Sveriges 20 vackraste kyrkor

I många svenska orter är kyrkan den äldsta byggnaden, och förr i tiden var ortens kyrka mittpunkten för alla som bodde där. Svenska kyrkor har alltså en stor kulturell betydelse. Av dessa anledningar vill vi nu hylla och uppmärksamma de 20 vackraste kyrkorna i Sverige.

De vackraste kyrkorna i Sverige

Nedan berättar vi mer om de kyrkor vi precis nämnt.

20. Dalby kyrka

Bild: Helen Simonsson

Dalby kyrka ligger i Dalby, strax utanför Lund i Skåne. Kyrkan uppfördes i slutet av 1000-talet och är Sveriges äldsta byggnad. Dalby kyrka var under en tid en domkyrka, men det är den inte längre. En annan intressant sak med denna kyrka är att den har många äldre inventarier såsom en dopfunt från 1100-talet.

Bild: Barilurong

Den äldre kyrkklockan är i sin tur från 1300-talet, och predikstolen är från 1700-talet. Kyrkan sägs också efterlikna Jerusalems tempel i Israel då längd- och breddförhållandena stämmer överens kyrkorna emellan.

19. Sankt Olofs Kyrka

Bild: Jorchr

Sankt Olofs kyrka hittar du i Skåne, nära Lund. Kyrkan byggdes under tidig medeltid, och fick byggas ut under 1400-talet tack vare att kyrkan blivit ett populärt resmål för pilgrimer. Kyrkan restaurerades även i slutet av 1800-talet.

18. Kalmar domkyrka

Källa: Bysmån

Kalmar domkyrka invigdes i slutet av 1600-talet. Byggnaden ritades av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre som tagit inspiration från hur kyrkorna såg ut i dåtidens Rom. Två unika saker med denna kyrka är att dopfunten är gjord av sandsten från Öland och att predikstolen är från 1600-talet, och troligen var ett krigsbyte.

Kyrkan har restaurerats totalt nio gånger. Den senaste restaureringen genomfördes 2011 då främst interiören förbättrades och blev mer modern.

Källa: Bernt Fransson

17. Granhults kyrka

Källa: Bernt Fransson

Granhults kyrka ligger i Nottebäcks församling i Växjö stift och invigdes på 1200-talet och är en få timmerkyrkor som är riktigt välbevarade och mysiga. Sanningen är att kyrkan var på väg att rivas i slutet av 1800-talet, men byborna vägrade gå med på det så kyrkan fick stå kvar.

Det märks att interiören är lite äldre. Men kyrkan är inte i dåligt skick på något sätt, och en riktig kulturskatt i våra ögon.

Bild: Hstad

16. Hällevikstands kyrka

Bild: Ankara

Hälleviksstrands kyrka, som ligger i Orusts kommun, invigdes i början av 1900-talet, och är minst sagt unik. En mysig detalj i interiören är att den har timrade väggar som ger en mer hemtrevlig stil. Då kyrkan är relativt nyinvigd (för att vara kyrka) är den mycket välbevarad, och väl värt ett besök.

15. Visby Domkyrka

Bild: Astrid Vågen

Visby domkyrka, som ibland kallas Sankta Maria domkyrka uppfördes i början av 1200-talet. Från att kyrkan invigdes tills några hundra år framåt fungerade kyrkan även som en lokal handelsplats för handelsmän. Sanningen är att kyrkan faktiskt byggdes som en gästplats till tyska handelsmän.

Visby domkyrka har byggts ut många gånger fram tills idag, och är mycket väl underhållen.

Bild: Arild Vågen

14. Varnhems klosterkyrka

Bild: Harri Blomberg

Varnhems klosterkyrka invigdes 1260 och var då Sveriges största kyrka. Byggherren var Birger Jarl som också har sin grav vid denna kyrka. Mellan 1200-talet och 1500-talet förföll kyrkan, men sedan Magnus Gabriel de la Gardies restaurering på 1600-talet är kyrkan i mycket gott skick både inne och ute.

Bild: Borjanne

13. Bottnaryds kyrka

Bild: Hans A

I Bottnaryd, som ligger i Småland, rev man på 1600-talet en äldre kyrka. Och på exakt samma plats byggde man denna kyrka, alltså Bottnaryds kyrka. Kyrkan är helt i trä, vilket är unikt. En annan intressant sak är att församlingen under 1600-talet var så pass fattig att de inte hade råd att måla kyrkan.

Men målad blev den, och restaurerad har den också blivit genom åren. I Bottnaryd står idag en mycket mysig och unik kyrka som vi rekommenderar att du besöker.

Bild: Hans A

12. Storkyrkan (Sankt Nicolai kyrka)

Storkyrkan i Stockholm, som även kallas för Sankt Nicolai kyrka invigdes år 1260 av Birger Jarl. Kyrkan är gjord av tegel, och är oregelbundet rektangulär.

Storkyrkan har även en intressant historik, för här har kungar krönts och gift sig sedan 1300-talet och framåt. Denna kyrka är också en stor turistmagnet, och besöks av ungefär 10 000 turister årligen.

Den stora kyrkklockan som väger 5,5 ton är en av de de mest ikoniska sakerna med denna kyrka.

Bild: Glockenmeister

Men Storkyrkans tornur är också en detalj som gör denna kyrka unik.

Bild: Holger Elgaard

11. Härkeberga kyrka

Foto: Kevin Cho

Härkeberga kyrka invigdes på 1300-talet och ligger i Enköping. Kyrkan är främst känd för sin interiör, alltså för kalkmålningarna och krucifixet. Det som är mest unikt med kalkmålningarna är att de aldrig fyllts i eller målats över, vilket gör att de ska räknas som mycket välbevarade.

