Världens 20 rikaste länder

Det finns många sätt att mäta rikedom i ett land. Att ta hänsyn till BNP är vanligast, och det är vad vi kommer att göra i denna artikel.

Vi kommer först förklara vad BNP är och vilka begränsningar och fördelar det finns med den mätmetoden. Efter det berättar vi vilka 20 länder som är rikast i världen just nu.

Genväg: Hoppa till listan.

BNP per capita

BNP är ett mått på värdet på alla varor och tjänster som tillverkas i ett land under ett års tid. För att få reda på BNP per capita, det vill säga BNP per person, tar man BNP och dividerar det med antalet invånare landet har. Tumregeln säger att ju högre BNP per capita är desto högre är levnadsstandarden i landet.

Det finns begränsningar

BNP per capita är ingen exakt måttstock på ett lands välfärd och rikedomar. BNP per capita berättar inte hur överskottet fördelas mellan befolkningen.

Låt oss titta på exempelvis Qatar. En mycket liten andel tjänar kopiösa mängder medan den stora massan har mycket små inkomster. De rikas otroliga inkomster gör ändå att landets BNP/capita blir mycket hög.

BNP säger inget om vad som tillverkas. Blir vi lyckligare av att det tillverkas allt mera vapen. All miljöskadlig verksamhet höjer BNP:n men blir världen bättre för det?

Sen är det så att mycket inte räknas in i BNP:n såsom ideellt arbete, hemarbete och svartarbete.

Valutan för BNP per capita

BNP per capita mäts i internationella dollar vars kurs är exakt samma som amerikanska dollar. I denna artikel avrundar vi ländernas BNP per capita till närmaste hundratal.

Lista över världens 20 rikaste länder

Nedan berättar vi om de länder vi precis tagit upp i större detalj.

20. Belgien (BNP/capita 50 900 dollar)

Belgien är bland annat känt för sin choklad- och öltillverkning. De har en stark tjänstesektor som står för 75 % av landets BNP. Jordbruk har de också, men det står bara för 1 % av Belgiens BNP.

Precis som Sverige är Belgien starkt beroende av exportinkomster. Några naturresurser att tala om har inte Belgien. De importerar råvaror från andra länder, låter sin industri förädla dem och exporterar bland annat medicin, bilar, kemikalier och elektronik.

19. Finland (BNP/capita 51 200 dollar)

Finland är ett rikt land som har en stark tillverkningssektor. De tillverkar främst elektronik. Landet har också stora naturtillgångar i form av främst skog, men även mineraler.

Tjänstesektorn beskrivs som något mindre utvecklad jämfört med andra rika länder. Ett stort problem är också arbetslösheten som har legat på omkring 8 % i över 20 år. Problematiskt

med arbetslösheten är att kvalificerad arbetskraft försvinner från landet.

18. Storbritannien (BNP/capita 51 300 dollar)

Storbritannien har en stor finanssektor. London är världens största finanscentrum, och Skottlands huvudstad Edinburgh är Europas tredje största finanscentrum.

Landet får också in mycket pengar genom turism. Varje år kommer 24 miljoner turister till Storbritannien, och sammanlagt har landet strax under 2 miljoner personer som jobbar med turism.

Utöver turismen är energisektorn stor, likaså jordbruket som täcker cirka 60 procent av det nationella behovet. Gott om naturresurser finns också i Skottland, och detta i form av olja och naturgas.

17. Hongkong (BNP/capita 52 100 dollar)

Hongkong blev egentligen en del av Kina 1997, då regionen överlämnades av britterna. Genom att Hongkong försäkrades att få behålla sitt kapitalistiska system, öppna demokratiska samhälle brukar man tala om att relationen till Kina kan liknas vid "ett land, två system. Kina har dock dra åt tumskruvarna och Hongkong har tvingats anpassa sig allt mera till Kina.

Det finns ett aktivt tullsamarbetsavtal mellan EU och Hongkong, och målet från båda sidor verkar vara att samarbetet ska stärkas ytterligare.

Inom handeln är tjänstesektorn enorm. Tjänstesektorn står för 93 % av landets BNP och 89 % av alla jobb i Hongkong är inom tjänstesektorn. Man kan säga att Hongkong är en handels-och finansmetropol. Handel med omvärlden är livsviktigt för Hongkong. Investerare från väst har dock blivit mindre intresserade av Hongkong eftersom Kinas inflytande har ökat

16. Österrike (BNP/capita 52 300 dollar)

Österrike har ett starkt jordbruk men för ekonomin spelar det mindre roll. Det är den stora tjänstesektorn som står för runt 70 % av landets BNP.

Industrin har också växt och idag exporterar Österrike främst textilier, bilar och livsmedel. Landet har också naturtillgångar i form av främst olja, kol och stål.

