Vad är varians inom poker?

Här lär du dig allt om vad varians är inom poker.

Artikelns innehåll

Vad är varians inom poker?

Varians handlar om att det finns perioder inom poker då du förlorar eller vinner mycket pengar. Det är den korta förklaringen, men det kommer en längre nedan.

En lite mer teknisk förklaring är att varians är skillnaden mellan hur mycket pengar du borde ha vunnit rent procentuellt jämfört med hur mycket du vunnit i verkligheten. Om du förväntar dig vinna 500 kr på poker varje månad och i stället förlorar 500 kr är variansen 1 000 kr.

Exempel på varians

Du spelar som en maniac och går all in på precis alla starthänder när du spelar Texas Holdém. Men du har faktiskt tur och får par i ess fem händer i rad.

Förutsatt att du bara har en motståndare, och själv har par i ess som starthand vinner du procentuellt sett 85 % av de händer du spelar. I en värld där varians inte finns betyder det att du vinner 5 av 6 pokerhänder.

Men nu blir det så att du förlorar alla fem händer du deltar i. Så variansen blir i detta fall de 5 gånger du måste köpa nya marker för du precis förlorade alla marker med dina all in-satsningar.

Varför finns det varians inom poker?

Det finns varians inom poker för att poker är ett spel där både tur och skicklighet spelar roll.

Turen påverkar främst den kortvariga variansen inom poker. Du kan vinna med A♠ A♥ som starthand tre gånger i rad mot en av världens bästa pokerspelare som i sin tur bara får skräpkort. Men i det långa loppet är det nästan bara skicklighet som avgör.

Vilka faktorer påverkar variansen inom poker?

Det är i huvudsak tre faktorer som påverkar variansen inom poker.

Hur du spelar

Om du spelar aggressivt har du nästan alltid en högre varians än om du spelar tight, det vill säga passivt.

Turnering eller cash game

Om du deltar i en stor flerbordsturnering i poker är sannolikheten stor för att du antingen vinner mycket pengar eller inga pengar alls. Variansen är alltså stor oavsett hur det går.

Men om du i stället spelar vid ett vanligt pokerbord som du kan lämna när du vill, det vill säga ett cash game, är det lättare att hålla en jämn varians.

Detta då man generellt vinner och förlorar ungefär lika mycket, och därför oftast har en jämnare bankrulle än om man spelat en flerbordsturnering.

Bettingregler

Om du spelar poker med limit, alltså med satsningsbegränsning, är det nästan alltid en lägre varians än om du spelar vid ett pokerbord utan satsningsbegränsning, alltså med no limit. Variansen är med andra ord högre vid no limit-poker för att det finns mer pengar på spel vid varje pott.

Hur påverkas du som spelare av varians?

Som spelare påverkas du i huvudsak på tre sätt.

Det är svårt tolka kortsiktiga resultat

Om det går bra en stund vid pokerbordet är det svårt att veta om det går bra för att du spelar bra, eller för att du bara har tur med korten.

Du kan förlora trots att du spelar taktiskt rätt

Det är fullt möjligt att spela taktiskt perfekt poker men trots det förlora pengar ifall man bara får dåliga kort. Ibland gör den varians som finns inom poker att det går dåligt, och det finns inget man kan göra åt den saken. Det är bara att andas djupt och tänka på att inte tilta.

Nybörjare kan vinna trots att de spelar dåligt

Det finns nybörjare som spelar slarvigt men trots det vinner stora potter. Detta tack vare att de just nu får de kort de behöver av dealern.

Det är bra att variansen gör att nybörjare inom poker vinner med jämna mellanrum. Om inte variansen funnits skulle nybörjare förlora nästan hela tiden och därmed sannolikt slutat spela poker nästan direkt.

Men tack vare inslaget av tur och slumpmässighet inom pokern tycker nästan alla det är kul att spela poker när de väl vet hur de gör.

Medelvärde: 5 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är Spelinspektionen?

Läs mer

De 10 bästa starthänderna i Texas Holdém

Läs mer

Vad är showdown inom poker?

Läs mer

Vad är en mekaniker inom poker?

Läs mer
cross-circle