Vad är suited inom poker? (+ strategitips)

Här lär du dig allt om vad suited är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är suited inom poker?

Suited syftar på en starthand med två kort i samma färg i pokerspel såsom Texas Holdém. Exempel på starthänder som är suited är: 2♥ 6♥ och 8♦ 4♦.

Starthänder som har kort i samma färg och med sammanhängande valörer, såsom 2♥ 3♥ och 5♦ 4♦, är också suited, men de händerna kan också kallas för suited connectors.

Strategitips för en suited pokerhand

Innan floppen

Innan floppen, alltså pre-flop, är det generellt bra att höja med starka suited connectors såsom A♠ K♠, A♥ K♥, A♦ K♦ och A♣ K♣.

Starthänder med kort i samma färg med höga, men inte sammanhängande, valörer ska också räknas som starka. Exempel på sådana starthänder är A♠ Q♠, A♥ J♥ och Q♥ T♥. Med dessa starthänder kan du generellt höja oavsett om du sitter i tidig eller sen position vid pokerbordet.

Starthänder med kort i samma färg men med låga och osammanhängande valörer ses som svaga och rådet är i detta fall att du lägger dig. Exempel sådana händer är 2♦ 6♦, 5♥ 2♥ och 3♦ 5♦.

Likaså är sammanhängande kort med låga valörer betraktade som dåliga starthänder som du ska slänga. Exempel på sådana pokerhänder är 2♦ 3♦ och 3♥ 4♥.

Efter floppen

En generell regel när du spelar med kort i samma färg efter floppen är att du inte ska överskatta din pokerhand. Får du inte de kort du vill ha på floppen ska du överväga att lägga dig.

Du har inte lyxen att sitta med en A♥ A♦-hand och vänta på att få en träff. Med kort som är suited eller suited connectors är det vinna eller försvinna som gäller vid floppen.

Om vi säger att du har 2♦ 6♦ och det på floppen kommer A♦ Q♥ T♥ är det vanligtvis inte lönt att hänga med i potten. Din möjlighet att få färg är liten, och även om du får färg i ruter förlorar du mot andra spelare med färg som har högre ruterkort än dina (2♦ 6♦).

Även om du hade haft samma starthand (2♦ 6♦) och fått färg direkt på floppen (A♦ Q♦ T♦) hade du sannolikt förlorat i vilket fall då dina personliga kort har så låga valörer.

Har du däremot en bra starthand i samma färg såsom A♠ Q♠ och det exempelvis kommer två spader på floppen (2♠ 5♠ 8♦) har du alla möjligheter i världen att vinna utan att behöva bluffa eller semibluffa.

Du ska också tänka på att ju fler pokerspelare det sitter vid bordet, desto sämre är din hand med kort som är suited. Men ju färre spelare det är vid bordet desto bättre är din egen hand. Så om du spelar longhanded ska du vara mer försiktig med att följa med i potten än om du spelar shorthanded.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en shill inom poker?

Läs mer

Vad är bad beat inom poker? (Förklaring med bilder)

Läs mer

Vad betyder "in the air" inom poker?

Läs mer

Sveriges 5 äldsta kyrkor

Läs mer
cross-circle