Vad är ett värdebet inom poker?

Här lär du dig allt om vad begreppet värdebet, eller value bet, är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är ett värdebet inom poker?

Att värdebetta inom poker är att satsa på ett sätt som gör att du får maximal utdelning i form av pokermarker när du vinner handen. Du ska bara värdebetta när du är säker på, eller nästan säker på, att du har den bästa handen vid pokerbordet.

För att lyckas med ditt värdebet ska du förenklat satsa så mycket marker som du tror motståndarna är villiga att syna på. Om motspelarna exempelvis lägger sig av ren skräck har du misslyckats med ditt värdebet.

Ett exempel på ett värdebet

Vi säger att du har 3♣ 3♦ som starthand när du spelar Texas Holdém mot din bäste vän Basse. Basse har 10♥ 9♣ som starthand, och när floppen, turnen och rivern delats ut finns följande öppna kort på bordet: 3♥ 8♥ 7♥ 6♠ 3♠.

Basse har nu stege med 6♠ 7♥ 8♥ 9♣ 10♥, medan du har fyrtal i treor 3♦ 3♣ 3♥ 3♠ 10♥. Du har garanterat bäst kort. Nu är det upp till dig att ta så mycket av Basses marker som du bara kan, och det gör du bäst med ett värdebet.

Tänk på att värdebetting inte handlar om att höja med så mycket som möjligt. Det handlar om att höja så pass mycket det bara går utan att motståndaren väljer att lägga sig.

Nu när du har ett väl dolt fyrtal med hjälp av båda dina personliga kort kan du sannolikt höja rejält utan att Basse lägger sig. Men att måtta in ett lagom högt värdebet är svårt.

Höjer du för lite och Basse synar får du inte tillräckligt med marker, men höjer du för mycket och Basse lägger sig får du inga marker alls.

Det är viktigt att våga satsa

Ett vanligt misstag när man spelar poker med en stark hand är att man inte bettar tillräckligt aggressivt. Om du till exempel har K♣ K♦ som starthand och får K♠ 3♠ K♥ på floppen har du en hand som är nästan helt oslagbar.

Ifall du har den hand vi berättade om ovan är det vanligtvis en dålig idé att slowspela, alltså att satsa mindre än befogat, i syfte att lura motståndarna att tro att du inte har en bra hand.

Men om du slowspelar i detta fall kanske du hamnar på rivern utan att någon höjt, och när du väl höjer på rivern lägger sig alla motspelare. Då har du inte fått mycket valuta för pengarna, och då ångrar du nog att du inte värdebettade redan från floppen.

Vill du slowspela ibland och således lura in motståndarna i en fälla går det bra, men om du slowspelar så tänk på att variera ditt spel med bland annat värdebets och c-bets.

Men om du höjer kanske alla lägger sig?

Jo, så kan det bli, men då har du i alla fall gjort ditt bästa för att maximera det antal pokermarker du vinner. Sett ur ett längre perspektiv är det bättre att höja än att ligga och smålura och hoppas på att någon höjer stort eller bluffar.

Så bli inte förbannad om alla lägger sig ifall du har en monsterhand. Ifall motståndarna ändå lägger sig redan vid exempelvis floppen skulle du inte kunnat mjölka ur dem så mycket pokermarker vid senare rundor i vilket fall.

Hur värdebettar man på rivern?

Vid rivern, alltså vid den sista satsningsomgången, ska du inte heller vara rädd för att höja rejält. Ett klassiskt nybörjarmisstag är att betta för lågt och vinna för lite pengar om motståndaren synar, och ett annat är att checka i hopp att motståndarna ska bluffa så du kan återhöja.

Men att vara feg vid rivern lönar sig inte i det långa loppet, vilket vi förtydligar nedan.

Räkneexempel

Det finns 200 kr i potten vid rivern och du spelar bara mot en motståndare, din gode vän Basse. Om du höjer med 20 kr synar basse 7 gånger av 10. Men om du höjer med 100 kr synar basse 2 gånger av 10.

Sett över 10 spelade händer med förutsättningarna vi nämnt ovan vinner du enligt nedan.

  • När du höjer med 20 kr och Basse synar 7 gånger vinner du sammanlagt 140 kr (20x7=140)
  • När du höjer med 100 kr och Basse synar 2 gånger vinner du sammanlagt 200 kr (100x2=200)

Exemplet ovan är bara påhittat och grundat på egna spekulationer. Men vi vill säkert säga att du tjänar på att höja rejält vid rivern när du har kort som befogar det. Särskilt när du spelar mot aggressiva pokerspelare och/eller nybörjare som i regel är för nyfikna (benägna att syna) för sitt eget bästa.

Hur nöjd var du med innehållet?

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är four flush inom poker?

Läs mer

Lär dig spela blackjack på några minuter

Läs mer

Sveriges 20 största städer

Läs mer

Så bluffar du i poker: 3 steg för att lyckas

Läs mer
cross-circle