Vad är ett donk bet inom poker?

Här lär du dig allt om vad ett donk bet är inom poker.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis tagit upp.

Vad är donk bet?

En donk är en åsna, därav är ett donk bet "en idiotisk satsning bara en korkad åsna skulle göra". När man gör en strategiskt dålig höjning inom poker är det alltså ett donk bet. Spelaren som gör det dåliga beslutet kallas för donkey.

Vanligtvis är donk bets inte särskilt aggressiva, utan består i regel av mindre höjningar som mer irriterar än skrämmer bort motståndarna.

Vilka fördelar finns med donk bets?

Den enda fördelen som finns är att du blir mer oberäknelig. Det är nästan bara nybörjare inom poker som inte helt fattar taktik och regler som donk-bettar. Men trots att så är fallet händer det att pokerproffs donk-bettar.

Pokerproffs donk-bettar ungefär 1,5 % av gångerna de agerar. Den största anledningen till det är för att de vill förvirra motspelarna som på grund av donk-bettingen får svårare att avgöra pokerproffsets spelstil.

Så då ska jag donk-betta ibland?

Nej, generellt ska du inte donk-betta. Experimentera gärna med lite donk bets ibland, men att göra det till en del av din strategi är absolut inte ett måste. Det finns pokerproffs som är hur framgångsrika som helst som aldrig gjort ett donk-bet i hela sitt liv.

Vilka nackdelar finns med donk bets?

Den största nackdelen är att man ofta förlorar pengar då donk-bets sällan är strategiskt försvarbara, alltså med en låg möjlighet för att du ska vinna. Även om höjningarna inte är så stora förlorar man mycket pengar i det långa loppet på att slänga pengar i sjön genom att donk-betta.

En annan nackdel är att donk-betting inte är någon egentlig strategi utan något som mest irriterar motståndarna. I stället för att donk-betta kan man lika gärna lära sig en bra pokerstrategi såsom continuation bets och check-raise.

Hur slår du en spelare som donk-bettar?

Generellt är spelare som gör donk bets nybörjare, och i regel har de inte så bra händer när de donk-bettar.

Så fort du själv har allt från en ganska bra till mycket bra hand ska du höja i ett försök att antingen få donk-bettaren att lägga sig eller att få potten så stor som möjligt då du förmodligen har bäst möjlighet att vinna.

Så genom att höja mot en donk-bettare får du två starka möjligheter att vinna varje hand:

  • Du kan få motståndaren att lägga sig.
  • Du vinner förmodligen en stor pott med de kort du har på handen.

Läs mer: Pokerordlista med alla viktiga termer inom poker.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Solceller för Bostadsrättsförening: Guide med allt du behöver veta

Läs mer

Vad är royal flush inom poker? (+ Handranking och tips)

Läs mer

Pokerspelaren Robin Ylitalo: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är en rounder inom poker?

Läs mer
cross-circle