Så spelar du Razz (Regler + Tips och Bilder)

Här lär du dig allt om hur du spelar kortspelet Razz.

Artikelns innehåll

Vad är och hur spelar du Razz?

Razz är ett pokerspel där du vinner potten om du har den lägsta handen. Du kan inte få stege och du kan inte få färg, och spelaren med det högsta öppna kortet startar första satsningsrundan. Resten av rundorna inleds av den spelare som har lägst kort.

Razz påminner mycket om Sjustötspoker som även kallas Seven Card Stud. I Razz finns det fem omgångar, och vid slutet av varje omgång är det en satsningsrunda. Om du är med i handen tills sista omgången har du 7 kort på handen, och fem av dessa ska du använda för att skapa din pokerhand.

Den spelare som fortfarande är med i handen och har den lägsta pokerhanden vinner alltså omgången.

Handrankingen i Razz

Handrankingen i Razz är speciell sett till mer kända pokerspel som Texas Holdém och Omaha. Den bästa, alltså lägsta handen, du kan få är A,2,3,4,5.

Då ingen kan få färg spelar din pokerhands färger ingen roll i handrankingen, och likaså spelar ordningsföljden ingen roll då ingen kan få stege.

Satsningsregler

När man spelar Razz används inte big blind och small blind, utan en tvingande insats som kallas ante. Den största anledningen till att man använder ante är för att man vill belöna offensivt spel. Det ska alltså inte löna sig att hela tiden lägga sig och vänta på rätt kort, för då försvinner pengarna till slut.

Det är vanligast att spela Razz med limit, alltså med en satsningsbegränsning som säger hur mycket spelarna får höja. Razz utan limit finns också, men är mer ovanligt.

Vid spel med limit finns det två siffror att hålla koll på; en låg och en hög. Om du spelar Razz med limit på 2/4 euro får du som mest höja med 2 euro vid de första omgångarna och med 4 euro vid de senare omgångarna.

Alla omgångar i Razz

Första satsningsomgången (tredje gatan)

Först lägger alla spelare in ante, sen får alla spelare tre kort. Två av korten är personliga medan ett kort är öppet. Tänk på att alla kort är personliga, så din motståndare får inte använda dina öppna kort när han skapar sin egen pokerhand och vice versa.

Den spelare som har det högsta kortet börjar satsa. Om flera spelare har samma valör på sitt öppna kort är det kortets färg som avgör vem som börjar. Färgrankingen i Razz från högt till lågt är klöver, ruter, hjärter och spader.

Spelaren med det kort som är högst börjar alltså betta genom att lägga in en så kallad bring-in-avgift. Denna satsning får som högst vara 2 euro om satsningsvillkoren är 2/4 euro.

Efter detta är det upp till den andra spelaren att bestämma om hon vill lägga sig, syna eller höja. Vill hon och/eller du höja är det en maximal höjning på 2 euro i stöten som gäller.

Andra satsningsomgången (fjärde gatan)

Nu får alla spelare var sitt öppet kort. Totalt har varje spelare två öppna och två personliga kort.

Nu är det spelaren med den lägsta handen med sina öppna kort som börjar satsa. Om flera spelare har samma hand börjar den spelare som sitter till vänster om dealern att satsa.

Under denna satsningsrunda gäller vanligtvis den lägre limiten på 2 euro för alla höjningar. Men ett undantag finns. Om någon spelare har ett par med sina öppna kort får alla spelare höja med den högsta limiten, i detta fall 4 euro.

Den spelare som börjar satsa får checka eller höja, sen är det upp till de andra spelarna att lägga sig, checka eller höja.

Tredje satsningsomgången (femte gatan)

Vid den tredje satsningsomgången får alla spelare ett till öppet kort. Varje spelare har nu två dolda och tre öppna kort. Satsningsreglerna är samma som vid förra omgången bortsett att alla får höja med den högsta limiten, i detta fall 4 euro, oavsett vilken hand spelarna har med sina öppna kort.

Fjärde satsningsomgången (sjätte gatan)

Nu får alla spelare ett till öppet kort, så varje spelare har nu två dolda och fyra öppna kort. Satsningsreglerna är samma som vid förra omgången.

Femte satsningsomgången (sjunde gatan)

Alla får nu ett dolt kort, så nu har alla tre dolda och fyra personliga kort, alltså totalt 7 kort. Satsningsreglerna är samma som vid den förra omgången.