Bild: Xauga

10. Munsö kyrka

Bild: Udo Schröter

Munsö kyrka invigdes på 1100-talet och byggdes som försvarskyrka för ärkebiskopen som bodde i just Munsö. Kyrkan är en så kallad rundkyrka, och rund blev den tack vare att den skulle fungera som både en försvarsbyggnad och kyrka.

Fram tills idag har kyrkan byggts om och restaurerats några gånger. Men det som gör denna kyrka unik är att rundtornet är samma torn som fanns på 1100-talet. Interiören är dock relativt enkel och vanlig, som du ser nedan.

9. Kiruna Kyrka

Bild: Xauxa

Kiruna grundades år 1900 då ett stort gruvbolag, nämligen LKAB hade kommit fram till att det var lönsamt att ha gruvnäring i staden. Men någon kyrka fanns det inte till en början, bara några enkla baracker som fungerade som tillfälliga kyrkor.

År 1912 byggdes den kyrka du ser ovan, alltså Kiruna kyrka. Det är LKAB som betalat för den och tanken är att den ska se ut som en lappkåta, vilket den också gör.

Denna stora träkyrka är minst sagt unik både utanför och innanför portarna. Interiören är uppbyggd av stora och stilrena timmerstockar som smälter in bra bland de andra interiörsdetaljerna.

Bild: Xaxa

8. Själevads kyrka

Bild: Henrik Sendebach

Själevads kyrka invigdes 1880 och ligger strax utanför Örnsköldsvik. Kyrkan har blivit utnämnd till Sveriges vackraste kyrka två gånger: 1998 av tidningen "Året Runt" och 2020 av tidningen "Dagen".

Det är många saker som är unika med denna kyrka. Själva pelarstrukturen är både unik och vacker, och den stora altartavlan likaså.

7. Lunds domkyrka

Bild: David Castor

Lunds domkyrka invigdes omkring år 1300, och är unik på alla sätt och vis. Både exteriören och interiören är i sten, vilket gör att kyrkan ser mycket stilfull ut.

Bild: Colin

Kyrkan har till och med en egen krypta som i stort sett är orörd sedan 1123.

Bild: Mariann58

Kyrkan har lite brandskador sedan branden 1234, men det tycker vi bara ger kyrkan lite mer karaktär.

6. Vindelns kyrka

Bild: Mikael Lindmark

Vindelns kyrka i Degerfors är ingen gammal kyrka. Den invigdes så "sent" som 1903 och byggdes för att den äldre kyrkan helt enkelt var för liten. Det mest unika med denna kyrka är dess storlek, och så även dess interiör.

En av de mest berömda interiörsdetaljerna är predikstolen som är mycket välbevarad trots att den är från 1600-talet.

5. Habo kyrka

Bild: Ross Maxwell

Habo kyrka invigdes på 1600-talet men fick sitt nuvarande utseende efter en ombyggnad 1723. Denna träkyrka är unik både på insidan och utsidan. Interiören har många fina målningar som du ser nedan.

Läs mer: Lär dig om Sveriges äldsta kyrkor.

Bild: Olaf Meister

Värt att veta är också att vissa detaljer är äldre än själva kyrkan. Dopfunten är från 1200-talet, och altaret är från 1300-talet för att nämna två exempel.

4. Katarina kyrka

Bild: Arild Vågen

Katarina kyrka i Stockholm invigdes 1695, men har fått byggas om två gånger på grund av kraftiga bränder. Den första gången det brann var 1723, och den andra gången det brann var 1990.

Vid restaureringen efter branden 1990 använde man samma teknik som användes när kyrkan byggdes, vilket har gjort att den har behållit sin unika stil.

En annan sak som gör att denna kyrka utmärker sig är att den är särskilt stor. Det ser du tydligt på bilden som visar upp interiören nedan.

Bild: Arlid V

3. Skara domkyrka

Bild: Lars Mongs

Skara domkyrka skulle må bra av en yttre restaurering, men det är inte utsidan som gör att vi rankar denna kyrka så här pass högt. Interiören är nämligen riktigt unik. Se bara på altaret.

Bild: Borjanne

Andra fina saker med interiören är att takhöjden är rejäl och att alla vackra lampor skapar en stämningsfull belysning.

2. Snöstorps kyrka

Bild: Engman

Snöstorps kyrka i Halmstads kommun har en extremt fin exteriör. Den är som hämtad från valfri Disneyfilm. Kyrkan är sexkantig och påminner om de romerska rundkyrkor som byggdes på medeltiden.

Interiören är också vacker. Det finns många fina glasmålningar och ljuskronor, men det är just exteriören som gör att vi tycker att denna byggnad är en av Sveriges vackraste kyrkor.

1. Uppsala domkyrka

Bild: Katerina Bayduza

Vi tycker att Uppsala domkyrka är Sveriges vackraste kyrka. Det är även Sveriges högsta kyrka med sin höjd på 118,7 meter. Kyrkan invigdes 1435 och har en gotisk stil. Uppsala domkyrka är också en turistmagnet. Enligt Svenska kyrkan väljer omkring en halv miljon människor att besöka kyrkan årligen.

Bild: Stadsfoto.se

Kyrkan är även gravplats till en massa kända personer såsom Gustav Vasa, Magnus Stenbock och Carl von Linné. Du hittar även ett större antal reliker i Uppsala domkyrka såsom en flisa av den heliga Birgittas höftben och Erik den heliges relikskrin.

Bild: Håkan Svensson
Medelvärde: 5 Antal betyg: 5

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Cyberghost eller Surfshark: Vilken VPN är bäst?

Läs mer

Vad är offsuit inom poker?

Läs mer

Vad är höga odds inom poker? (Förklaring + Exempel)

Läs mer

Vad är Full Tilt Poker (och finns de kvar?)

Läs mer
cross-circle