Norsjö är en liten kommun är det ingen tråkig kommun. De har ett strandfotbollslag som heter Norsjö IF Baywatch som vunnit tre SM-guld. Det senaste guldet vann de 2022. Norsjö har också ett volleybollag som under en tid spelade i högstaligan för damer, alltså elitserien.

Kommunen har totalt 2 orter. Den största är Norsjö och den lite mindre heter Bastuträsk. En lite rolig detalj är också att sångaren och skådespelaren Tommy Körberg kommer från Norsjö socken.

Befolkningsutveckling för Norsjö kommun

Här ligger Norsjö kommun

9. Munkfors kommun (ca. 3 800 inv.)

Bild: Pimtavend

Munkfors kommun ligger i Värmland och orten Munkfors är den enda tätorten som finns där. Befolkningsmängden för kommunen ökade faktiskt fram till cirka 1960, men från den tiden fram till idag har befolkningen minskat år för år.

Värt att veta är att Tage Erlander, alltså en av Sveriges alla statsministrar, kommer från Munkfors.

Befolkningsutveckling för Munkfors kommun

Här ligger Munkfors kommun

8. Ydre kommun (ca. 3 700 inv.)

Bild: Leffe00

Ydre har tre tätorter som är Österbymo (ca. 900 inv.), Hestra (ca. 500 inv.) och Rydsnäs (ca. 300 inv.). I kommunen är jordbruket och skogsbruket stort.

Det finns också två grundskolor här, men däremot ingen gymnasieskola. De lite äldre ungdomarna får därför studera i närliggande orter som Eksjö och Tranås.

Befolkningsutveckling för Ydre kommun

Här ligger Ydre kommun

7. Överkalix kommun (ca. 3 400 inv.)

Bild: Mestos

Överkalix kommun har tre tätorter: Överkalix som också är störst, sen betydligt mindre Tallvik och Svartbyn. Några av Sveriges alla nationalparker hittar du inte här, men det finns däremot 27 naturreservat i kommunen.

För ungefär 100 år sedan var skogsbruket superviktigt här. Idag är "bara" omkring 10 % anställda inom skogen. Näringen inom tillverkning och turism har däremot växt sig starkare på senare år.

En tråkig detalj är samtidigt att befolkningen minskar och har gjort det sedan 1970 fram till idag.

Befolkningsutveckling för Överkalix kommun

Här ligger Överkalix kommun

6. Malå kommun (ca. 3 100 inv.)

Bild på Malå kyrka, fotograf är Skogsfrun

Malå kommun har en tätort och det är Malå. Där bor omkring 70 % av kommunens invånare. Precis som för många andra kommuner i denna lista är även Malå en avfolkningskommun. Befolkningsmängden minskar inte så snabbt, men nedåtkurvan har samtidigt varit konstant sedan 1990.

På bilden ovan ser du Malå kyrka. Det är inte någon av de vackraste kyrkorna i Sverige, och inte heller någon av de äldsta kyrkorna i Sverige. Men en ståtlig och kulturellt viktig byggnad är det trots allt.

En rolig detalj är att Kristina Katarina Larsdotter, känd som Stor-Stina och Långa lappflickan, är född här. Hon levde i mitten av 1800-talet och blev 218 cm lång. På bilden nedan ser du den långa damen tillsammans med tre andra välvuxna men i sammanhanget komiskt små personer från samma tidsperiod.

Bild: Skogsfrun

Befolkningsutveckling för Malå kommun

Här ligger Malå kommun

5. Arjeplogs kommun (ca. 2 850 inv.)

Bild: Riksantikvarieämbetet

I Arjeplogs kommun hittar du många fjäll och sjöar, men särskilt många invånare finns det inte här. Befolkningstrenden är negativ och det beror sannolikt på att många jobb försvunnit.

Tidigare var skogsbruket och rennäringen stora arbetsplatser, men de näringarna är inte lika betydelsefulla idag som innan. Likaså stängdes den för kommunen viktiga arbetsplatsen Laisvallgruvan ner i oktober 2001.

Men det finns ljusglimtar. Då naturen är hur vacker som helst har turismen ökat och blivit en viktig näring. Testverksamheten för bilar är också en näring som ökar.

Befolkningsutveckling för Arjeplogs kommun

Här ligger Arjeplogs kommun

4. Åsele kommun (ca. 2 800 inv.)

Bild: Okänd fotograf

Åsele kommun hittar du i Västerbottens län. Själva orten Åsele var ett månghundraårigt center för administration och näringsliv, men sedan 1980 har befolkningsmängden för kommunen minskat. Orten har en viss industri som sannolikt behöver växa sig starkare för att kommunen ska växa igen.

En rolig detalj är att de anordnar Sveriges största marknad i Åsele. Åsele marknad är ett 4 dagar långt evenemang som anordnades för första gången 1648.

Berömda artister som spelat på festplatsen intill marknaden är bland annat Lena Philipsson, Jerry Williams, Wilmer X, Dr Alban, Kim Larsen, Svenne Rubins och Ulf Lundell.

Befolkningsutveckling för Åsele kommun

Här ligger Åsele kommun

3. Dorotea kommun (ca. 2 600 inv.)

Bild: Njalkes Lea

Dorotea kommun ligger i Västerbottens län och majoriteten av invånarna i kommunen bor i den enda tätorten, alltså Dorotea. I kommunen arbetar man främst med jordbruk, skogsbruk eller inom tillverkningsindustrin.

De sektorer som ökar mest är tillverkningsindustrin och turistnäringen, medan allt färre arbetar inom jord- och skogsbruket.

Att det kommer fler jobb till kommunen är sannolikt viktigt för att den negativa trenden ska vändas. Befolkningsmängden i Dorotea kommun har nämligen minskat sedan 1970 fram till idag.

Befolkningsutveckling för Dorotea kommun

Här ligger Dorotea kommun

2. Sorsele kommun (ca. 2 500 inv.)

Bild: Reinhard Dietrich

Sorsele kommun gränsar mot Norge och är till invånarmängden sett Sveriges näst minsta kommun. Men naturen är vacker och kalfjäll blandas med områden med myrmark och skog.

Sammanlagt finns det 14 naturreservat här. Bland dessa finns Vindelfjällens naturreservat som är Europas till ytan största naturreservat.

Befolkningsutveckling för Sorsele kommun

Här ligger Sorsele kommun

1. Bjurholms kommun (ca. 2 400 inv.)

Bjurholms kommun är Sveriges idag minsta kommun sett till befolkningsmängd på ca. 2 400 invånare. Den enda tätort som finns här är Bjurholm med sina strax över 1 000 invånare.

Men även om det inte bor så många personer här finns det mycket att se i denna kommun om du gillar djur och natur. Här finns 22 naturreservat varav ett, naturreservatet Dyngstomberget, är Natura 2000-märkt och därför betraktad som särskilt viktig för Europas biologiska mångfald.

Stora näringar i Bjurholms kommun är främst jord- och skogsbruket och tillverknings- och byggindustrin. Värt att veta är också att allt fler arbetar inom turismen som också är en växande bransch i kommunen.

Befolkningsutveckling för Bjurholms kommun

Här ligger Bjurholms kommun

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

10 spartips för en bättre ekonomi

Läs mer

Vad är World Poker Tour (WPT)?

Läs mer

Pokerspelaren Erik Sagström: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är bluff catching inom poker?

Läs mer
cross-circle