Landets turism, speciellt vinterturismen, är viktig.

15. Macao (BNP/capita 55 600 dollar)

Macao är en gammal portugisisk koloni som 1999 blev en del av Kina. Macao betraktas som en "särskild administrativ region". Kina lovade då Macao att i 50 år få behålla sin kapitalistiska och demokratiska livsstil. Redan nu har dock Kina stärkt kontrollen över Macao.

I Macao är det turismen som är den viktigaste delen i deras ekonomi. Det är i synnerhet casinoverksamheten de tjänar pengar på, som i sin tur står för omkring hälften av landets inkomster.

Macao kallas rätt träffsäkert för Asiens Las Vegas. Landets spelindustri omsätter faktiskt omkring sju gånger mer än Las Vegas, och det är just amerikanerna som hjälpt Macao bygga upp sin spelverksamhet.

14. Nederländerna (BNP/capita 57 600 dollar)

Nederländerna har en framgångsrik ekonomi. Jordbruket är mekaniserat och står för cirka 4 % av BNP, och industriell produktion sker i stor skala. Stora poster inom produktionen i Nederländerna är inom matförädling, förädling av kemiska produkter och oljeraffinering.

13. Israel (BNP/capita 58 300 dollar)

Israel är ett högteknologiskt land med en stark vapen- och flygindustri. Tillverkning av elektronik, främst avancerade elektronikkretsar, har snabbt växt till en miljardindustri i Israel. Jordbruket är däremot inte lika betydelsefullt som tidigare.

Deras ekonomi försämras sannolikt av deras dåliga förhållande till de intilliggande arabländerna. Israel handlar idag mest med USA och Europa.

12. Kanada (BNP/capita 59 200 dollar)

Kanada har traditionellt sett varit stora inom tillverkningsindustri och skog- och gruvnäringen. Men numera har industrin fått en mer betydelsefull roll.

Landet har betydande naturtillgångar. Förutom skog och malm finns även naturgas och metaller såsom nickel, zink, silver, koppar och järnmalm.

Ett av de största problemen Kanada har är att välutbildade personer flyttar till USA för att kunna tjäna mera pengar. Den trenden har dock börjat vända. På grund av främst dyra sjukförsäkringar och ett dåligt socialt skyddsnät väljer allt fler högutbildade kanadensare att stanna kvar i landet.

11. Sverige (BNP/capita 60 500 dollar)

Sverige har en stor tjänstesektor, men betydande inkomster kommer även från skog, industri, skogsbruk och gruvindustrin. De produkter Sverige exporterar mest är papper, maskiner, trävaror, bilar, elektronik, järn och stål.

Exporten till andra länder är viktig för Sveriges ekonomi. Den står idag för omkring 50 % av BNP. Huvudstaden Stockholm är den största ekonomiska knutpunkten i landet. Där finns bland annat Stockholmsbörsen och huvudkontor för stora multinationella företag såsom Ericsson, Assa Abloy och Spotify.

10. Danmark (BNP/capita 66 400 dollar)

Danmark har en stark och städad ekonomi. De har en låg arbetslöshet som oftast ligger på mellan 1 och 2 %, och de har en stabil valuta och en modern industri. Landet har en stor tjänste- och industrisektor och naturtillgångar finns i form av främst naturgas och olja.

En betydande del av BNP består av handel med andra länder. Viktiga exportprodukter är mat, energi, olja och naturgas.

9. Australien (BNP/capita 68 000 dollar)

Australien är ett land med mycket naturtillgångar, främst i form av energiprodukter och mineraler såsom järnmalm, guld, bauxit, naturgas, kol och råolja. Det finns även en betydande skogs- och fiskeindustri i landet, men de industrierna spelar inte så stor roll för ekonomin i stort.

Till skillnad från många andra rika i-länder är Australiens tjänstesektor betydligt mindre än varusektorn. Cirka 20 % av BNP är handel med tjänster och omkring 80 % är handel med varor.

8. Island (BNP/capita 78 000 dollar)

Islands ekonomi bestod länge till största delen av exportinkomster från fiske. Fisket är fortfarandet viktigt, men numera har Island breddat sig och satsar allt hårdare på att få inkomster från turism, aluminiumproduktion, bioteknik och finansiella tjänster.

Fiskeindustrins exportintäkter har faktiskt minskat från cirka 75 % år 2000 till cirka 30 % idag. Anledningen till att aluminiumproduktionen gått så bra beror främst på att Island har en billig tillgång till energi via exempelvis vattenkraft och geotermisk energi.

