Tysklands 10 största städer

Tyskland är Västeuropas klart folkrikaste land. I samband med murens fall i november 1989 blev det en 80-miljonersnation. Tyskland är inte bara folkrikast utan har också den starkaste ekonomin. Man brukar säga att Tyskland är motorn i den europeiska ekonomin.

Tysklands inflytande i EU är mycket stort. Även om Tyskland är folkrikt och inflytelserikt så är ju landet till ytan betydligt mindre än Sverige.

Här berättar vi om de största städerna i Tyskland. Alla siffror om folkmängd är avrundade till närmaste tusental. Tänk på att i befolkningstalen är inte förorterna inräknade.

Lista över Tysklands största städer

Nedan berättar vi mer om de städer vi precis nämnt.

10. Essen (584 000 inv.)

Bild: Zairon

Essen är en stark industristad med stora företag inom energi-, stål- och verkstadsindustri. Staden har också ett flertal lite yngre universitet och högskolor som har en gott internationellt rykte.

En lite rolig detalj är att Essen har Tammerfors som vänort, som är en av Finlands största städer. Två ytterligare vänorter är Tel Aviv, Israel och Sunderland, Storbritannien.

9. Dortmund (589 000 inv.)

Bild: Eurext

Dortmund hittar du vid Dortmund-Ems-kanalen. Det är ett stort industricenter för Tyskland, och har Europas största industrihamn.

Staden var tidigare stor inom kolbrytning och ölbryggeri. Idag finns inga gruvor kvar, och det är endast ett större bryggeri som fortfarande är verksamt i form av DAB-bryggeriet. Staden har idag en stor grossistverksamhet, bland annat inom livsmedel.

Härifrån kommer också det kända fotbollslaget Borussia Dortmund. Du hittar även Tyska fotbollsförbundets fotbollsmuseum här.

8. Leipzig (594 000 inv.)

Bild: Appaloosa

Leipzig ligger omkring 20 mil söder om Berlin och är en viktig knutpunkt för den tyska industrin. Här har Porsche öppnat en fabrik där de tillverkar några av sina lyxigaste modeller. BMW har också en fabrik här som de öppnade 2005.

Staden har en stor flygplats, Leipzig/Halles, och är känd för sina många mässor. Den mest kända mässan är bokmässan i Leipzig.

7. Düsseldorf (613 000 inv.)

Bild: GraphicArchy

Düsseldorf är i huvudsak känd för tre saker: sin industri, sin stora flygplats och sin kultur. Stadens industri inkluderar bland annat tillverkning av kemiprodukter, elektronik och livsmedel.

Den kultur som är mest känd är stadens museer och konstsamlingar. Staden har även en av Europas mest välkända konstakademier: Kunstakademie Düsseldorf. Stadens äldre stadskärna är också känd som världens längsta bardisk med sina många ölstugor. Det kan sannolikt också klassas som kultur.

Düsseldorfs internationella flygplats (DUS) är i sin tur Tysklands tredje största flygplats. Där kan du åka till omkring 180 destinationer, och det finns cirka 70 flygbolag att välja på.

6. Stuttgart (624 000 inv.)

Bild: Andreas Preface

Stuttgart är särskilt stort inom forskning, utbildning och bilindustri. Här finns det flest akademiska och forskningsinriktade arbetsplatser i hela Tyskland. Staden lägger stora summor på forskning varje år, och har två universitet och åtta fackhögskolor.

Läs mer: Listor över världens rikaste länder och världens fattigaste länder.

Tack vare att biltillverkarna Daimler AG (Mercedes-Benz) och Porsche finns här räknas staden som en av världens fyra bilhuvudstäder. De andra tre bilhuvudstäderna är Toyota (Japan), Detroit (USA) och Turin (Italien).

5. Frankfurt (764 000 inv.)

Frankfurt ,fullständigt namn: Frankfurt am Main, hittar du i västra Tyskland vid floden Main. Unikt med Frankfurt är också att de har en "skyline", alltså en horisont med stora byggnader såsom skyskrapor. Att det finns en skyline i en stad är ovanligt i både Tyskland och Europa som helhet.

Frankfurt är också känt för sina mässor inom främst musik- och fordonsindustri. Staden har många banker och kallas därför ibland lite skämtsamt för Bankfurt. Här finns Europeiska centralbanken för de länder i EU som har euro som valuta.

4. Köln (1 080 000 inv.)

Bild: Andreas Tille

Köln har ett kulturarv på omkring 2000 år, bland annat i form av den gotiska katedralen Kölnerdomen. Staden är en stor handelsmetropol och stor inom media. Film- och mediasektorn är faktiskt störst i landet. Det finns även många stora bok- och tv-bolag här.

3. München (1 500 000 inv.)

München är en stad som är känd för mycket, däribland Oktoberfest och tekniska museet Deutsches Museum. Staden är en betydande industristad. Många stora tyska företag har sina huvudkontor här, däribland Siemens och BMW.

Staden är även känd för sitt fotbollslag FC Bayern München som tagit fler ligatitlar än något annat tyskt klubblag.

2. Hamburg (1 800 000 inv.)

Bild: Iris Dorff

Hamburg är en av Tysklands viktigaste städer. Här finns en av Europas största containerhamnar, och rent ekonomiskt är staden oumbärlig. Hamburg har ett av de högsta BNP:erna per capita inom hela EU.

Sammanlagt finns det 120 000 företag här. De viktigaste verksamheterna finns inom flygindustri, fordonstillverkning, livsmedel, elektronik och bank och försäkring.

1. Berlin (3 700 000 inv.)

Berlin: Thomas Wolf

Berlin har bara under senaste århundradet haft en kaotisk historia. Under andra världskriget var det Tysklands huvudstad och efter kriget delades staden upp i Öst -och Västberlin. Staden låg då i Östtyskland .

Efter murens fall och Tysklands återförening den 3 oktober 1990 kom så Berlin att bli Tysklands huvudstad igen. Berlin är inte bara huvudstad utan också största stad i Tyskland. Staden är en av Europas mest kända och besökta metropoler, och ett stort europeiskt handels- och kulturcenter.

Som vänort har de bland annat en av Kinas största städer, nämligen Peking. Övriga kända vänorter är Paris och Los Angeles.

Berlin är också stort inom utbildning och forskning. Här finns hela 45 högskolor och 4 universitet med tillsammans strax över 170 000 registrerade studenter.

Medelvärde: 3 Antal betyg: 2

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är flop (eller floppen) inom poker?

Läs mer

Vad är cardroom inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren Justin Bonomo: Karriär och biografi

Läs mer

Pokerspelaren Bryn Kenney: Karriär och biografi

Läs mer
cross-circle