Sveriges 10 bästa pokerspelare genom tiderna

Här berättar vi om de 10 svenska pokerproffs som lyckats bäst på den svenska och internationella pokerscenen.

Bästa pokerspelarna i Sverige

Nedan berättar vi mer om de svenska pokerproffs vi precis nämnt.

10. Mats Iremark

Mats Iremark föddes 1982, och hans största vinst var i EPT French Open Deauville 2006 då han vann 490 000 euro.

Samma månad han vann i Frankrike vann han en mindre turnering i Österrike och tog en tredjeplats på ett annat pokerevent i Österrike. Många la märke till Iremarks framgångar. Han fick pris som "Årets Rookie" på European Poker Awards 2006, och just 2006 var det bästa året i hans pokerkarriär.

Iremark blev aldrig någon världsspelare inom poker, mycket på grund av att han prioriterade annat såsom utbildning och familj. Han spelade sin första större pokerturneríng 2006 och i skrivande stund har han inte spelat någon större pokerturneríng sedan 2014.

9. Michael Tureniec

Bild: WPT

Michael Tureniec föddes 1985 och hans största turneringsvinst var i PokerStars EPT i Köpenhamn 2011. I den turneringen besegrade han en annan svensk pokerspelare, Per Linde, med bra heads up-spel. Segern var värd ca 4 miljoner kronor.

Tureniec beskrivs som en av Sveriges bästa turneringsspelare genom tiderna. Förutom vinsten i turneringen i Köpenhamn har han också en SM-vinst på Cosmopol och ett armband i WSOP.

8. Robin Ylitalo

Robin Ylitalo började började uppmärksammas 2008 då det gick bra för honom på liveturneringar och mindre fysiska pokerturneringar. Hans genombrott kom 2013 då han vann EPT i London.

Ylitalo spelar än idag och är främst aktiv inom high stakes-turneringar, alltså turneringar med dyra buy-ins. Han är också en av få svenska pokerspelare som nått finalbordet i WPT, EPT och WSOP.

7. William Thorson

Bild: Unibet

William Thorson föddes 1983, och en av hans första och största framgångar kom 2006 då han kom på plats 13 i WSOP Main Event. Den prestationen gav honom drygt 900 000 dollar.

Under sin karriär spelande han främst i European Poker Tour (EPT). Några av de största framgångarna i EPT var att nå finalbordet i Dublin 2006, och på Bahamas och San Remo 2008. Han vann också EPT i Dortmund 2009.

William är idag inte längre ett aktivt pokerproffs. Karriären är lagd på hyllan sedan ca 2012. Han har numera ett "vanligt" jobb och är religiöst engagerad.

6. Ramzi Jelassi

Ramzi Jelassi är känd som en av de bästa turneringsspelarna i Sverige. Under Ramzi Jelassis pokerkarriär spelade han hem över 17 miljoner kr i bara prispengar. Den största turneringsvinsten var i EPT i Prag där han spelade hem 835 000 euro.

Jelassi hade ett långt uppehåll med pokern från 2013 till 2019, men spelar fortfarande in pengar idag. Även om han inte är en av de mest namnkunniga pokerspelarna i Sverige är han fortfarande en riktigt stark turneringsspelare, och en av Sveriges bästa pokerspelare.

5. Erik Sagström

Erik Sagström föddes 1983 och var en stor onlinespelare inom poker. Han var aldrig någon större turneringsspelare, men relativt bra placeringar nådde han bland annat vid turneringsspel på World Poker Tour. Han bästa turneringsinsats gav honom drygt 550 000 dollar i vinstpengar.

Sagström började med pokern tidigt och som 17-åring hoppade han av gymnasiet för att satsa på pokern. Den satsningen lönade sig bevisligen. Sagström spelade snabbt hem stora summor pengar online, och är av vissa sedd som en av världens bästa online-pokerspelare.

4. Chris Björin

Chris Björin föddes 1947 och är en veteran inom pokersammanhang. Han hade fram till år 2013 passerat 5,5 miljoner dollar i vinstpengar, och han är idag ensam svensk om att ha två armband från WSOP.

Chris Björin är riktigt stor i Las Vegas där han under ca 30 års tid radat upp mängder av bra resultat, däribland 26 topp 10-placeringar i WSOP.

3. Martin de Knijff

Bild: Flipchip

Martin de Knijff är en veteran inom pokersammanhang. Han kom trea i sin första liveturnering 1996. Turneringen ägde rum i London, och han vann ca 4 000 pund. Han största seger kom under World Poker Tour i Las Vegas 2014 då han vann över 2,7 miljoner dollar.

Martin är född 1972 och sitt pokerintresse fick han redan som 15-åring. Han började först spela 5-kortspoker, men fastnade allt eftersom för främst Omaha och Texas Holdém. De Knijff har länge bott i Las Vegas, och oss veterligen har han inte spelat poker professionellt sedan 2018.

2. Viktor Blom

Bild: Danny Maxwell

Viktor Blom föddes 1990 och är känd under pokernamnet Isildur1. Han största seger kom 2018 då han vann ett stort event i Tjeckien och fick en prissumma på strax över 1 miljon dollar. Fast Blom är främst inte känd för hur mycket han vunnit, utan det avtryck han gjort inom pokervärlden.

Viktor började spela poker som 15-åring. Sin första on-lineturnering spelade han med sin bror. Då kom han femma och vann omkring 300 dollar. Efter han fyllt 18 började Viktor spela själv och de första 50 dollar blev till 2 000 dollar på några veckor, och till 1,5 miljoner kort därefter.

En stor snackis var också hans dolda identitet. Han gick länge under pokernamnet Isildur1 utan att berätta vem han egentligen var. Det press och motståndare visste var egentligen bara att han var från Sverige.

Men under pokerturneringen Pokerstars Caribbean Adventure avslöjade han till slut att han låg bakom pseudonymen Isildur1. Någon storsnackare med pressen är han dock inte, och har aldrig varit. Han håller sig privat och har fått respekt för det.

1. Martin Jakobsson

Bild: 888Poker Spanien

Martin Jakobsson föddes 1987 och är den svenska pokerspelare som spelat hem mest pengar genom tiderna. Jakobssons största turneringsseger kom i WSOP 2014 då han spelade hem 10 miljoner dollar.

Han började spela onlinepoker som 18-åring och märkte fort att han hade talang för att spela. Han tänkte egentligen bli kock, men efter att ha spelat ett par lyckade satellitturneringar på nätet kvalade han in på allt större pokerturneringar, och därefter tog hans pokerkarriär fart på riktigt.

Som spelare är Martin lugn och ödmjuk. Han hetsar sällan upp sig och gör sällan några större misstag. Han är kanske inte den mest omtalade spelaren, men enligt oss är han bäst och då ska man också hamna på förstaplatsen på vår lista över de bästa pokerspelarna i Sverige.

Fler ikoniska svenska pokerspelare

Läs mer: Lär dig mer om poker i vår pokerordlista.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Sveriges 25 landskap från norr till söder

Läs mer

De 5 bästa hemsidebyggarna just nu

Läs mer

Lista på Sveriges alla mobiloperatörer

Läs mer

Så spelar du Omaha: guide med bilder

Läs mer
cross-circle