Världens 10 mest berömda målningar och tavlor

Här ger vi oss på att rangordna de populäraste målningarna som världen skådat. Fokus ligger på målningarna, inte skaparna eller museerna.

Genväg: Hoppa till listan.

Genväg: Hoppa till världens mest berömda målning.

Hur mäter man då vad som är mest populärt? Man kan jämföra antalet googlingar, luta sig mot konstexperter och olika listor gjorda av personer mer eller mindre insatta i vår konsthistoria.

Ett annat sätt är att bedöma värdet av målningarna. Som ett exempel kan vi ta Mona Lisa som redan för fem år sedan värderades till omkring fyra miljarder kronor.

Genom att kombinera ovan nämnda sätt att bedöma populariteten av målningarna har vi fått fram vår alldeles egna lista.

De populäraste målningarna i världen

Nedan berättar vi om de tavlor och målningar vi precis nämnt mera detaljerat.

10. American Gothic av Grant Wood

Bild: Grant Wood
 • Målad år: 1930
 • Finns i: Art Institute of Chicago

Grant Wood hämtade inspiration från ett av sina egna fotoalbum när han skapade konstverket American Gothic. Med hjälp av målningen ville han förmedla en positiv syn av USA och dess lantbruk strax innan den stora depressionen. En personlig anmärkning är att lantbrukarparet inte verkar så muntert, trots syftet med tavlan.

9. Stjärnenatt av Vincent van Gogh

Bild: Vincent Van Gogh
 • Målad år: 1889
 • Finns i: Museum of Modern Art (New York)

Stjärnenatt målade den nederländska konstnären Vincent van Gogh efter att han haft en mental kollaps och lagt in sig på sjukhus. En liten tråkig sak var att han under sin mentala kollaps skar av en stor del av sitt vänstra öra.

Men trots det målade den då öronlöse konstnären målningen Stjärnenatt efter att ha hämtat inspiration av natthimlen när han tittade ut från sjukhusets fönster.

8. Nattvakten av Rembrandt van Rijn

Bild: Rembrandt
 • Målad år: 1642
 • Finns i: Rijksmuseum (Amsterdam)

Rembrandts mest kända målning Nattvakten föreställer ett medborgargarde i Amsterdam. Personen som är klädd i svart är kapten, och han begär att de civilklädda soldaterna marscherar ut i formation.

7. Venus födelse av Sandro Botticelli

Bild: Sandro Botticelli
 • Målad år: 1485
 • Finns i: Le Gallerie Degli Uffizi (Florens)

Det är den italienske konstnären Sandro Botticelli som målat Venus födelse. Tavlan föreställer Venus, som är kärlekens gudinna enligt romersk mytologi. Sannolikt var det Florens mäktigaste familj, Medici, som beställde målningen av Botticelli.

6. Näckrosor av Claude Monet

Bild: Claude Monet
 • Målad år: 1896 – 1926
 • Finns i: Musée de l’Orangeri (Paris) och Museum of Modern Arts (New York) m.fl.

Näckrosor är en stor målningsserie av den franske konstnären Claude Monet. Sammanlagt innehåller samlingen över 250 oljemålningar som Monet målade under över 30 års tid. Inspiration till konstverken fick han från sin trädgårdsdamm i Giverny, Frankrike.

De många verken i samlingen Näckrosor finns utspridda på populära konstmuseer och vissa finns hos samlare som är rika nog att köpa upp tavlorna.

5. Skriet av Edvard Munch

Bild: Edward Munch
 • Målad år: 1893 – 1910
 • Finns i: Nasjonalmuseet (Oslo) och Munch-museet (Oslo)

Den norske konstnären Edvard Munch är främst känd för att ha skapat Skriet. Det är inte bara en tavla, utan fyra olika målningar som föreställer samma porträtt. Oljemålningen av Skriet är mest populär och värdefull.

Skriet har haft stor påverkan på kulturen. Skrik-emojin (😱) är inspirerad av Skriet, och detsamma gäller för de masker som användes i Scream-filmerna.

4. Flicka med pärlörhänge av Johannes Vermeer

Bild: Johannes Vermeer
 • Målad år: 1665
 • Finns i: Mauritshuis (Haag)

Flicka med pärlörhänge är den målning av nederländske Johannes Vermeer som blev mest populär. Flickan på målningen är påhittad, en så kallad tronie, som Vermeer målade efter egen fantasi. Konstkännare är mest fascinerade av pärlörhänget som Vermeer målade med bara två penseldrag.

3. Adams skapelse av Michelangelo

Bild: Michelangelo
 • Målad år: 1508 – 1512
 • Finns i: Sixtinska kapellet (Vatikanstaten)

I ett av världens minsta länder, det vill säga Vatikanstaten, hittar du det Sixtinska kapellet. I taket av det kapellet finns målningen Adams skapelse som föreställer den tidpunkt då Gud ska ha gett Adam, och i förlängningen människan, liv.

Totalt består Adams skapelse av nio berättelser som alla finns i taket på Sixtinska kapellet. Målningen ovan är dock den mest kända av alla målningar i serien.

2. Nattvarden av Leonardo da Vinci

Bild: Leonardo da Vinci
 • Målad år: 1495 – 1498
 • Finns i: Klostret Santa Maria delle Grazie (Milano)

Målningen Nattvarden är det konstnären Leonardo Da Vinci som ligger bakom. Tavlan föreställer den sista måltiden då Jesus äter med sina lärjungar samtidigt som han avslöjar att någon av dem kommer förråda honom.

Som du ser ovan finns målningen i ett kloster och inte ett museum. För att kunna titta på tavlan måste du boka en tid för visning i klostret. Endast 30 personer släpps in i matsalen, alltså där tavlan finns, på samma gång.

1. Mona Lisa av Leonardo da Vinci

Bild: Leonardo da Vinci
 • Målad år: 1503 – 1519
 • Finns i: Louvren (Paris)

Leonardo Da Vincis konstverk Mona Lisa är världens mest kända tavla och målning. Det sägs att kvinnan i målningen är Lisa del Giocondo, det vill säga hustrun till en handelsresande man som bodde i Florens när målningen skapades.

Idag finns tavlan i Louvren, Paris, och ungefär 6 miljoner personer besökande betraktar tavlan varje år.

Medelvärde: 4.7 Antal betyg: 7

Therese Granberg

Therese är en erfaren SEO-skribent som bland annat gillar att skriva om teknik, mjukvara och bitcoin. Hon har också en universitetsexamen inom webbutveckling och webbsäkerhet.

Du kanske också gillar detta

Vad är feeler bet inom poker?

Läs mer

Pokerspelaren David Peters: Karriär och biografi

Läs mer

Vad är pot committed inom poker?

Läs mer

Vad är TPTK inom poker?

Läs mer
cross-circle