Vem kom på poker? (Pokerns historia)

Här får du ett så tydligt svar som vi kan ge dig gällande var pokern kommer ifrån.

Artikelns innehåll

Vem kom på poker?

Vem som kom på poker vet man inte, men man antar att pokern härstammar från gamla europeiska kortspel från 1700-talet.

Pokern mellan 1800–1900

De kortspel som spelades i Europa tog migranter med sig från Europa till USA, och i början av 1800-talet började man spela något som liknar modern poker i New Orleans, USA.

Poker blev än mer populärt under det amerikanska inbördeskriget som varade mellan 1861–1865. Under Vilda västern-perioden i USA, alltså 1865–1895, fick pokern ytterligare ett uppsving. Det finns många böcker och berättelser om hur man spelade poker under Vilda Västern-eran.

Det finns även intressanta pokermyter från Wild West-eran. För att nämna ett exempel sägs det att Vilda Västern-legendaren blev ihjälskjuten 1876 med en pokerhand som efter hans död började kallas för död mans hand.

Pokern mellan 1900–1990

Pokern ökade snabbt i popularitet mellan 1900–1990, och det finns två stora anledningar till det: Texas Holdém och pokerturneringen World Series of Poker.

Texas Holdém kommer som namnet antyder från Texas, och närmare bestämt staden Robstown. Detta kortspel gick från att vara ett lokalt kortspel i början av 1900-talet till det mest populära pokerspelet som fanns, och än idag är Texas Holdém det mest populära pokerspelet i världen.

Under 1970-talet fick pokern ytterligare ett uppsving tack vare den tv-sända turneringen World Series of Poker, eller WSOP. Andra stora pokerturneringar som uppstått genom åren är World Poker Tour (WPT) och European Poker Tour (EPT).

Pokern mellan 1990–2000

Mellan 1990 och 2000 kom internet, och i förlängningen alla pokerklienter och pokersidor som gjorde det möjligt för alla att spela onlinepoker.

Många av de bästa svenska pokerspelarna genom tiderna började spela onlinepoker och gick sen över till att både spela nätpoker och stora livepoker-turneringar.

Pokern mellan 2000–2010

Mellan 2000–2010, eller närmare bestämt mellan 2003–2006, kom pokerboomen då intresset för poker och främst Texas Holdém ökade lavinartat. Under pokerboomen gick pokern från att vara något av ett särintresse till något som i princip alla spelade både hemma och på nätet.

Efter 2006 avtog intresset för poker. Den breda massan hittade andra saker att göra, men trots att intresset minskat fanns det många aktiva pokerspelare kvar i både Sverige och resten av världen.

Pokern efter 2010

Efter 2010 har tillväxten för pokern varit stabil. Ingen ny pokerboom har kommit, men det har inte heller funnits några större dalar att tala om. En rolig detalj är också att pokern blev klassad som en sport av IOK 2011 och är det än idag.

Deltagarantalen för de flesta större pokerturneringar ökar år för år, och även om inte alla spelar poker nuförtiden har pokern en viktig plats hos många svenskar.

Läs mer: Pokerordlista: Alla viktiga termer inom poker

Medelvärde: 5 Antal betyg: 1

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Sveriges bästa herrfotbollsspelare genom tiderna

Läs mer

Pokerspelaren Bryn Kenney: Karriär och biografi

Läs mer

Så spelar du Sjustöt (Seven Card Stud)

Läs mer

Sveriges 10 minsta kommuner

Läs mer
cross-circle