Vad är tilt inom poker?

Här lär du dig allt du behöver veta om pokerbegreppet tilt.

Artikelns innehåll

Vad är tilt?

Att drabbas av tilt, eller att tilta, är att bli förbannad och okoncentrerad för det går dåligt vid pokerbordet. Den vanligaste anledningen att tilta är förmodligen för att man förlorar en hand man borde vunnit rent statistiskt. Man är alltså med om en bad beat och blir upprörd över det.

Det är alltid dåligt att tilta då man nästan alltid tar sämre beslut än vanligt när man är upprörd och känslorna styr besluten. Vana pokerspelare vet att den spelare som tiltar ofta är med i fler händer än normalt då han snabbt vill vinna tillbaka de pengar han precis förlorat.

5 tips för att inte tilta

Spela bara när du är i balans

Börjar du spela poker när du är arg på något sedan innan är risken för att tilta särskilt hög. Så innan du börjar spela poker ska du säkerställa att du är lugn och harmonisk, och om du inte är det är det en bra idé att ta en promenad eller göra något annat fysiskt innan du sätter igång och spelar poker.

Strunta i personer som psykas

Personer som psykar dig, alltså ägnar sig åt coffeehousing, är bara ute efter att komma under skinnet på dig med avsikten att du ska spela sämre. Men gå inte på den luringen och skaka av dig skitsnack och psykningar så gott det går. Stäng av chatten helt om motspelarna är för dryga.

Skäms inte om du tiltat

Alla spelare tiltar förr eller senare, så om du råkat tilta lite och kanske spelat lite sämre en stund är inte det hela världen. Ta nya tag, glöm de gamla händerna som inte gick så bra och spela på så gott du kan.

Identifiera saker som gör dig arg

Efter du tiltat är det bra att fråga dig själv: vad har jag för tilt-triggers egentligen? Du kanske har sovit för lite, motståndarna kanske kom under skinnet på dig i chatten, du kanske var hungrig och hade lågt blodsocker. Kartlägg alltså vad som gjort dig arg så du kan göra något åt saken.

Åtgärda saker som gör dig arg

Att veta vad som gör dig arg är en bra början, men du måste också se till att göra något åt dina triggers. Blev du förbannad för du var trött är det en bra idé att bara spela poker när du är utvilad, och om motspelarna i chatten kom under skinnet är det bättre att spela med chatten nedstängd.

Oavsett vilken eller vilka tilt-triggers du har finns det i regel något du kan göra åt dem.

Vad är winners tilt?

Winners tilt är ett begrepp som sällan används och betyder att man gör dåliga beslut för det går riktigt bra vid pokerbordet. Spelare med winners tilt är ofta övermodiga och tror att det kommer gå bra i framtida potter bara för det gått bra vid pokerbordet ett tag. Att ha winners tilt är nästan alltid dåligt.

Läs mer: Pokerordlista med viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Detta är världens längste man

Läs mer

Solceller från Ikea: Är det värt pengarna?

Läs mer

Blå bild: Ladda ner en blå bild gratis

Läs mer

Vad är big blind inom poker?

Läs mer
cross-circle