Vad är multipott inom poker?

Här berättar vi vad en multipott, som ibland också kallas för multi-way pot, är för något.

Artikelns innehåll

Vad är en multipott?

En multipott är en pokerpott där tre eller fler spelare finns med. För att det ska vara en multipott måste en spelare satsa exempelvis 10 kr, och efter det ska minst tre spelare syna på den ursprungliga satsningen.

Ett generellt råd när det är en multipott vid bordet är att aldrig höja med mer än 50 % av pottens värde. Din del av potten, det vill säga din equity, är i princip aldrig så stor att en höjning på över 50 % av pottvärdet lönar sig.

Exempel på en multipott

  • Du satsar 100 kr
  • Frasse lägger sig
  • Basse synar
  • Masse synar
  • Maja lägger sig
  • Lasse synar

Det är nu en multipott vid bordet.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Strategitips vid multipott-spel

Bluffa inte

När du är i en stor pott med minst tre spelare förutom dig är det dumt att bluffa eller semibluffa.

När det är en multipott vid bordet är det i princip alltid minst en spelare som har en bra hand, och hon kommer sannolikt syna din svagare hand oavsett om du vill det eller inte.

Spela inte med mediokra kort

När det är en multipott är det sannolikt många som har bra kort, och då räcker det nästan aldrig att gå med i potten ifall du har en medioker hand såsom A♦ 9♦ eller K♥ 6♥.

Det blir nästan alltid en showdown, och då är vinstchanserna inte mycket att skryta om ifall du har en medioker pokerhand.

Slowspela inte

När du är med i en stor pott är det bara dumt att låta motståndarna få gratiskort. Höj om det är befogat eller passa dig fram om det är taktiskt rätt sett till den hand du har, men slowspela borde du inte göra.

Att slowspela är att spela försiktigt med bra kort på handen i syfte att lura motståndarna att du har dåliga kort. I en multipott är det som sagt taktiskt fel att slowspela. Slowspel passar bättre när du är med i en mindre pott.

Spela försiktigt med draghänder

Om du har en draghand, alltså en hand som inte är bra just nu men kan bli bra sen, är det bäst att passa dig fram vid en multipott. När du passar gör du det du kan för att hålla pottens storlek på en låg nivå samtidigt som du maximerar din möjlighet att få gratiskort som kan ge dig den hand du vill ha.

Men om du i stället börjar höja stort när du exempelvis är ett kort från stege eller färg kan du lätt hamna i en sits där det inte är värt att syna. Detta då potten växt så lavinartat att du inte längre har pottodds som är bra nog för att det ska vara värt att syna.

Spela försiktigt i tidig position

Om du sitter i tidig position är du först eller bland de första att agera vid pokerbordet. Det betyder att du mer eller mindre spelar i blindo.

Du har alltså inte en aning ifall det kommer stora höjningar efter du agerat, vilket innebär att den pokerhand du har är mer osäker att spela än om du suttit i sen position.

Så ifall du sitter i tidig position i en multipott ska du veta att den hand du har är mycket svagare än om du hade haft exakt samma hand i sen position. Det är därför mer befogat att spela defensivt när du sitter i tidig position vid en multipott.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

De 10 bästa starthänderna i Texas Holdém

Läs mer

Vad är en dealer inom poker och kortspel?

Läs mer

Vad är onlinepoker (eller internetpoker)

Läs mer

Världens 10 smartaste djur

Läs mer
cross-circle