Showdown

Om en eller fler spelare är kvar efter femte satsningsrundan är det showdown, vilket innebär att alla spelare måste visa sina kort. Den spelare som har den bästa, alltså lägsta femkortshanden, vinner.

Tänk på att det är det högsta kortet som räknas. Så om Spelare 1 har A,2,3,4,10 förlorar han mot Spelare 2 om hon har 5,6,7,8,9.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga termer inom poker

En exempelomgång med Razz

Nu är det dags för en exempelomgång. För att hålla guiden så enkel som möjligt har du bara en motståndare, och det är Basse. Satsningsvillkoren är 2/4 euro.

Nedan hittar du snabblänkar till varje omgång.

Första satsningsomgången (tredje gatan)

Du och Basse lägger in ante. När det är gjort får alla spelare tre kort: två dolda och ett öppet. Som du ser nedan har både du och Basse en trea som öppet kort.

Men då klöver är mindre värt än spader är det du som lägger in bring-in-avgiften som i detta fall maximalt får vara 2 euro, och den summan är precis vad du lägger in i potten. Basse väljer att syna din bring-in-höjning vilket gör att denna satsningsomgång är slut.

Andra satsningsomgången (fjärde gatan)

Nu får du och Basse var sitt ytterligare kort, och det är öppet. Då varken du eller Basse fått något par är det den undre satsningsgränsen som gäller.

Det är också den spelare med den lägsta handen med sina öppna kort som börjar satsa, som i detta fall är Basse. Basse höjer med 2 euro och du synar honom.

Tredje satsningsomgången (femte gatan)

Nu när femte gatan påbörjats får du och Basse var sitt femte kort. Detta kort är öppet, och du och Basse sitter nu på tre öppna och två dolda kort.

Om man bara ser till de öppna kort som finns har du bäst hand då Basse har par och du har knekt som högt kort.

Då du har bäst, alltså lägst hand med dina öppna kort börjar du agera. Du checkar, och det gör Basse med. Du hade kunnat höja med den högsta satsningsbegränsningen på 4 euro men du tyckte det var bättre att avvakta lite.

Fjärde satsningsomgången (sjätte gatan)

Nu får du och Basse vart sitt öppet kort, som också är det sista öppna kortet. Du får en kung och Basse får en femma. Då du inte har en högre hand än högt kort är det du som börjar agera.

Du höjer med 2 euro och Basse synar. Värt att tänka på är att bara för att du kan höja med det maximala satsningsbeloppet måste du inte göra det.

Femte satsningsomgången (sjunde gatan)

Nu delas det sjunde och sista kortet ut, och det är dolt. Vad Basse fick för kort vet bara han, och som du ser nedan fick du en knekt som dolt kort.

Då du har den bästa handen med dina öppna kort är det återigen du som börjar satsa. Men hur ska du satsa egentligen?

Jo, du vet att Basse sitter med minst par i fyror. Men då Basse har så pass låga kort gör det inte så mycket. När Basse ska göra sina 7 kort till 5 kommer han förmodligen inte ha med paret i vilket fall, och då spelar hans låga par ingen roll.

Du själv vet ju vad du har för hand. Din bästa femkortshand är A,2,3,7,Kn. Det är inte en dålig hand, men att ha en knekt som högsta kort är ingen dröm heller. På pappret har Basse den bästa handen, så att se till att potten blir relativt låg är förmodligen ett taktiskt smart drag från din sida.

Du har bäst hand med dina öppna kort och inleder satsningsomgången med att checka. Basse höjer med 4 euro och du synar.

Showdown

Vid showdown är det den spelare som gjorde det senaste aggressiva draget som börjar med att visa sitt kort. Som aggressivt drag räknas höjningar, och då Basse gjorde den senaste höjningen visar han sina kort före dig.

Nedan ser du både dina och Basses kort.

Som du ser ovan vinner du med knekt som högsta kort. På grund av att Basse hade par i fyror var han tvungen att stryka an av fyrorna, och det måste ha varit smärtsamt. Hur som hur - du vinner potten. Det är bara att gratulera.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är 3-bet inom poker? (Exempel + bilder)

Läs mer

Vad är högt kort inom poker? (+ Strategitips)

Läs mer

Vad är en passiv spelare inom poker?

Läs mer

Så streamar du från Sky Showtime utanför Sverige

Läs mer
cross-circle