Så spelar du Seven card stud Hi/Lo

Här lär du dig allt du behöver veta om kortspelet Seven card stud Hi/Lo, som på svenska kallas för Sjustöt Hi/Lo.

Artikelns innehåll

Vad är och hur spelar du Seven card stud Hi/Lo?

Seven card stud Hi/Lo påminner om Sjustöt men det finns flera viktiga skillnader pokerspelen emellan.

I Seven card stud Hi/Lo kan två spelare vinna samma pott. Detta då både den spelare som har den lägsta och den högsta handen kan vinna potten. Om olika spelare har lägst och högst hand delas potten.

För att vinna med den lägsta handen får du inte ha något kort som är högre än 8. Tänk på att olika regler finns för att kvalificera sig som vinnare med lägst hand, men generellt får du inte ha en valör på över 8 på något av korten för att kunna vinna med lägsta hand.

Dessa satsningsregler kallas Eight or Better eller Åtta eller Bättre, och används bland annat ifall du spelar det mixade pokerspelet HORSE där även detta pokerspel ingår.

Det kan också bli så att den spelare som har den högsta handen vinner hela potten. Det inträffar om ingen har en hand som kvalificerat sig för att kunna vinna med låga kort. Men samma spelare kan också vinna hela potten, alltså både den lägsta och högsta handen, med en låg stege såsom 2,3,4,5,6.

Tänk också på att reglerna för den lägsta och den högsta handen skiljer sig. För den låga handen räknas inte stege och färg, så en färg eller stege kan alltså inte försämra din låga hand.

Satsningsregler

När du spelar Seven card stud Hi/Lo använder du inte mörkar, alltså small eller big blind. Här används ante som är en tvingande inledande satsning som alla spelare måste lägga in för att få vara med och spela. Alla betalar exakt lika mycket i ante.

Den största anledningen till att ante-satsningen finns är att det inte ska löna sig att spela defensivt och hela tiden lägga sig om handen inte är tillräckligt bra. Ante ska alltså belöna offensivt spel.

Seven card stud Hi/Lo spelas ofta med limit, alltså en satsningsbegränsning på exempelvis 2/4 euro, som säger att 2 euro är den lägsta höjningen och 4 euro den högsta höjningen.

Vid första och andra satsningsomgången får man som mest höja med den lägre begränsningen, medan man vid femte till sjunde gatan får höja med den högre satsningsbegränsningen.

Ett undantag finns även. Om någon med sina öppna kort vid andra satsningsomgången har par får alla höja med den högre satsningsbegränsningen.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga begrepp inom poker.

Alla omgångar i Seven card stud Hi/Lo

Första satsningsomgången (tredje gatan)

I den första satsningsomgången som även kallas för tredje gatan får alla spelare tre kort. Två av korten är personliga och ett av korten är öppet.

Tänk på att dina öppna kort bara får användas av dig själv och vice versa, till skillnad från kortspel som Omaha och Texas Holdém där alla spelare får använda de öppna kort som delas ut.

Den spelare som har det lägsta öppna kortet börjar satsa, och om flera personer har samma valör på sitt öppna kort avgör kortets färg vem som börjar.

Färgrankingen i Seven card stud Hi/Lo är klöver, ruter, hjärter, spader räknat från högt till lågt. Men tänk på att färgrankingen enbart används för att bestämma vem som börjar, och inte för att ranka vilken pokerhand som är lägst eller högst. Då räknas bara valörerna och inget annat.

Innan handen börjar lägger alla spelare in ante-avgiften. Sen delas tre kort ut. Efter det får den spelare som har högt kort lägga in bring in-avgiften, som är en avgift som läggs in av den spelare som har det högsta öppna kortet.

När bring-in lagts in är det upp till alla andra spelare om de vill syna, lägga sig eller höja. Bring-in får inte vara högre än det lägsta satsningsbeloppet, alltså 2 euro om satsningsgränsen är 2/4 euro.

Andra satsningsomgången (fjärde gatan)

Vid den andra satsningsomgången som även kallas fjärde gatan får alla spelare ytterligare ett öppet kort. Nu har alla två dolda och två öppna kort.

Spelaren med den högsta handen med sina öppna kort börjar satsa. Om flera spelare har samma hand är det spelaren till vänster om dealern som börjar satsa.

Unden denna satsningsrunda är det normalt den lägre satsningsgränsen som gäller. Den lägre satsningsgränsen är 2 euro om spelet har en satsningsgräns på 2/4 euro. Men om någon spelare har ett par med sina öppna kort gäller den högre satsningsgränsen som i detta fall är 4 euro.

Spelaren som inleder omgången får checka eller höja, och efter det är det upp till andra spelare att lägga sig, checka eller höja.

Tredje satsningsomgången (femte gatan)

Nu får alla spelare varsitt öppet kort, så alla spelare har nu tre öppna och två dolda kort. Samma satsningsregler gäller nu som vid förra omgången.

Den enda skillnad som finns är att den övre satsningsgränsen på 4 euro gäller oavsett vilka öppna kort som finns. Från och med denna omgång gäller alltid den övre satsningsgränsen.

