Vad är en out inom poker?

Här lär du dig allt om vad en out är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är en out inom poker?

En out är ett osett kort som du får en bättre pokerhand av. En out är till exempel valfritt hjärterkort som ger dig färg i hjärter eller valfri tia som ger dig stege från 10 till A.

En out kan även handla om att du får ett ess som ger dig triss i ess i stället för par i ess.

Exempel på out inom poker

Vi säger att du har A♥ K♥ som hålkort och på floppen och turnen har det kommit dessa kort: 5♥ 9♥ 2♦ 4♦. Vid rivern får du färg med valfritt hjärterkort, och högt par med valfritt ess eller kung.

En bra sak med att räkna outs är att du får reda på vad din equity är, alltså vad din del av potten är sett till pottens storlek och din vinstmöjlighet.

Nu ska vi räkna ut din chans att få högt par eller färg beräknat på de kort vi precis berättade om. Du kan få högt par med tre kungar (K♠ K♣ K♦) och tre ess (A♠ A♣ A♦). Färg kan du få med 9 hjärterkort (Q♥ J♥ 10♥ 8♥ 7♥ 6♥ 4♥ 3♥ 2♥).

För att få högt par har du totalt 6 outs. Då tar du 6 och delar det med antalet kort som finns kvar att få som är 46 st (52-6=46). Du har i detta fall en sannolikhet på ca 13 % att få ett högt par på rivern (6/46=0.130).

För att få färg har du 9 outs. Då tar du 9 och delar det antalet osedda kort som finns kvar (46) och får då reda på din möjlighet att få färg, som är ca 20 % (9/46=0.1956).

Totalt har du alltså en möjlighet på 33 % att förbättra din hand med antingen ett högt par eller färg.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är ett svagt ess inom poker?

Läs mer

Vad är spread limit inom poker?

Läs mer

Vad är cards speak inom poker?

Läs mer

Så spelar du Omaha Hi/Lo (Strategi + Tips)

Läs mer
cross-circle