Flerbordsturnering inom poker: Strategi och definition

Här lär du dig allt om hur en flerbordsturnering, även kallad multi table tournament, fungerar inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är en flerbordsturnering?

En flerbordsturnering är en pokerturnering med många pokerbord. Målet är att komma till finalbordet och vinna, eller åtminstone hamna på en plats där du får prispengar.

Exempel på en flerbordsturnering

Vi säger att du spelar en flerbordsturnering med en buy-in på 1 000 kr och totalt 100 000 kr i prispengar. 150 deltagare kommer till turneringen, 15 pokerbord är aktiva och alla pokerbord har 10 spelare vardera.

Du vinner vid ditt pokerbord och hamnar vid finalbordet. Du tar alltså med dig de pokerchips du redan vunnit till finalbordet och fortsätter spela där.

Om du förlorar alla dina marker har du åkt ur turneringen, men om du är den spelare som har dina pokermarker kvar vid spelets slut har du vunnit. Den ordning man åker ut bestämmer vilken plats man kommer på i turneringen.

Det är vanligt att big blind och small blind ökar allt eftersom tiden går. Det kan även hända att en tvingande satsning, kallad ante, införs för att de kvarvarande spelarna ska bli lite mer aggressiva i sitt spel.

Strategitips för flerbordsturneringar

Början av turneringen

I början av flerbordsturneringen är det billigt att gå med i potter då big blind (BB) small blind (SB) är låga. I detta skede är det en bra idé att spela försiktigt för att försöka se vilka spelstilar dina motståndare har.

Det kan du göra genom att exempelvis se vilka som höjer innan floppen och vilka kort dina motspelare har vid showdown.

I början av pokerturneringen är det fullt godkänt om du dubblat värdet på de pokermarker du gick in med. Mer än så är inte nödvändigt inom denna fas.

I mitten av turneringen

I mitten av turneringen är det vanligt att BB är upp till fem gånger högre än vad den var från början. Det sätter krav på dig som spelare att vara mer aggressiv.

Här är det också bra att tänka särskilt mycket på positioneringen och att hellre betta när du agerar sist eller bland de sista late position än när du agerar först eller bland de första i early position.

Om det går dåligt

Om det går dåligt i flerbordsturneringen och du har mindre än 20 BB kvar ska du strunta i taktiker som ger dig lite marker i taget såsom blind steal. Försök i stället få en tillräckligt bra hand så du kan höja stort eller till och med gå all in för att få en sportslig chans att ta dig till finalbordet.

Om det går bra

Om det går bra och du har fler marker än genomsnittsspelaren ska du använda det övertaget till din fördel. Pressa de spelare som du vet är desperata för att få dem att lägga sig när du kommer och höjer stort.

I slutet av turneringen

I slutet av turneringen är SB och BB värda mycket pengar och den tvingande insatsen ante kan ha lagts till. Här är det viktigt att försöka ta andra spelares blinds medan du själv försvarar dina blinds från bland annat spelare som bluffar.

Här ska du också tänka på din positionering, alltså att helst spela i late position, och att vara försiktig utan att bli feg. Det är enkelt att bli passiv då man kommit så här långt och inte våga höja med exempelvis par i kungar innan floppen. Men bli inte för defensiv för det förlorar du på i det långa loppet.

Håll ditt fokus uppe och ha tålamod så har du här en god möjlighet att vinna hela turneringen.

Hur är dina vinstchanser i flerbordsturneringar?

Om vi räknar med att alla spelare i flerbordsturneringen är lika bra på att spela poker har du cirka 10 % chans att vinna mer pengar än vad du lagt in. Din möjlighet att vinna turneringen och ta hem den riktigt stora prispotten är ännu lägre.

Av den anledningen ska du se till att inte spela flerbordsturneringar med för dyra buy-in-summor utan turneringar du har råd att vara med i.

Du ska också tänka på att inte bli övermodig i flerbordsturneringar med låg buy-in bara för att det är billigt att vara med, eller feg i flerbordsturneringar med hög buy-in då du redan lagt in så mycket pengar.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Sveriges 15 största sjöar

Läs mer

Så streamar du hockey-VM live och gratis (med en VPN)

Läs mer

Vad är ett ringspel inom poker?

Läs mer

Att installera solceller själv: Får man göra det?

Läs mer
cross-circle