Europas 10 största städer

Här berättar vi om Europas största städer och ger dig såväl fakta som bilder om varje stad.

Värt att nämna är att vi strukit en solklar etta på listan, nämligen Istanbul som är Turkiets huvudstad. Av FN räknas Istanbul som asiatiskt trots att omkring 65 % av befolkningen bor på den europeiska sidan.

Stadens handelscenter och kulturella center ligger också i den europeiska delen. Men trots att så är fallet diskvalificerar vi Istanbul då en betydande del av staden inte ligger i Europa.

Listan tar upp befolkningen för stadsområdet som har gemensam administration och gemensamt styre. Alla befolkningstal är avrundade till närmaste hundratusental.

Lista över Europas största städer

Nedan berättar vi mer om alla städer i mer detalj.

10. Minsk (2 miljoner inv.)

Bild: Wikimedia

Minsk är huvudstad och största stad i landet Belarus. Staden är bland annat känd för sina museer, universitet och ortodoxa kyrkor. Minsk är också en viktig knutpunkt för transporter inom Belarus. Inom staden finns också mycket kulturellt viktiga byggnader och en stark tillverkningsindustri.

Belarus rykte, och därmed även Minsks, har inte mått väl av deras auktoritära styre. De mänskliga rättigheterna känns oviktiga och kompanjonskapet med Ryssland lockar inte turister.

9. Paris (2,1 miljoner inv.)

Paris är huvudstad i Frankrike och även landets största stad. Lär dig gärna mer om Paris i vår artikel där vi berättar om de största städerna i Frankrike.

8. Bukarest (2,2 miljoner inv.)

Bukarest är Rumäniens huvudstad och största stad. Bukarest är också landets ekonomiska, kulturella och industriella centrum. Staden har en stor tjänstesektor med många banker och huvudkontor för större företag såsom Dacia och Petrom.

Bukarest har blivit en allt större turiststad. Efter att Rumänien varit en lydstat åt Sovjetunionen har efter Murens fall landet närmat sig Västeuropa allt mera. EU-inträdet har betytt mycket och Bukarest har fått ett uppsving.

7. Rom (2,7 miljoner inv.)

Rom är huvudstad och största stad i Italien. Staden är bland annat känd för Colosseum, Konstantinbågen, sina många kyrkor och sina universitet. Rom fungerar också som en knutpunkt för landets transportnät.

Rom tillhör Europas allra största turiststäder och det med all rätt. Rester från romartiden finns att beskåda i stor mängd. Den katolska kyrkan har sitt säte här med Vatikanstaten och Peterskyrkan.

6. Kiev (3 miljoner inv.)

Kiev är huvudstad och största stad i Ukraina. Staden beskrivs ofta som Östeuropas kulturella, vetenskapliga och industriella centrum. Här finns många universitet, högskolor och kulturellt viktiga minnesmärken.

Vad en hel värld undrar är självfallet hur förstörd staden visar sig vara efter den ryska aggressionen och hur återuppbyggnaden ska kunna återställa Kiev.

5. Madrid (3,5 miljoner inv.)

Madrid är Spaniens huvudstad och största stad. Denna huvudstad, belägen mitt i Spanien, är bland annat känd för sina museer, sitt nattliv, sin industri och sina fotbollslag Real Madrid och Atlético Madrid.

Staden fick fara hemskt illa under det Spanska inbördeskriget på 1930-talet, men återuppbyggdes och utvecklades starkt, inte minst efter EU-inträdet.

4. Berlin (3,9 miljoner inv.)

Berlin är huvudstad och största stad i Tyskland. Läs gärna om Tysklands största städer för att lära dig mer om Berlin.

3. Sankt Petersburg (5,6 miljoner inv.)

Sankt Petersburg ligger vid Finska viken och är Rysslands näst största stad, och är även ett populärt resmål bland ryssar. Här finns en av Europas största hamnar som tillsammans med stadens industri är viktig för hela Rysslands ekonomi.

Staden, som tidigare hette Leningrad, ligger i västra Ryssland och genom staden flyter floden Neva.

Turismen har varit stark i Sankt Petersburg. Mest känt är kanske Eremitaget, möjligen världens finaste konstmuseum med otroliga samlingar. Här finns också Vinterpalatset där de tidigare tsarerna bodde.

En av deras vänorter är Los Angeles som är en av USA:s största städer.

2. London (10,3 miljoner inv.)

London är huvudstad och största stad i Storbritannien och provinsen England. Om du vill lära dig mer om London rekommenderar vi att du läser vår artikel om Storbritanniens största städer.

1. Moskva (13,1 miljoner inv.)

Moskva är Rysslands huvudstad och Europas största stad (förutsatt att man inte räknar den turkiska staden Istanbul som en del av Europa). Moskvas äldsta och mest betydelsefulla del är Kreml där landets parlament finns.

Viktiga sevärdheter i staden är bland annat Kristus Frälsarens katedral, Vasilijkatedralen och Röda torget. Staden är även centrum för landets ekonomi, kultur, sport, media, transport och industri.

Medelvärde: 4.4 Antal betyg: 7

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Lär dig spela roulett på bara några minuter

Läs mer

Så spelar du Razz (Regler + Tips och Bilder)

Läs mer

Chilimobil Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer

Vad är iPoker? (+ vilka använder det?)

Läs mer
cross-circle