7. USA (BNP/capita 78 400 dollar)

USA har en BNP som motsvarar 21 % av bruttovärldsprodukten. Det är alltså en stor ekonomi, och störst är handeln med bilar. USA är världsetta på att både importera och exportera bilar. Landet har också en stor tjänste- och industrisektor. Jättarna Coca-Cola och McDonald's är två av världens största varumärken.

Naturresurser finns det också gott om i form av främst olja, naturgas, el, svavel och fosfater. USA är även världens största producent av majs och sojabönor.

De har en generellt välutbildad arbetskraft, men problem finns också. De största ekonomiska problemen är fattigdom bland stora delar av befolkningen, en stor statsskuld och höga kostnader för landets armé.

6. Singapore (BNP/capita 84 500 dollar)

Singapore är ett rikt land med en stark tillverkningsindustri. Landet importerar råvaror och förädlar dessa till mer värdefulla produkter som de kan exportera för att tjäna pengar.

De viktigaste produkterna som landet tillverkar är bland annat elektronik, kemiska produkter, mediciner och maskiner.

Landet tjänar också mycket pengar på turism. Man räknar med att omkring 10 miljoner personer väljer att besöka Singapore årligen.

5. Norge (BNP/capita 88 700 dollar)

Norge har en ständigt växande ekonomi, en låg arbetslöshet och mycket naturtillgångar. De största exportvarorna är olja och gas, men metaller, fisk, kemiska produkter och maskiner står också för en betydande del av exporten.

Landet har en oljefond, ”statens petroleumfond”, vars avkastning finansierar 4 % av statsbudgeten varje år. Det är tänkt att fastlandsekonomin ska räcka för att balansera statsfinanserna men ett litet tillskott av oljepengarna behövs trots allt.

4. Qatar (BNP/capita 89 400 dollar)

Innan man upptäckte oljan bestod landets export av främst pärljakt och fiske. Men oljan, eller närmare bestämt inkomsterna från oljan, förändrade landets ekonomi från grunden.

Tack vare inkomsterna från oljan och naturgasen lever infödda qatarier ett gott liv, ofta ett liv i lyx. Lika trevligt har inte gästarbetarna från fattigare länder som bygger upp Quatar. De lever i många fall i slavliknande förhållanden.

Quatar satsar idag på att bredda sin ekonomi för att slippa vara beroende av exporten av olja och naturgas. Det har öppnats flera vetenskapsparker i landet i försök att få stora teknikföretag att kunna växa eller välja att flytta till landet.

3. Schweiz (BNP/capita 94 800 dollar)

Schweiz är ett av världens rikaste länder och har en mycket hög levnadsstandard. Landets rikedomar kommer bland annat från export av maskiner, läkemedel, ost, klockor och elektronik. Turismen är även det en viktig inkomstkälla.

Landet är också känt för sin starka tjänstesektor, främst i form av deras bank- och finanssektor. Särskilt självförsörjande är de dock inte. De importerar både råvaror och arbetskraft från andra länder.

2. Irland (BNP/capita 107 000 dollar)

Irlands ekonomi växte kraftigt sedan de valt att sänka bolagsskatten till mycket låga nivåer jämfört med övriga EU-länder. De låga skatterna har lockat dit storföretag såsom Facebook och Google som har stora kontor i huvudstaden Dublin.

Landet har också gynnats av EU-medlemskapet. Dels för att de har fått bidrag när ekonomin gått dåligt och dels då de har fått en större marknad att handla med.

Ett stort bråk finns gällande om Irland ska räknas som ett skatteparadis eller inte. Den amerikanska bolagsskatten ligger på strax över 20 % medan den irländska officiellt ligger på 12,5 %.

Men som Investopedia förtydligar är den effektiva bolagsskatten i Irland cirka 3,5 %. Så att beskriva Irland som ett skatteparadis är sannolikt inte fel.

1. Luxemburg (BNP/capita 128 800 dollar)

Luxemburg är världens rikaste land. De har en stor stålindustri och är även duktiga på att exportera gummi och kemikalier. Deras stora rikedomar kommer dock från tjänsteindustrin, främst bank- och finanssektorn. Stora globala koncerner har rotat sig i Luxemburg , vilket gynnat ekonomin.

Om du vill lära dig om raka motsatsen till Luxemburg vill vi rekommendera vår artikel om de fattigaste länderna i världen.

Källor

Uppgifter om BNP kommer från IMF:s webbsida och är hämtade 2023. IMF är internationella valutafonden och har som uppgift att främja internationell tillväxt för alla världens länder.

Medelvärde: 4 Antal betyg: 3

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är en felgiv inom poker?

Läs mer

Vad är Poker-SM? (+ vinnare genom åren)

Läs mer

Bästa VPN med WireGuard (+ Vad är det?)

Läs mer

Chilimobil Mobilabonnemang: Recension och omdöme

Läs mer
cross-circle