Fjärde satsningsomgången (sjätte gatan)

Vid den fjärde satsningsomgången får alla ett till öppet kort. Återigen är det samma regler som gäller som innan; den som har högst hand med sina öppna kort börjar agera och maxhöjningen är 4 euro.

Femte satsningsomgången (sjunde gatan)

Nu får alla spelare ytterligare ett kort. Denna gång är det ett dolt kort som delas ut, och det innebär att alla spelare har sju kort: fyra öppna och tre dolda. Med de 7 kort du har på handen ska du göra en eller två pokerhänder.

Om du kan göra en femkorts-pokerhand där alla kort har valören 8 eller lägre tävlar du om att vinna både priset för den lägsta handen och den högsta handen. För att vinna den högsta handen finns inga krav.

Alla som är med i potten efter denna runda kommer till det sista momentet som är showdown där alla visar sina kort och de/den spelare med bäst hand/händer vinner potten.

Exempel på handranking

Nedan får du exempel på högsta och lägsta hand beräknat på de kort du fick denna låtsasomgång. Du får alltså "stryka" två kort för att således skapa en låg och en hög hand.

Den lägsta handen är riktigt bra och gör sannolikt att du vinner halva potten.

Den högsta handen är däremot dålig. Ditt par i kungar ess som högsta sidokort räcker förmodligen inte långt.

En exempelomgång av Seven card stud Hi/Lo

Nu är det dags för en exempelomgång. Du har för enkelhets skull bara en motspelare och det är din bästa kompis Basse.

Satsningsvillkoren är 2/4 euro, och nedan har du snabbgenvägar till alla omgångar du och Basse spelar mot varandra.

Första satsningsomgången (tredje gatan)

Först lägger du och Basse in ante, sen kommer de första tre korten. Som öppna kort får du en femma medan Basse får en kung. Nu när du har det lägsta öppna kortet börjar du agera.

Hade du och Basse haft öppna kort av samma valör hade ni jämfört färg. Då hade den spelare med lägsta färg börjat agera. Inom detta kortspel är färgrankingen från högt till lågt: klöver, ruter, hjärter och spader.

Du höjer med 2 euro och Basse synar, vilket betyder att denna omgång är slut.

Andra satsningsomgången (fjärde gatan)

Nu får du och Basse varsitt ytterligare kort, och det är öppet. Du får ett lågt och unikt kort, vilket är bra medan Basse får ytterligare ett högt kort.

Om Basse får ett till kort som har en valör på över 8 kan han inte längre kvalificera sig för att vinna med den lägsta handen. Detta då han bara kan välja bort två av sju kort. Eventuellt har han redan nu ett dolt kort över 8, och då blir Basses planer på att vinna med både hög och låg hand grusade.

Då ingen har par med sina öppna kort gäller den lägre satsningsgränsen på 2 euro, och då Basse har högst hand med sina öppna kort börjar han agera. Basse höjer med 2 euro och du synar.

Tredje satsningsomgången (femte gatan)

Nu får du och Basse varsitt öppet kort. Du får spader 6 och Basse får klöver 10. Basse kan garanterat inte tävla om att vinna med den lägsta handen, men det kan fortfarande du.

Då Basse har högst hand med sina öppna kort börjar han återigen agera. Från och med nu är det alltid en maximal satsning på den högsta satsningsbegränsningen, i detta fall 4 euro, som gäller. Basse höjer med 4 euro och du synar.

Fjärde satsningsomgången (sjätte gatan)

Du och Basse får nu era sista öppna kort. Basse får klöver ess och du får hjärter dam. Hjärter dam är helt värdelöst för dig. Dels då det kan göra att du får för många höga kort med ditt sjunde kort, och dels då du missade möjligheten att få färg eller färgstege i spader, eller vanlig stege med dina låga kort.

Basses klöver ess ger honom däremot en bra möjlighet att få en hög stege/färgstege eller färg i klöver, om han inte redan har det med sina dolda kort vill säga.

Basse har fortfarande bäst hand med sina öppna kort, han höjer med 2 euro och du synar.

Femte satsningsomgången (sjunde gatan)

Då är det dags för den sista omgången där du och Basse får varsitt dolt kort. Vad Basse fick vet bara han, men som du ser nedan fick du hjärter 8. Det är inget perfekt kort som ger dig stege, färg eller färgstege, men du har i alla fall en låg hand och är garanterad halva potten då Basse inte kan få det.

Basse höjer med 4 euro och du synar. Då blir det showdown då du och Basse får visa upp era högsta och lägsta händer.

Showdown

Du och Basse börjar med att presentera era låga händer. Som du ser nedan vinner du minst halva potten tack vare att du har en kvalificerad lägstahand medan Basse inte har det på grund av hans klöver 10.

Sen är det dags att presentera era högsta händer. Som du ser nedan har Basse bästa högstahand med färg i klöver medan du bara har kung som högsta kort. Hela potten delas alltså lika mellan dig och Basse.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad betyder wet board inom poker? (+ exempel)

Läs mer

15 fakta om guld (som du kanske inte visste om)

Läs mer

Bästa VPN med WireGuard (+ Vad är det?)

Läs mer

VPN eller Tor: Vad är bäst och vilka skillnader finns?

Läs mer
cross-circle