Mikroproduktion av el: Guide med regler och krav

Här berättar vi allt du behöver veta om hur du mikroproducerar förnybar el, framför allt solel.

Artikelns innehåll

  • Jämför solcellsofferter gratis
  • Smidig solcellskalkylator
  • Inga förpliktelser
  • Hjälp via telefon
Till Hemsol!

Vad innebär det att mikroproducera el?

När du mikroproducerar el tillverkar du förnybar el i mindre skala via till exempel solenergi eller vindkraft. Skatteverket beskriver begreppet på olika sätt, men en bred förklaring som stämmer är "privatpersoner som tillverkar förnybar el i en mindre, alltså icke-kommersiell skala."

Varför ska man bry sig om man är mikroproducent eller inte?

Det är fördelaktigt att vara mikroproducent för att staten vill att fler privatpersoner ska sälja solel i mindre skala. Mikroproducenter av el får alltså en lång rad fördelar av staten som inte storskaliga producenter får, så det är bra för lönsamheten för dina solceller att räknas som just mikroproducent.

Fördelar med mikroproduktion av el

Här nedan berättar vi om de fördelar du får som mikroproducent av el.

Skattereduktion för såld solel

Skattereduktionen för såld solel är 60 öre per kWh, vilket motsvarar ungefär hälften av det belopp du tjänar per såld kWh.

Skattereduktionen är den bästa fördelen du får som mikroproducent av solel. När du har en solcellsanläggning förkortas återbetalningstiden för dina solceller rejält tack vare detta statliga avdrag som görs på din inkomst.

Du får ett gratis elmätarbyte

När du skaffar solceller måste du ha en elmätare som klarar av att hålla koll på både såld och inmatad el. Ifall du inte har den elmätare som behövs måste din nuvarande mätare bytas ut, och det bytet får du gratis ifall du är mikroproducent.

De pengar du sparar på att få ett gratis mätarbyte är en droppe i havet sett till hur mycket pengar du tjänar på dina solceller sett över solcellsanläggningens livslängd. Men det är alltid tacksamt att få något gratis förstås.

Slopad inmatningsavgift

Så länge du klassas som mikroproducent av el behöver du inte betala någon inmatningsavgift till nätägaren.

En normal inmatningsavgift är ca 0,2 öre per såld kWh, vilket också är en droppe i havet jämfört med skattereduktionen på 60 öre per såld kWh. Men allt som ökar inkomsterna är förstås trevligt.

Bättre elavtal

Om du som mikroproducent säljer och köper solel av samma elbolag får du i regel ett mer förmånligt elavtal. Ha därför som vana att jämföra elavtal för solceller, och lägg då märke till ersättningen för både såld och köpt el.

Vilka regler finns för att räknas som mikroproducent av el?

Enligt ellagen finns två krav för att räknas som mikroproducent av el.

Du ska ha en huvudsäkring på max 63 A

I princip ingen privatperson som har en solcellsanläggning har en huvudsäkring på över 16–20 A. Har du en huvudsäkring som är ens i närheten av 63 A handlar det om storskalig elproduktion.

En normalstor solcellsanläggning på 10 kW kräver en huvudsäkring på 16 A, så för att komma upp i 63 A krävs alltså lite drygt sex normalstora solcellssystem.

Anläggningens effekt får som mest vara 43,5 kW

Då en normalstor solcellsanläggning har en effekt på 10 kW är det få privatpersoner som kommer upp i en total effekt på över 43,5 kW.

Får jag sälja mer el än vad jag köper in?

Ja, du får sälja mer el än vad du köper in och fortfarande räknas som mikroproducent. Fram till juli 2022 räknades du inte som mikroproducent ifall du sålde mer el än vad du köpte in.

Men tack vare att ellagen uppdaterades får du numera sälja betydligt mer solel än vad du köper in och trots det ta del av de fördelar du får som mikroproducent av el.

Vanliga frågor

Vad händer om jag inte räknas som mikroproducent?

Då går du miste om viktiga fördelar såsom skattereduktionen på 60 öre per såld kWh och möjligheten att byta till ett särskilt förmånligt elavtal.

Hur blir jag mikroproducent av el?

Det enklaste är att köpa en komplett solcellsanläggning som kostar omkring 130 000 kr inklusive det gröna avdraget på 20 % av totalkostnaden. Att ha solcellerna på taket är vanligast, men du kan också ha solcellerna på marken.

Kan jag mikroproducera solel om jag bor i lägenhet?

Nej, om du bor i lägenhet kan du inte mikroproducera solel. Så kallade balkongkraftverk som främst är populära i Tyskland är inte tillåtna här i Sverige, så att ha solceller i lägenheten går inte enligt de lagar som finns idag.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Jämför solcellsofferter gratis

Gratis solcellsofferter
Upp till 4 st
Upp till 3 st
Personlig rådgivning via telefon
Solcellskalkylator
Solcellsblogg

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är och vad gör en joker inom poker?

Läs mer

Bästa VPN med stöd för PayPal-betalning

Läs mer

Vad är ante inom slots? (Förklaring + Exempel)

Läs mer

Vad är Sjunde gatan inom poker?

Läs mer
cross-circle