Vad är limit och no-limit inom poker?

Här lär du dig allt om vad limit och no-limit är inom poker. Det finns faktiskt pokerproffs som säger att no-limit och limit poker är som två helt olika spel, så att veta skillnaden är viktigt.

Artikelns innehåll

Vad är limit och no-limit inom poker?

När du spelar limit poker finns det regler som säger hur mycket du får höja. Men om du i stället spelar no-limit poker finns det inga gränser för hur mycket du får höja. De största skillnaderna mellan limit och no-limit poker är populariteten, kontrollen och risktagandet och variansen.

Vi kommer i denna artikel hämta alla exempel från pokerspelet Texas Holdém.

Populariteten

I nästan alla pokerturneringar såsom European Poker Tour och World Series of Poker har no-limit Texas Holdém mest status och mest vinstpengar. Det man tror är att spänningen och ovissheten om att spelet kan svänga fort gör att no-Limit Texas Holdém är så pass populärt både bland amatörer och proffs.

Limit Texas Holdém är en mer traditionell spelform som generellt är mest populär bland äldre pokerspelare.

Kontrollen och risktagandet

Kontrollen över främst pottstorleken är större när du spelar limit Holdém jämfört med om du spelar no limit Holdém. Likaså är risktagandet högre när du spelar limit Holdém jämfört med no-limit Holdém.

Variansen

Variansen, alltså skillnaden mellan de största och de lägsta potterna, är högre när du spelar no-limit poker jämfört med limit poker. När någon exempelvis går all in i en Texas Holdém-turnering ökar variansen vanligtvis väldigt mycket.

Regler för limit och no-limit poker

Regler för no-limit poker

När du spelar no-limit Texas Holdém finns det ett fåtal begränsningar att tänka på, och den viktigaste av dessa är vad small blind (lilla mörken) och big blind (stora mörken) är värda.

Vid turneringar är det nämligen vanligt att man ökar värdet av small och big blind för att turneringen ska ta slut fortare, och för att belöna aggressivt spel.

Regler för limit poker

När du spelar poker med limit är det vanligt att det finns en satsningsbegränsning på ett högre och ett lägre värde, exempelvis 2/4 euro. Small och big blind är hälften av bordsbegränsningarna, i detta fall 1 euro för small blind och 2 euro för big blind.

Om vi utgår från Texas Holdém-reglerna och de bordsbegränsningar vi nämnde ovan får du som mest göra en inledande höjning på 2 euro pre-flop och vid floppen. Vid turnen och rivern är den lägsta inledande höjningen 4 euro.

Den minimala höjningen efter den inledande höjningen varje runda är den stora bordsbegränsningen gånger 2, i detta fall 4 euro vid de inledande omgångarna och 8 euro vid de avslutande omgångarna.

Dessa regler kan verka förvirrande, men efter ett par omgångar förstår du dem sannolikt hur bra som helst.

Strategier för limit och no-limit poker

Strategi för no-limit poker

När du spelar poker utan limit är det viktigt att du tänker på det vi tar upp nedan.

Du måste ha disciplin och mod

När du spelar poker utan limit är det viktigt att du har mod nog att göra stora höjningar när du har kort som är tillräckligt bra för att motivera det. Likaså är det viktigt att du har den disciplin som krävs för att vänta på rätt tillfälle att höja, och inte höjer eller följer med i potter som du förmodligen inte vinner.

Välj rätt pokerbord

När du väljer ett no-limit-pokerbord är det viktigt att du väljer ett bord där du har ungefär lika mycket marker att spela med eller mer jämfört med dina motståndare.

Att spela no-limit poker med för få marker är särskilt retsamt om du skulle få en superbra hand och inte kan "mjölka ur" dina motspelare på maximalt med marker bara för att ditt saldo vid bordet är för lågt.

Var oberäknelig

När du spelar no-limit poker är det särskilt viktigt att vara oberäknelig. Om vi säger att du spelar en no-limit Texas Holdém-turnering är det bäst att inleda lite mer försiktigt för att efter ett tag ta större risker.

Ett annat bra tips är att du byter strategi efter hur dina motspelare spelar. Om det är ett bord med exempelvis främst aggressiva risktagare eller tighta spelare du spelar med måste du anpassa din strategi efter vad som är bäst för stunden.

Strategi för limit poker

När du spelar limit poker ska du tänka på nedanstående saker.

Det är svårare att skrämmas

När du spelar no-limit poker är det enkelt att sätta skräck i motståndarna genom att höja stort eller genom att gå all in. Det kan du inte göra när det finns en limit, och det är därför bäst att höja med maxbeloppet flera omgångar i rad för att sätta skräck i motspelarna.

Så även om du inte kan skrämma dina motståndare lika lätt när du spelar med limit är det fortfarande möjligt att göra det genom att höja stort och kontinuerligt.

Tempot är lägre

Då tempot är lägre vid limit-poker är det ovanligt att man gör lätta misstag, som är desto enklare att göra när man spelar no-limit poker där tempot är desto högre.

Likaså är det svårare att bluffa inom poker med limit, främst då det finns en insatsbegränsning. Att syna en motspelare som höjt med 8 euro är ju betydligt lättare än att syna en motståndare som höjt med 800 euro.

Ha tålamod

När du spelar limit poker spelar du vanligtvis fler händer än om du spelat no-limit poker. Därför är det särskilt viktigt att du inte går med i för många potter. Att vara nyfiken och syna bara för att man vill se vad som kommer på floppen, turnen och rivern är särskilt förödande när du spelar många händer.

Dessutom har du väldigt lite att vinna på att gå med i potten med en medioker till dålig hand när du spelar limit poker. Detta då du ändå inte kan höja med särskilt mycket om din mediokra hand mot förmodan skulle bli en vinnande hand.

Samtidigt är det som vi tidigare sagt bra att vara oberäknelig, så du borde ändå gå med i potter där du inte är en säker vinnare för att göra dig mer svårläst. Att bara gå med i potter då man har riktigt bra kort är ett typiskt nybörjarmisstag inom poker som gör dig lättläst, i synnerhet för vana pokerspelare.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en måltavla inom poker?

Läs mer

Vad är en dealer inom poker och kortspel?

Läs mer

Så spelar du Razz (Regler + Tips och Bilder)

Läs mer

Vad är ABC poker? (Guide och exempel)

Läs mer
cross-circle