Hur fungerar en pokerturnering?

Här berättar vi allt du behöver veta om hur en pokerturnering fungerar.

Artikelns innehåll

Vad är en pokerturnering?

En pokerturnering är en tävling där alla deltagare betalar en inköpsavgift, och för den avgiften får alla spelare lika många marker. Den som får slut på marker åker ut, den sista spelaren som är kvar vinner turneringen.

Ovanstående förklaring är förenklad, men det är samtidigt en bra och kort beskrivning som säger vad en pokerturnering är. Vi kommer vara mer detaljerade här nedan.

Inköpet

För att vara med i en pokerturnering måste du betala en inköpsavgift som även kallas buy-in. Nästan hela inträdesavgiften går till vinstpengarna för turneringen, och en liten del av avgiften går till den pokersida som arrangerar turneringen i form av rake. En normal rake för en pokerturnering är mellan 5–10 %.

Hur sitter man?

Oavsett om du spelar en pokerturnering på nätet eller live får du sitta på en slumpmässigt utvald plats på ett slumpmässigt utvalt pokerbord.

Allt eftersom spelare åker ur turneringen får du vara beredd att flytta på dig ifall tävlingsledarna säger att du ska göra det. Alla pokerturneringar blir nämligen roligare och mer rättvisa när det finns ett jämnt, eller åtminstone ganska jämnt, antal spelare vid varje pokerbord.

Om det går bra för dig vid en flerbordsturnering hamnar du till slut vid ett finalbord tillsammans med alla övriga spelare som spelat riktigt bra.

Hur många marker får man?

När du spelar en pokerturnering får du generellt marker motsvarande 100 big blinds. Så om small och big blind är 1/2 euro startar du med pokermarker för 200 euro.

Tänk också på att pokermarkerna inte har något egentligt värde vid en pokerturnering. Det är bara den plats du kommer på som avgör hur mycket pengar du vinner.

Värdet för small- och big blinds höjs

De obligatoriska insatserna small och big blind har till en början ett lågt värde som ökas på hela tiden. Detta för att belöna offensivt spel och för att pokerturneringen inte ska hålla på i evigheter.

Ett exempel på normala höjningar för blinds är:

 • Inledningsvis är det 10/20.
 • Alla spelar i 12 minuter, sen gäller nästa summa.
 • Den nya summan är 12/24.
 • Alla spelar i 12 minuter, sen gäller nästa summa.
 • Den nya summan är14/28.
 • Alla spelar i 12 minuter, sen gäller nästa summa.
 • Den nya summan är 16/32.
 • Alla spelar i 12 minuter, sen gäller nästa summa.
 • Den nya summan är 18/36.

Sen fortsätter höjningarna fram tills det att en turneringsvinnare finns.

Vilka typer av pokerturneringar finns?

Här nedan berättar vi om de vanligaste pokerturneringarna som du kan spela.

Flerbordsturneringar

Vid en flerbordsturnering finns det spelare nog för att fylla två pokerbord eller fler. Vanligtvis har flerbordsturneringar många deltagare och höga vinstsummor.

Freezeoutturneringar

Vid en freezeoutturnering får alla spelare ett visst antal marker, och när de är slut är man ute. Du kan med andra ord varken göra re-buys eller add-ons.

Exempelregler
 • Du får 5 000 marker att spela för.
 • När dina marker är slut har du åkt ut, om du inte vinner vill säga.

Rebuyturneringar

Vid turneringar med re-buys får du fylla på med fler marker ifall du fått slut på marker. Hur många gånger du får fylla på med nya marker och när du får göra det bestäms av tävlingsledaren.

Exempelregler
 • Du får 5 000 marker att spela för.
 • Du får köpa köpa nya spelmarker en gång ifall de skulle ta slut.
 • Att köpa nya marker kostar lika mycket som inköpet för turneringen.

Add on-turneringar

Vid add on-turneringar får du köpa fler marker under turneringens gång för att öka på din vinstmöjlighet. Vanligtvis får du bara köpa fler marker under turneringens första speltimmar, och att köpa fler marker efter alla marker tagit slut tillåts inte.

Exempelregler
 • Du får 5 000 marker att spela för.
 • Du får köpa fler marker totalt 2 gånger, men bara så länge det sker innan första uppehållet som är efter 2 timmars spel.
 • Du får köpa fler marker redan från start, och då börjar du med 10 000 marker i stället för 5 000.
 • Inköpet för turneringen är samma som priset för varje add-on.

Turbo poker-turneringar

Turbo poker-turneringar tar generellt slut snabbare än andra pokerturneringar, och detta då värdet för lilla och stora mörken blir högre och högre i en mycket snabbare takt än vanligt.

I en vanlig pokerturnering höjer man normalt avgiften för lilla och stora mörken var tionde minut. Men vid turbo poker-turneringar höjer man generellt de obligatoriska insatserna ungefär var 3–5:e minut.

Det finns också hyper turbo-turneringar i poker med ännu snabbare höjningar av stora och lilla mörken.

