Vad är slowspela inom poker?

Här lär du dig vad begreppet slowspela innebär inom poker. Slowspela kallas även för sandbagging och slow play.

Artikelns innehåll

Vad innebär det att slowspela inom poker?

Att slowspela är att låta bli att satsa, eller satsa mindre än befogat, i syfte att lura motståndarna att tro att du har en sämre hand än du egentligen har. Om en eller fler motståndare höjer ska du mothöja, och det är då de ramlat i den fälla du gillrat med ditt slowspel.

Exempel på hur du slowspelar

I detta exempel är det två spelare kvar vid pokerbordet: du och Basse. Du får fyrtal i ess på rivern med korten A♥–A♠–A♦–A♣–10♣.

Fyrtal är en av de bästa händerna du kan få, men hur ska du satsa för att inte skrämma iväg Basse?

Jo, i detta fall ska du passa eller höja med en låg summa så Basse blir sugen på att höja i ett försök att vinna potten utan att behöva visa sina kort.

Du passar och turen går över till Basse. Han försöker bluffa med en höjning på 200 kr fast det är precis det du vill ska hända. Du mothöjer med 400 kr.

Basse försöker fundera ut om det är värt att syna eller inte. Han tycker att de två öppna ess som finns mitt på bordet är riktiga skrämselkort, men trots det synar han på din höjning.

Det blir showdown och Basse visar upp sin färg med A♣–10♣–9♣–8♣–7♣. Det är en bra hand, men den slår inte ditt fyrtal.

Tack vare ditt slowspel vann du 600 kr av Basse på rivern. Ifall du höjt direkt med exempelvis 300 kr hade Basse kanske lagt sig och då hade du inte kunnat mjölka ur honom en slant till.

Fördelar och nackdelar med att slowspela

Du döljer handens egentliga värde

En tydlig fördel är att du döljer din pokerhands egentliga värde. Det leder i bästa fall till att motståndarna bygger upp potten medan du sitter på den bästa handen och avvaktar.

När din stora mothöjning kommer vet du att motståndarna fastnat i den fälla du gillrat, och då har ditt slowspel lyckats.

Den stora potten kan utebli

En nackdel är att motspelarna kan strunta i att höja. Då har du inget att mothöja på, och då kan potten förbli liten trots att du velat ha en mycket högre pott. Risken för att ingen höjer är som störst om du spelar mot tighta pokerspelare.

Du får inte den information du behöver

En annan nackdel är att du inte får någon bra information om motståndarnas händer då du till en början spelar så defensivt. När du slowspelar avvaktar du bara och låter andra spelare bestämma vad som händer, vilket innebär att du oftast inte får den information du behöver.

För att nämna ett exempel på detta kan vi säga att du får kåk på floppen med A♥–A♠–A♦–K♣–K♠. Den motståndare som är kvar höjer med 10 kr och du synar. På rivern passar du och motståndaren höjer med 100 kr.

Du mothöjer med 500 kr och tror att allt är som det ska. Motståndaren har gått rakt in i fällan och allt som återstår är att håva in pengarna. Men här överraskar din motståndare dig genom att höja med 1 000 kr.

Det kan vara så att din motståndare bluffar och inte har något bra, men han kan lika gärna sitta med en starkare hand såsom A♥–A♠–A♦–A♣–K♦ eller K♥–K♠–K♦–K♣–A♦.

Om du bara hade höjt vid turnen hade du förmodligen fått välbehövlig information om motspelarens hand som hade varit guld värd.

Vissa händer passar inte för slowspel

Den sista nackdelen vi nämner är att det finns pokerhänder som du inte borde slowspela på. Om du har en hand som är bra nu, men kanske inte sen, borde du inte slowspela.

Vi säger att du har handen nedan.

Din hand med triss i tior är bra just nu, men de två höga ruter som kom på floppen kan ge dina motståndare bra händer i framtiden. Likaså finns det en god möjlighet till stege eller färgstege för motståndare med klädda hålkort i sammanhängande valörer.

Höjer du smått eller passar bjuder du in motståndarna i spelet som sannolikt får se både rivern och turnen billigt, och eventuellt förvandlas din hand som var bra vid floppen till en dålig pokerhand.

Personligen skulle jag tunna ut fältet med en stor höjning redan vid floppen för att undvika eventuella suck-outs.

Är det bra att slowspela?

Ja, det är bra att slowspela om du gör det vid rätt tillfälle och inte allt för ofta. Som vi sagt innan lönar det sig att vara oberäknelig inom poker, och det är du om du blandar ditt slowspel med bluffa, c-bet och feeler bets.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vilken färg är bäst inom poker?

Läs mer

Vad är cowboys inom poker?

Läs mer

Vad betyder "in the dark" inom poker?

Läs mer

Vad är chip leader (chippledare) inom poker?

Läs mer
cross-circle