Vad är overpair inom poker?

Här berättar vi allt om vad overpair, eller överpar, är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är overpair?

I spel som Texas Holdém och Omaha är overpair när du har ett par med dina personliga kort som är har en högre valör än alla allmänna kort som finns på bordet. Ingen kan alltså få ett högre par tillsammans med de allmänna korten än det par du har på handen.

Exempel på overpair

För att nämna ett exempel på overpair har du det med K–K som starthand och 2–5–8 på floppen. Ingen kan få ett högre par än du med de gemensamma korten, men du har inte nödvändigtvis bäst pokerhand. Det kan exempelvis finnas en spelare med 8–8 som starthand som nu har triss.

Skillnaden mellan top pair och overpair

Top pair och overpair låter som om det är samma sak men så är inte fallet. Nedan berättar vi om skillnaden mellan top pair och overpair.

Du sitter på J–Q som dolda kort och har par i det högsta öppna kortet, i detta fall den andra knekten. Du har alltså top pair.

En spelare finns kvar i omgången och du höjer med 20 euro då du tycker att du har en okej hand. Din motståndare mothöjer med 50 euro och du lägger dig då du misstänker att motspelaren har overpair.

Som du ser nedan hade motståndaren overpair med par i ess, och din smarta läggning lönade sig.

Hur ska man spela med overpair?

Som det mesta inom poker beror det på, men spela försiktigt om flera spelare är med i potten eller om potten blir väldigt hög. Detta då någon förmodligen har en hand som är bättre än ditt överpar såsom triss, stege, färg eller färgstege.

Lägen det förmodligen är lönt att gå med i potten med överpar är när du spelar mot aggressiva spelare som ofta bluffar, men inte ens då finns det några garantier för att du skulle ha den bästa handen.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är limit och no-limit inom poker?

Läs mer

Att chatta när du spelar poker: Plus viktiga förkortningar

Läs mer

Recension av IObit Driver Booster Pro

Läs mer

Vad är the nuts (eller nut hand) inom poker?

Läs mer
cross-circle