Deep stack-turneringar

Vid deep stack-turneringar får du vanligtvis 500 big blinds att spela för i stället för ca 100 som är normalt vid övriga pokerturneringar. Det blir därför särskilt stora potter vid dessa typer av turneringar, vilket gör att de generellt pågår under en längre tid än andra pokerturneringar.

Bountyturneringar

Vid bountyturneringar har du och alla andra spelare skottpengar på er. Det betyder att du vinner 10 kr om du slår ut en annan pokerspelare om skottpengarna är 10 kr per spelare.

Skottpengar delas ut utöver de vanliga prispengarna, så idealt vinner du både vanliga prispengar och skottpengar för de spelare du slagit ut. En sak som gör dessa turneringar så pass underhållande är att nästan alla spelar aggressivt för att försöka slå ut så många spelare som möjligt.

Exempel
 • Du och alla andra spelare har 100 kr i skottpengar.
 • Du slår ut 10 spelare innan du själv åker ur turneringen och hamnar på en femte plats.
 • Du får 1 000 kr för att ha slagit ut 10 spelare och 2 000 kr för din femteplats.

Freerollturneringar

Om du är ny inom poker är det bäst att inte vara med i de dyraste turneringarna, utan att främst spela freerolls som ger dig gratis träning och en möjlighet att vinna riktiga pengar utan risk.

Exempel
 • Du går med i en freerollturnering som alltid har ett inköp på 0 kr.
 • Du förlorar och får inget annat än gratis träning, eller vinner och får riktiga pengar och/eller en plats i en betald pokerturnering.

Satellitturneringar

Satellitturneringar har eftertraktade priser i form av gratis inträde till större pokerturneringar såsom WSOP, EPT eller Poker-SM. Att spela och vinna ett gratis inträde är ett billigt sätt att vara med i en riktigt stor pokerturnering utan att behöva betala de ofta hutlöst höga inköpen.

Exempel
 • Du betalar 1 000 kr för att får vara med i en satellitturnering.
 • Statistiskt sett vinner en deltagare på 15 en plats i den större turneringen. Värdet för inträdet till den större turneringen är 15 000 kr.
 • Du vinner en plats i den större turneringen eller åker ut.

Shootoutturneringar

Vid shootoutturneringar i poker spelar du först vid ett pokerbord precis som vanligt. Vinnaren vid det bordet går vidare till nästa pokerbord med andra bordsvinnare, och så fortsätter det tills du är vid finalbordet.

Vad du får i prispengar och när du får prispengar varierar, men generellt går du plus ifall du klarar dig vidare till finalbordet.

Heads up-turneringar

Vid heads up-turneringar spelar du en mot en i en utslagsturnering där vinnaren går vidare och förloraren åker ut. Turneringar där du spelar poker heads up är snabba och underhållande, och finns att spela hos nästan alla pokersidor.

Sit and go-turneringar

Sit and go-turneringar spelas på ett och samma pokerbord där det finns en gräns för hur många spelare som får plats. Om gränsen är 9 spelare påbörjas turneringen när 9 spelare betalat inträde och fått sina marker.

Skillnader mellan pokerturneringar och cash games

Här nedan berättar vi om de vanligaste skillnaderna mellan pokerturneringar och cash games, alltså vanligt pokerspel vid ett pokerbord som du kan lämna när du vill.

 1. Det kostar pengar i form av inköp att spela en turnering, men inköp krävs inte vid cash games.
 2. Stora och lilla mörken höjs vid turneringar, men är densamma vid cash games.
 3. Vid pokerturneringar finns färdiga prissummor för olika placeringar, men vid cash games vinner/förlorar du de marker du har på bordet.
 4. Pokerturneringar tar vanligtvis flera timmar medan cash games tar slut när du vill att de ska ta slut.
 5. Du kan bli eliminerad i en turnering, men du kan aldrig bli eliminerad från ett cash game. Då är det bara att köpa fler marker så är du igång och spelar igen.
 6. Variansen är stor inom turneringspoker; generellt vinner du mycket pengar eller ingenting. Vid cash games är variansen vanligtvis betydligt lägre än vid turneringsspel.

Hur många vinner prispengar?

I en pokerturnering är det mellan ca 10–30 % av deltagarna som vinner prispengar, alltså går plus. Så om en pokerturnering har 500 deltagare måste du generellt komma på plats 100 eller bättre för att gå plus. Att vinna prispengar när du spelar en pokerturnering kallas för att hamna på pengaplats.

Hur många kan vara med på en pokerturnering?

Det kan vara med från 3 till miljontals spelare i en pokerturnering. Du kan till exempel spela en turnering mot 2 vänner, men du kan lika gärna delta i en turnering i onlinepoker som har omkring 2 miljoner deltagare eller mer.

Vilka pokerturneringar finns för proffsspelare?

För pokerproffs finns i huvudsak tre större pokerturneringar:

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Blå bild: Ladda ner en blå bild gratis

Läs mer

Vad är en VPN-tjänst egentligen?

Läs mer

Pokerspelaren Phil Ivey: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är freeroll inom poker?

Läs mer
cross-circle