Vad är ett svagt ess inom poker?

Här lär du dig allt om vad termen svagt ess är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är ett svagt ess?

Ett svagt ess, även kallat weak ace, är en pokerhand med ett ess och ett orelaterat kort med en valör på 9 eller lägre. Small ace, ace-rag och soft ace är tre ytterligare benämningar på denna pokerhand.

Två exempel på starthänder med svagt ess är A♣ 5♦ och A♣ 2♦. Tänk också på att svaga ess-händer som har kort med samma färg är lite bättre än svaga ess-händer med kort som har olika färger.

Hur ska du spela med svagt ess?

Innan floppen

Med ett svagt ess i spel som Texas Holdém har du innan floppen en chans på 1 på 49 att få träff med båda dina hålkort vid senast rivern. Så tänk på att inte överskatta en hand med svagt ess innan floppen för den blir nästan aldrig en vinnande hand.

Till och med svaga ess-händer i samma färg är inget vidare. Ifall du har en starthand med A♥ 4♥ och det kommer 6♥ 9♥ 2♥på floppen har du ingen stark hand i vilket fall. Du har förstås färg i hjärter, men alla andra spelare som har färg i hjärter med ett högre hålkort än 9♥ slår din färg.

Vårt taktiska råd är att du inte synar höjningar innan floppen med ett svagt ess. Om du spelar shorthanded eller longhanded, i early position eller late position, spelar också roll. Men generellt är ett svagt ess en svag hand oavsett satsningsrunda.

Vid floppen och efter floppen

Inte heller vid floppen är svagt ess något att hurra för. Om du har A♠ 3♥ som starthand och får A♦ J♣ 7♣ på floppen har du högsta par, men samtidigt ett svagt top pair som är lätt att slå. Om någon höjer vid floppen är det vanligtvis bäst att lägga sig med de kort vi precis berättade om.

Likaså är ett par med sidokortet inte heller något vidare. Om du har A♠ 8♥ och får K♣ 8♣ 4♦ på floppen har du möjlighet att få en bättre hand längre fram, men dina möjligheter för att vinna potten utan att bluffa är fortfarande låg.

Att lägga pengar på bordet överhuvudtaget, än mindre fram till rivern, är en alltså dålig idé med en svagt ess-hand.

Men när ska du spela med svagt ess då?

När du spelar väldigt short-stacked, alltså med få marker kvar på bordet, kan det vara befogat att spela med svagt ess. Men det gäller i princip bara om du har en summa på omkring 5 big blinds kvar vid pokerbordet och är desperat.

När pokerbordet är shorthanded och det är mellan 3–6 spelare som spelar blir en svagt ess-hand lite mer attraktiv att spela. Likaså är en svagt ess-hand ganska bra om du spelar heads upp, alltså mot bara en motståndare.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är big pair inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Erik Sagström: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är en stege inom poker? (+ Så rankas denna pokerhand)

Läs mer

Black Friday-erbjudande från iTop VPN

Läs mer
cross-circle