Vad är cash game inom poker? (+ cash game-strategi)

Här lär du dig allt om vad cash game är inom poker. Vi ger dig även bra strategitips som underlättar när du spelar cash games.

Artikelns innehåll

Vad är cash game?

Cash game är det vanligaste pokerformatet vid onlinepoker. När du spelar ett cash game får du gå med i vilket pokerbord du vill så länge det finns lediga platser. Du får också lämna pokerbordet när du vill och växla in de pokermarker du vunnit till riktiga pengar.

Det finns vanligtvis en lägsta insats för att få spela som kallas för buy in. Ett maximalt belopp du får gå in med vid cash game-pokerbordet kan också finnas, men det är inte lika vanligt.

En vanlig buy in för cash games utan satsningsgräns (no limit) ligger på mellan 20–100 den summa som är big blind (BB).

När du spelar cash games med satsningsgräns (limit) ligger minsta buy in vanligtvis på 10 gånger den minsta höjningen. Så om no limit-spelet har en höjningsgräns på 1/2 euro är buy in oftast 10 euro.

Vad skiljer cash games från turneringsspel?

Ett eller flera pokerbord

Vid cash games spelar du alltid vid ett pokerbord, medan det vid turneringar ofta finns flera pokerbord. Den största anledningen till det är för att alla som vill ska få vara med i turneringen.

Pokermarkernas värde

När du spelar cash games växlar du in riktiga pengar mot pokermarker och växlar ut pokermarker mot riktiga pengar.

När du spelar en pokerturnering köper du in dig för samma summa som alla andra, och får lika mycket pokermarker som alla andra spelare.

Vid en pokerturnering har dina pokermarker sällan det värde som står på dem. Detta då turneringen nästan alltid har egna prispotter som inte har något att göra med de summor som står på markerna.

När du får avsluta spelet

Vid ett cash game får du ta dina marker, växla in dem och dra iväg från bordet när du vill. Så är det inte när du spelar en pokerturnering. När du spelar en pokerturnering åker du ut om du avslutar spelet i förtid och får den summa pengar du har rätt till enligt den placering du fick.

Hur stor big blind är

När du spelar ett cash game är big och small blind (SB) samma hela tiden. Men vid turneringsspel är det så att blindsen blir högre och högre hela tiden, främst för att spelarna ska ta fler risker och spelet ska få ett slut. Vanligtvis ökar summan för blindsen varje kvart vid turneringsspel.

Om du förlorar de pengar du satt in

Om du spelar cash game och förlorar de pengar du satt in vid bordet kan du sätta in nya pengar när du vill och fortsätta spela. När du spelar en turnering har du åkt ut när du förlorat alla dina pengar.

Viktig cash game-strategi

Här nedan går vi igenom de viktigaste tipsen som finns när det kommer till cash game-strategi.

Hur mycket pengar ska du gå in med?

Tänk så här: Ju mer pengar du går in med desto mer pengar kan du vinna. Om du går in med 30 BB kan du inte förlora mer än 30 BB, men det blir samtidigt svårt att vinna några större potter.

Sitter du där med royal flush kan du bara höja med de pengar du har vid bordet, vilket gör att du kan gå miste om vinstpengar.

Vårt råd är att du sätter in minst 100 BB när du spelar cash game med no limit. Då har du möjlighet att vinna riktigt stora potter samtidigt som du generellt får respekt vid spelbordet då motståndarna ser att du har mycket pengar att röra dig med.

Så köp hellre in för mycket marker än för få marker, för med fler marker vid bordet får du ett övertag.

Vissa gillar att spela short stacked

Att spela short stacked, alltså med få marker vid bordet, är populärt bland vissa spelare. För att lyckas med en short-stacked-strategi är det viktigt att gå all in vid rätt tillfällen för att således minst dubbla sina marker.

Efter man dubblat, eller varför inte tripplat, sina marker är man inte längre short stacked. Då är det dags att söka upp ett nytt pokerbord, gå in som short stacked med det minsta inköpet och göra om samma sak igen.

