Vad är pot committed inom poker?

Här lär du dig allt om vad pot committed är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är pot committed inom poker?

Pot committed är att man har lagt så mycket pengar i potten att det inte är värt att lägga sig även om man kanske bara har en liten vinstchans.

Du har alltså så pass mycket pengar i potten, procentuellt sett till din egen stack, så det är lika bra att syna även om du sannolikt har oddsen emot dig för att vinna given.

Att bli pot committed är vanligast när du spelar med no limit-regler, och som mest ovanligt ifall du spelar poker med limit.

Läs gärna vår artikel om limit och no-limit inom poker om du vill lära dig mer om hur de vanligaste satsningsreglerna inom poker fungerar.

Exempel på att vara pot committed

Du spelar Texas Holdém i ett fullsatt ringspel och har precis förlorat en större pott. Du har 1 100 kr kvar att spela för, och lilla och stora mörken ligger på 500/1 000 kr.

Det är du som lägger in stora mörken och du får 5♠ 5♦ som hålkort. När det blir din tur att agera ligger det en höjning på 100 kr på bordet. Spelaren som höjde satt i mittenposition och alla andra spelare har lagt sig förutom du som agerar sist då du sitter vid stora mörken-positionen.

Nu kan du lägga in 100 kr och ha möjlighet att vinna en pott på 1 600 kr, eller lägga dig och ha 100 kr kvar att spela för nästa runda samtidigt som du gör en förlust på 1 000 kr. Även om motståndaren sitter på en A♥ A♠-hand har du fortfarande ca 20 % chans att vinna potten.

Då du redan är så djupt insyltad i potten, alltså pot committed, synar du med dina sista 100 pokermarker.

Motspelaren hade bara K♥ Q♠ som hålkort, vilket innebär att du fick en vinstmöjlighet på cirka 52 %. Det slutar med att du vinner given och således har lite mer pengar att röra dig med vid nästa giv.

Ha mycket pengar i potten ≠ att vara pot committed

Avslutningsvis vill vi påminna om att pot committed inte bara handlar om att du har lagt mycket pengar i potten. Du måste också ha mer att vinna än du har att förlora på att gå med i potten.

I exemplet ovan behövde du bara lägga 100 kr, alltså 1/16 av potten, för att få vara med, och då hade du samtidigt en vinstchans på minst 20 %. Pottoddsen var alltså till din fördel. En syning var värt det, och till slut vann du ju potten tack vare att du gjorde ett klokt beslut.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är crack (cracked hand) inom poker?

Läs mer

Världens 10 giftigaste ormar

Läs mer

Vad är railbird inom poker och casino?

Läs mer

5 steg för att skaffa solceller i trädgården

Läs mer
cross-circle