Det går att argumentera att det är fel att lämna sitt cash game-pokerbord för tidigt då etikettsreglerna inom poker säger att man ska ge motståndarna en ärlig chans att vinna tillbaka sina pengar.

Att vinna några potter för att efter det sticka från bordet kallas för hit and run, och det är ingen taktik man vinner några popularitetspriser med.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga termer.

Vilket bord ska du välja?

Konsten att välja rätt bord kallas för table selection. Med rätt kunskaper är det lätt att välja rätt bord när du spelar poker på nätet, och detta genom att jämföra de pokerbord du kan välja bland i lobbyn.

När du tittar på statistik om de pokerbord som finns att välja på ser du ofta statistik om hur många spelare som är med tills floppen och hur hög varje pott är i genomsnitt.

Stora pottar tyder på att det finns många aggressiva spelare vid bordet, medan låga potter tyder på att mer passiva spelare finns vid bordet. En hög genomsnittspott tyder på löst spel, medan en lägre genomsnittspott tyder på tight spel.

Vilka motspelare som passar din spelstil vet bara du själv, men generellt är det mest tacksamt att spela vid ett pokerbord med löst spel och en ganska låg genomsnittspott.

Spela försiktigt i början

I början när du sitter vid ett cash game är det bra att spela tight och mest analysera hur de andra spelarna spelar. Att ha ett hum om vilka spelare som spelar på ett visst sätt är särskilt viktigt när du spelar no limit-poker då bara ett fåtal potter kan avgöra hur det går för dagen.

Tänk på vilken placering du har vid bordet

Grovt räknat finns det tre positioner du kan ha vid ett pokerbord där du spelar flopp-spel som Texas Holdém:

Att vara vid late position är bäst och vice versa. Ju senare du agerar desto mer information får du om vad de andra spelarna kan ha för kort.

Det är också fördelaktigt att sitta till vänster, alltså efter en spelare som ofta höjer. Detta då du i så fall får reda på om det är värt pengarna att få se floppen.

Likaså är det bra att inte sitta innan bordets sämsta spelare då du vill kunna utnyttja hans misstag så ofta det går. När du sitter efter den svaga spelaren har du däremot ett perfekt läge att vinna pengar av honom.

Tänk på att vara flexibel

När du spelar cash games är det bra att:

  • byta bord om du märker att spelarna är för duktiga/svårlästa.
  • köpa fler marker om du har så lite marker kvar att du inte kan höja till vettiga nivåer.
  • byta bord om allt för många spelare lämnar bordet. Med få spelare behöver du betala för blinds onödigt ofta.

Det psykologiska spelet

Pokerproffsen behärskar det mentala spelet, och det borde du också göra. Det är dåligt att gå i tankar såsom "nu måste jag vinna igen det jag förlorat" och "nu har det gått bra ett tag, så nu är det nog dags att sluta spela".

Det bästa är att ha en strategi du spelar efter som du hela tiden följer för att inte tappa fokus och spela för aggressivt för att vinna igen förluster, eller för passivt för att du redan är rätt nöjd med hur det gått.

Låt inte andra spelare psyka dig

Om du gått på en bluff eller fått din egen bluff synad är det ofta du får se ett elakt eller lite syrligt meddelande i pokerchatten. Där kan den som vunnit kanske kalla dig en åsna som inte kan spela poker.

Men strunta i allt sådant. Tänk på att hålla huvudet kallt. Din i detta fall dryga motspelare vill bara ha en motreaktion av dig som tyder på att du är arg och beredd att göra vad som helst för att vinna tillbaka pengarna. Och med en överdrivet aggressiv inställning från din sida är det lättare för andra att vinna pengar av dig.

Så spela smart och syna inte spelare för att sätta dem på plats, utan tänk strategiskt, vänta på rätt tillfällen och kläm åt dem med ett bättre och mer genomtänkt pokerspel.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Solceller från Ikea: Är det värt pengarna?

Läs mer

Världens 10 högsta byggnader

Läs mer

Vad är ett kreditkort egentligen?

Läs mer

Världens 10 minsta länder

Läs mer
cross-circle